Berrettini je späť, chýbal mu adrenalín. V prvom kole Wimbledonu ho čaká najlepší kamarát

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Berrettini je späť, chýbal mu adrenalín. V prvom kole Wimbledonu ho čaká najlepší kamarát

Matteo Berrettini
Matteo BerrettiniAFP
Hovorilo sa o ňom, že pre trávu má najlepšie predpoklady. Keď bol zdravý a fit, dokázal predpoklady odborníkov naplniť. V roku 2021 sa Matteo Berrettini (27) dostal vo Wimbledone až do finále. Vlani, žiaľ, chýbal. A žreb tohtoročného podujatia si z neho vystrelil - v prvom zápase sa proti nemu postaví jeho najlepší kamarát.

Rodák z Ríma prežíva v posledných mesiacoch veľkú krízu. Všetko sa to začalo minulý rok po Indian Wells, keď oznámil, že má problémy s pravou rukou. Vynechal celú antukovú sezónu, ale na trávu sa vrátil vo veľkom štýle. 

Vyhral dva turnaje v rade a do Wimbledonu mal vstupovať ako jeden z favoritov. Lenže... Pred začiatkom grandslamového turnaja mal pozitívny test na koronavírus a všetky nádeje na zopakovanie jeho pôsobivých výkonov sa stratili.

Veci sa začali rúcať ešte viac. Na US Open sa dostal do štvrťfinále, ale potom séria zranení vyradila Taliana z viacerých plánovaných turnajov. Navrát na Wimbledon si však túži užiť. "Bol to prekliaty rok, ale napokon je to miesto, ktoré ma robí šťastným pre spomienky, ktoré si so sebou nesiem. Má zvláštne čaro," povedal Berrettini tento rok po príchode do Londýna.

Matteo Berrettini
Matteo BerrettiniAFP

Zároveň však priznal, že sa necíti v takej forme ako pred dvomi rokmi či vlani. "Aj keď sa necítim stopercentne, čo sa týka kondície alebo odohraných zápasov, chcel som tu byť a hrať. A tak som tu. A nakoniec som šťastný, pretože mi chýbal adrenalín, ktorý prichádza so zápasmi."

Talianske derby

Berrettini pred začiatkom Wimbledonu stihol iba jeden prípravný turnaj. A nedopadol práve najlepšie. V Stuttgarte v prvom kole podľahol Lorenzovi Sonegoovi za 71 minút 2:6, 1:6. Iróniou osudu je, že rovnakého súpera vyfasoval aj v prvom kole Wimbledonu.

"Je to môj najlepší priateľ na okruhu," krúti hlavou Talian. "Je to zvláštne, ani jeden z nás tu nie je nasadený a namiesto toho stojíme proti sebe. Ale nie, vlastne som rád, že to takto dopadlo. Mal by som byť na nás oboch hrdý, keď vidím, čo sme dosiahli," hovorí Berrettini zmierlivo.

Vzájomné zápasy.
Vzájomné zápasy.Flashscore

Neúprosný žreb

Zdá sa, že Sonego má pred piatym vzájomným zápasom viac sebavedomia. "Stretnutie v prvom kole je nešťastné, mrzí ma, že hrám proti Matteovi. Aj keď sa občas trápil, vždy sa dokázal rýchlo vrátiť medzi špičku. Keď však nastúpim na kurt, nebudem ho už vnímať ako kamaráta, ale ako súpera, ktorého musím dostať do problémov," hovorí.

Aj keby sa Berrettinimu podarilo Sonega poraziť, wimbledonský žreb bol k nemu stále neúprosný. V druhom kole naňho číha Alex De Minaur, v treťom Alexander Zverev a v osemfinále Carlos Alcaraz. Tak teda veľa šťastia!

Berrettini - Sonego (utorok 4. júla od 12:00)