TOP 10 najlepších predsezónnych prestupov: Haaland a tí ďalší

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 najlepších predsezónnych prestupov: Haaland a tí ďalší
Je momentálne na svete lepší hráč ako Erling Haaland?
Je momentálne na svete lepší hráč ako Erling Haaland?Profimedia
Finále Ligy majstrov je za nami, futbalová sezóna 2022/23 sa oficiálne skončila. Pripravili sme si výber desiatich hráčov, ktorí pred štartom ročníka prišli do nových pôsobísk a okamžite sa zaradili medzi najlepších.

Alexandre Lacazette

Arsenal → Olympique Lyon (zadarmo)

Pôsobenie v Arsenale sa nehodnotí ako vydarené, ale skúsený francúzsky zakončovateľ ukázal, že v materskom Lyone mu to sype. Dokopy strelil až 39 gólov a zažil najlepšiu sezónu svojej kariéry. V Ligue 1 mal viac presných zásahov iba Mbappé. Napriek tomu sa Olympique nedostal do pohárovej Európy, no samotný futbalista má na dosah to, aby sa stal najlepším strelcom histórie klubu. Ešte bližšie sme sa téme Lacazette venovali v samostatnom článku.

Lacazette v tejto sezóne Ligue 1.
Lacazette v tejto sezóne Ligue 1.Flashscore

André Onana

Ajax → Inter (zadarmo)

Kamerunčan v Ajaxe zaujal futbalový svet a záujem o jeho služby mali mnohé veľkokluby, ale v roku 2021 dostal ročný zákaz za to, že užil zakázaný furosemid. Neskôr sa trest skrátil na deväť mesiacov. Napriek tomu po ňom siahol Inter a v júli minulého roku oficiálne prišiel do klubu.

Z bránky vytlačil Handanoviča, stal sa jednotkou a doviedol milánsky tím do finále Ligy majstrov. Ani jeho zákroky a počas celého ročníka spoľahlivé výkony nestačili na zisk prestížnej trofeje. Tešiť ho môže aspoň Coppa Italia.

Škrvnou na vydarenej sezóne je ale predčasný odchod z MS v Katare. Chytal prvý zápas, no pred druhým bol vylúčený z tímu a v nadväznosti na to oficiálne ukončil reprezentačnú kariéru. Tento incident však výkony Onanu na klubovej úrovni nijako nepoznačil.

Robert Lewandowski

Bayern → Barcelona (45 miliónov eur)

Po rokoch v Bayerne sa rozhodol pre zmenu a prestúpil do Barcelony, ktorá pod Xavim ukončila roky trápenia ziskom majstrovského titulu, pričom si ho zabezpečila pomerne rýchlo. Poliak strelil 23 gólov a získal tiež cenu Pichichi pre najlepšieho strelca La Ligy. 

Lewandowski vyhral už svoj dvanásty ligový titul v kariére. Po jednom v rodnej krajine a desiatich z Bundesligy tak má i španielsky. Tešil sa aj z výhry v Španielskom Superpohári. Napriek tomu, že v auguste oslávi už 35. narodeniny, patrí medzi svetovú elitu.

Lewandowski v aktuálnej sezóne La Ligy.
Lewandowski v aktuálnej sezóne La Ligy.Flashscore

Sven Botman

OSC Lille → Newcastle (37 miliónov eur)

Jeden z najlepších mladých obrancov sveta sa dostal na svetovú úroveň v Lille, odkiaľ ho kúpil Newcastle, v ktorom následne výborne zapadol do mužstva, a to sa dostalo až do Ligy majstrov. Napriek arabským peniazom ide tréner Howe svojou vlastnou cestou a nie je to skupovanie hviezd.

Príkladom môže byť holandský stopér. Ten síce neprišiel za pár drobných, ale momentálne má ešte vyššiu hodnotu ako pred rokom. "Straky" mali počas celého ročníka veľmi pevnú defenzívu a Botman v nej vynikal. Je výborný pozične, vo vzduchu aj na zemi.

Odohral 36 ligových stretnutí ročníka 2022/23, no na debut v národnom tíme "Oranjes" stále čaká. Zdá sa, že to je len otázka času. Navyše ho v nadchádzajúcej sezóne fanúšikovia uvidia aj v "milionárskej súťaži".

Jules Koundé

Sevilla → Barcelona (50 miliónov eur)

Od roku 2019, keď prišiel do Sevilly, hrával v strede obrany výborne a spoľahlivo. Chcel ho hlavne Real Madrid, no nakoniec posilnil Barcelonu, kde sa ukázal aj ako kvalitný krajný bek s výraznou podporou ofenzívy, čo okrem bránenia dokazoval počas celého ročníka a dokonca aj na MS v drese Francúzska, no musel prehryznúť prehru vo finále.

Casemiro

Real Madrid → Manchester United (70 miliónov eur)

Mnohých prekvapilo, že po štvrtom titule v Lige majstrov sa rozhodla legenda Realu Madrid odísť. Casemiro však chcel novú výzvu, a tou Manchester United rozhodne bol. Výborne zapadol do systému ten Haga, spevnil stred poľa.

Svojej povesti razantného hráča neostal nič dlžný. Vyhrával súboje, zbieral lopty, dal aj nejaké góly, no napríklad prvýkrát v kariére videl priamu červenú kartu. "Red Devils" vyhrali Ligový pohár, prvú trofej po šiestich rokoch. Brazílčan mal veľkú zásluhu aj na treťom mieste v Premier League.

Casemiro s trofejou za víťazstvo v Ligovom pohári.
Casemiro s trofejou za víťazstvo v Ligovom pohári.Profimedia

Kim Min-Jae

Fenerbahçe → SSC Neapol (18 miliónov eur)

Ešte v roku 2021 hrával čínsku ligu za Peking Guoan. Nutno povedať, že Mourinho ho chcel vtedy do Tottenhamu, ale päť miliónov eur bolo pre Spurs veľa. Za tri tak prestúpil do Fenerbahçe. Počas roka si zvykol na európsky futbal a siahol po ňom Neapol. Mal nahradiť legendu klubu, ktorou sa Kalidou Koulibaly rozhodne stal.

Aj keď nad tým mnohí zdvíhali obočie, kórejský stopér sa z ničoho-nič stal jedným z najlepších zadákov sveta. Vynikal, hral zodpovedne a takmer neomylne vo všetkých herných činnostiach. Je fyzicky silný a rýchly. Aj jeho veľkou zásluhou mal Neapol najlepšiu defenzívu v lige a po 33 rokoch vyhral titul.

Randal Kolo Muani

Nantes → Eintracht Frankfurt (zadarmo)

Nantes ho nechalo odísť zadarmo po tom, ako mu skončila zmluva. Do Bundesligy prichádzal po dvanástich góloch a piatich asistenciách, ako aj zisku Coupe de France. Nová liga mu sadla, svoje výkony ešte zlepšil, keď strelil 15 presných zásahov a na jedenásť asistoval. Dokopy nikto v nemeckej súťaži neprispel na vyšší počet gólov.

Kolo Muani sa navyše dostal aj do nominácie Francúzska na MS v Katare, kde mohol byť hrdinom finále, ale v závere predĺženia jeho superšancu Martínez vykopol. Krúžia okolo neho veľkokluby. Frankfurt nastavil cenovku na rovných sto miliónov eur.

Chviča Kvaracchelija

Dinamo Batumi → SSC Neapol (10 miliónov eur)

Tohto chalana nepoznal vôbec nikto. Taliani sa poriadne čudovali, odkiaľ nejakého Gruzínca Neapol vytiahol, ale neznámy krídelník sa stal jedným z najlepších hráčov sveta a nepotreboval na to ani celú sezónu. Desať miliónov eur je v súčasnosti smiešna čiastka.

Kvaracchelija od začiatku robil obrovské starosti defenzívam nielen v Serii A, ale aj v Lige majstrov. Žiaril pohybom i technikou, strieľal góly aj asistoval. V lige mal bilanciu 12 zásahov a 10 prihrávok, v "milionárskej súťaži" dva góly spoločne so štyrmi asistenciami.

Spoločne s Osimhenom na hrote sa stali postrachom. To, čo nedokázala slávna generácia hráčov Neapola pred nimi, spravili oni a po 33 rokoch dostali do mesta majstrovský titul. Pred rokom bol neznámy, teraz by mohol byť poriadne vysoko aj v hlasovaní o Zlatú loptu.

Gruzínsky mladík zažil skvelú sezónu.
Gruzínsky mladík zažil skvelú sezónu.Flashscore

Erling Haaland

Borussia Dortmund → Manchester City (60 miliónov eur)

Po sezóne 2021/22 sa Guardiola nechal počuť, že mu do tímu chýba hrotový útočník a potom môže byť Manchester City ešte úspešnejší. Prišiel Haaland a okamžite výrazne pomohol klubu vyhrať treble. Rekordy lámal ako na bežiacom páse, čomu sme sa venovali v samostatnom článku. Strelil 52 gólov, z toho 36 v Premier League, stanovil nový rekord a dvanásť zásahov pridal v Lige majstrov. Zlatá lopta ho nemôže minúť. Ak áno, bolo by to veľké prekvapenie.

Štatistiky Haalanda v aktuálnom ročníku Premier League.
Štatistiky Haalanda v aktuálnom ročníku Premier League.Flashscore