Miestenku na ME si zaistili aj Rumuni a Švajčiari, čaká ich boj o prvenstvo v skupine

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Miestenku na ME si zaistili aj Rumuni a Švajčiari, čaká ich boj o prvenstvo v skupine

Rumuni budú opäť medzi európskou smotánkou.
Rumuni budú opäť medzi európskou smotánkou.TASR
Zo skupiny I postúpili na európsky šampionát 2024 futbalisti Rumunska a Švajčiarska. Rumunom v sobotu zaistil miestenku do Nemecka triumf nad Izraelom na neutrálnej pôde v Maďarsku, Švajčiarom stačila aj domáca remíza s Kosovom.

Rumuni sa po zisku troch bodov zo zápasu dostali až na čelo skupiny. Medzi európskou elitou sa opäť predstavia po ôsmich rokoch a celkovo šiestykrát v histórii. Na ME 2020 neštartovali, hoci Bukurešť bola dejiskom zápasov šampionátu.

Balkánsku reprezentáciu priviedol na záverečný turnaj tréner Edward Iordanescu, ktorý prevzal mužstvo v januári 2022. Predtým trénoval tím Steaua Bukurešť. Počas kvalifikácie čelil viackrát kritike, pripísal si až štyri remízy, napríklad aj v Kosove, či s Bielorusmi v Budapešti, no ani raz jeho mužstvo neprehralo.

"Rumunské kluby trpia, nedarí sa nám mať zastúpenie v európskych súťažiach. Národný tím však drží vlajku vysoko, všetci by sme sa mali zjednotiť a podporovať náš futbal. Podarilo sa nám vyslať odkaz pre všetkých, ktorí verili našej práci. Toto je dobrý národný výber," uviedol po postupe Iordanescu podľa sport.ro.

Švajčiari sa prepracovali na ME taktiež po šiesty raz v histórii a tretíkrát za sebou. Po tretej remíze v sérii však uvoľnili prvú priečku v tabuľke. Pred duelom s Kosovom získali iba bod aj v súboji s Izraelom a proti Bielorusku.

"Sme trochu sklamaní. Ukázali sme dobrý futbal, no opäť sme nezvíťazili. Na konci sa však počíta iba výsledok kvalifikácie a náš cieľ sme dosiahli," skonštatoval podľa oficiálnej stránky švajčiarskeho zväzu tréner Murat Yakin.

V poslednom kole v utorok nastúpia Helvéti v Arene Națională práve proti Rumunsku, takže si ešte môžu zabezpečiť prvenstvo v skupine. "Prvé miesto je zaujímavé. Zápas však ponúkne hlavne veľkú príležitosť pre nových hráčov, ktorí bojujú o miesto v kádri," pripomenul Yakin.