Bez brankárov z KHL má Slovensko pred MS dilemu. Ktorá trojica pôjde na šampionát?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bez brankárov z KHL má Slovensko pred MS dilemu. Ktorá trojica pôjde na šampionát?

Na snímke brankár Matej Tomek.
Na snímke brankár Matej Tomek.TASR
Na blížiace sa majstrovstvá sveta v hokeji Slovensko podľa očakávaní nezoberie hráčov z KHL. Tým pádom prišiel národný tím o brankárov Adama Húsku (25), jednotku z MS 2022 a Patrika Rybára (29), hrdinu bronzových ZOH z Pjongčangu.

Matej Tomek

Na oboch spomínaných turnajoch sa nachádzal v nominácii, ale dokopy zasiahol iba na dvadsať minút. Teraz sa však očakáva, že by mohol byť prvým gólmanom tímu Craiga Ramsayho. Tomek začínal ročník 2022/23 v Brne, no pre zranenie musel nútene pauzovať. Následne sa stal súčasťou Litvínova, ktorému pomohol postúpiť do predkola. Počas štrnástich odchytaných zápasov v základnej časti mal výborné čísla. Priemerne inkasoval iba 1,81 gólu na zápas s úspešnosťou zákrokov 93,1 %.

Šimon Latkóczy

Mladý brankár si zaslúži dostať šancu a ukázať sa medzi seniormi. Zažil veľmi vydarenú sezónu v drese University of Nebraska-Omaha v NCAA, počas ktorej dokonca získal ocenenie pre najlepšieho gólmana konferencie NCHC za mesiac január. Štatisticky patril medzi najlepších gólmanov celej súťaže a aj keď jeho čísla v závere trochu klesli, stále podával spoľahlivé výkony. Spoločne s Tomekom a Rabčanom je Latkóczy súčasťou úvodného prípravného kempu Slovenska v Bratislave. Odchovanec Dukly Trenčín v minulosti zažiaril na juniorských MS.

Branislav Konrád

Najskúsenejší gólman, ktorý pripadá do úvahy. Má však 35 rokov a po zdravotných problémoch už nie je pre štvornásobného účastníka majstrovstviev sveta a dvojnásobného člena olympijského tímu národný tím najvyššou prioritou. V reprezentácii sa naposledy predstavil na ZOH 2022. Uvidíme, ako sa rozhodne samotný Konrád, no Slovensku by určite priniesol hlavne skúsenosti a akúsi "poistku", keďže najväčší favoriti Tomek s Latkóczym majú 25, respektíve 20 rokov.

Stanislav Škorvánek

Ďalší adepti sa nachádzajú v Tipos Extralige. Spoľahlivé výkony podáva v drese Michaloviec Stanislav Škorvánek. Výraznou mierou sa pričinil k postupu Dukly cez Trenčín a Slovan Bratislava. Nesmierne mu pomohol predošlý ročník v materskej Žiline, kde mal najlepšie čísla ligy a formu preniesol aj do najvyššej súťaže. Vo vyraďovacej časti ešte nepustil Košarišťana do bránky a štatisticky patrí medzi elitu slovenskej ligy.

Eugen Rabčan

Mladý brankár síce s Prešovom vypadol, ale podával kvalitné výkony, ktoré mu priniesli aj debut v národnom tíme. Na klubovej úrovni odchytal 32 stretnutí, čo je vyššie číslo ako Nikita Bespalov. Aj keď priemerne inkasoval o niečo viac ako tri presné zásahy na zápas, jeho úspešnosť zákrokov bola 92,1 percenta. Dostal sa aj do úvodného kempu reprezentácie. Napriek tomu jeho šance na šampionát patria spomedzi kandidátov medzi najnižšie.

Jaroslav Janus

Skúsený gólman skvele reštartoval svoju kariéru po príchode do Košíc. Štatisticky má najlepšie čísla v celej Tipos Extralige. Počas 29 duelov inkasoval priemerne iba 1,89 gólu na zápas a pokryl až 93,9 percenta striel súperov. Play-off mu síce nevychádza podľa predstáv, no Košice sú veľkým favoritom na titul, takže prípadné dobré výkony v semifinále a finále mu určite pomôžu v boji o konečnú nomináciu.

Dominik Riečický

Košice majú veľmi dobrú dvojicu brankárov. Paradoxne obaja môžu zabojovať spoločne o titul a proti sebe o pozíciu na MS. Riečický bol v základnej časti tretí, čo sa týka priemeru inkasovaných gólov a piaty v percentuálnej úspešnosti zákrokov. Dvakrát nastúpil na jesennom Nemeckom pohári.