MS v hokeji: V semifinále domáce Česko, Kanada, Švajčiarsko a Švédsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Česko po dvoch rokoch v boji o medaily, do semifinále aj Kanada, Švajčiarsko a Švédsko

Aktualizované
Švajčiari si poradili s Nemcami.
Švajčiari si poradili s Nemcami.Profimedia
Hokejisti Švajčiarska postúpili do semifinále 87. majstrovstiev sveta. Vo štvrťfinálovom zápase v Ostrave zdolali Nemcov. Súperovi sa revanšovali za prehry v rovnakej fáze vlani a pred tromi rokmi. Mužstvo Patricka Fischera (48) sa dostalo medzi najlepšiu štvorku prvýkrát od roku 2018, keď získalo striebro. Medzi posledné kvarteto sa neprebojovali Slováci, nad ich sily bol výber Kanady. Radosť vypukla v tábore Česka, ktoré si poradilo s USA. Súperom domácich bude v sobotu Švédsko, ktoré zdolalo Fínsko 2:1 po predĺžení. Kanada nastúpi proti Švajčiarom.

Štvrťfinále:

Švajčiarsko – Nemecko 3:1

Švajčiari začali náporom aj vďaka presilovej hre po faule na Fialu, no nedokázali ju využiť na prvý zásah v stretnutí. V 8. minúte sa však tešili z presného zásahu, keď sa v oslabení po individuálnej akcii presadil Bertschy. Krátko na to mohol zvýšiť Thürkauf, trafil však do žŕdky.

Helvéti pokračovali v aktívnej hre, vytvorili si tlak a kapitán Hischier strelou do odkrytej bránky prekonal Grubauera. Nemci sa ťažko presadzovali cez stredné pásmo a len päťkrát ohrozili Genoniho. Zverenci Fischera v úvode druhej časti kontrolovali duel. Haas mohol zveľadiť dvojgólový náskok, ale Grubauer podržal svoj tím.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Nemecko dostalo v polovici duelu druhú početnú výhodu a využilo ju už po štyroch sekundách, keď Stachowiak vyhral vhadzovanie a Kahun trafil presne. Pred prestávkou mohol Kahun po individuálnej akcii vyrovnať, no jeho strela skončila na žŕdke.

V treťom dejstve sa mužstvá sústredili na strednú zónu, aktívnejší boli Nemci, ktorí potrebovali pridať druhý gól. Reichel bol 120 sekúnd pred koncom blízko, no tesne minul. V závere poistil triumf Švajčiarov pri hre súpera bez brankára svojím druhým presným zásahom Bertschy.

Zostrih zápasu Švajčiarsko - Nemecko.
Flashscore

Kanada - Slovensko 6:3

Reportáž zo štvrťfinálového duelu Slovákov si môžete prečítať v samostatnom článku.

Zostrih zápasu Kanadu - Slovensko.
Flashscore

USA - Česko 0:1

Úvod zápasu priniesol svižný hokej, ale s dôrazom na pozornú defenzívu, takže vyložených šancí nebolo veľa. V 9. minúte sa po Caufieldovej strele dostal k zakončeniu Tkachuk, no mieril nad bránku. Na opačnej strane nevyužil nádejnú pozíciu Špaček a následne mal tutovku Pastrňák. V 14. minúte po chybe Boldyho unikol americkej obrane a mieril sám na Lindgrena, pri forhendovej kľučke mu odskočil puk. V druhej časti Česi najprv pohrozili opakovanými dorážkami Beránka a v 27. minúte sa im už podarilo otvoriť skóre. Strelu Špačka tečoval v presilovke telom do bránky Zacha - 0:1.

V polovici duelu mohol zvýšiť náskok Červenka, v prečíslení 2 na 1 trafil hornú žŕdku. Američania dokázali v niektorých momentoch zatlačiť domácich, no koncovka im nevychádzala, v sľubných pozíciách neuspeli Pinto a ani Tkachuk. V tretej tretine sa Čechom darilo narúšať súperovu rozohrávku a držať ho ďaleko od vlastnej bránky. V 55. minúte dostal puk do siete Zegras, ale rozhodcovia už predtým prerušili hru pre postavenie amerického hráča v bránkovisku. V 57. min nevyužil možnosť na spečatenie postupu v sólonájazde Kubalík a následne ani Nečas, ktorý trafil žŕdku prázdnej bránky. Česi už tesný náskok udržali a mohli sa radovať z postupu

Zostrih zápasu USA - Česko.
Flashscore

Výborný výkon podal brankár Lukáš Dostál, ktorý si udržal čisté konto, keď vykryl všetkých 36 striel súpera. Česi odplatili Američanom vyradenie v rovnakej fáze na vlaňajších MS (0:3), o medaily si zahrajú po dvoch rokoch.

Švédsko - Fínsko 2:1 pp

Fíni nastúpili bez útočníka a kapitána Granlunda, ktorý dostal dištanc za zákrok na obrancu Glausera v zápase so Švajčiarskom (1:3). Švédi začali vo vysokom tempe, ale prvú šancu mal v tretej minúte ich súper, Jääskä však neprekvapil Gustavssona. Tre Kronor zahrozili v presilovej hre, Eriksson Ek dvakrát trafil žŕdku. V 14. minúte neuspel ani Dahlin a Larmi udržal čisté konto až do konca prvej tretiny. Švédi mali streleckú prevahu v druhej časti (11:3), najväčšiu šancu na prvý gól stretnutia mal v 34. minúte Burakovsky, ale trafil presne do lapačky Larmiho. 

Suomi sa spoliehali na kvalitnú defenzívu a rýchle protiútoky. Dostali sa do nich Jääskä a Innala, no obaja tesne minuli bránku. V prvej desaťminútovke mali oba tímy šancu v presilovej hre, diváci však stále čakali na prvý gól. Ten prišiel v 56. minúte, Dahlin sa kľučkou zbavil súperovho hráča na modrej a strelou z ľavého kruhu trafil medzi betóny Larmiho.

Zostrih zápasu Švédsko - Fínsko.
Flashscore

Fíni po góle pridali na aktivite a k vyrovnaniu bol blízko Puljujärvi, ale Gustavsson zakročil betónom. Suomi v závere odvolali brankára a 58 sekúnd pre sirénou Puustinenovi strelu tečoval Björninen do siete. V predĺžení 3 na 3 si vypracovali oba tímy niekoľko šancí, ale ani jedna nepriniesla presný zásah. Po faule Heleniusa hrali Švédi presilovku a využili ju po 55 sekundách, Hedmanovu strelu tečoval Eriksson Ek za Larmiho. Tre Kronor sa dostali medzi najlepšiu štvorku prvýkrát od roku 2018, keď získali zlato.