Formulu 1 čaká slávne Monako. Alonso chce poraziť Red Bull, Pérez obhájiť prvenstvo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Formulu 1 čaká slávne Monako. Alonso chce poraziť Red Bull, Pérez obhájiť prvenstvo
Alonso (vpravo) stál na stupňoch víťazov už v štyroch z piatich pretekov v roku 2023.
Alonso (vpravo) stál na stupňoch víťazov už v štyroch z piatich pretekov v roku 2023.
Reuters
V Monaku sa s oneskorením začne európska časť sezóny Formuly 1. Fernando Alonso (41) na najpozoruhodnejšom a historickom pouličnom okruhu cíti šancu ukončiť sériu úspechov dominantného Red Bullu.

Domáce preteky Charlesa Leclerca z Ferrari mali byť druhou časťou trojdielneho seriálu Talianska a Španielska, ale Veľká cena Emilia Romagna, ktorá sa mala konať v Imole, bola zrušená pre ničivé záplavy. Max Verstappen a Sergio Pérez z tímu Red Bull vyhrali so značným odstupom všetkých päť doterajších pretekov v tejto sezóne a posledné dvoje v Monaku. Favoritmi budú aj tentoraz, ale ulice Monte Carla s kovovými ohradami sa môžu poriadne vypomstiť.

Alonso z Aston Martinu, víťaz VC Monaka s Renaultom a McLarenom v rokoch 2006 a 2007, bude pripravený na každú príležitosť, ktorá sa mu naskytne po štyroch tretích miestach v roku 2023. "Zdá sa, že máme auto, ktoré možno nie je najrýchlejšie na rovinkách. Musíme to zlepšiť, v zákrutách sme ale veľmi dobrí," uviedol pre televíziu Sky Sports a pokračoval:

"Povedal by som, že šancu máme najmä na najpomalších okruhoch šampionátu - Monako, Budapešť, Singapur. Práve tu v súčasnosti vkladáme naše hlavné nádeje."

Leclerc si v posledných dvoch rokoch zabezpečil pole position, ale na monackom pódiu ako jazdec F1 ešte nestál. Mercedes privezie zmodernizované vozidlo a Monako je jedným z obľúbených okruhov sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona, ktorý tam v minulosti trikrát zvíťazil.

"Predstavujeme prvý krok v novom smere vývoja. Dúfame, že jazdcom poskytne stabilnejšiu a predvídateľnejšiu platformu, na ktorej potom môžeme stavať v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch," vyjadril sa šéf Toto Wolff.

Chuť na víťazstvá však neprešla ani Péreza, ktorý za Verstappenom zaostáva o 14 bodov. Plánom Mexičana je zopakovať minuloročné prvenstvo a pokračovať v boji o titul. "Toto sú preteky, ktoré chce vyhrať každý jazdec, keď vyrastie. Mne sa to podarilo v minulej sezóne. To ma len viac nahlodalo, aby som sa opäť postavil na najvyšší stupienok," povedal.