Verstappen sa teší na Spa. V Belgicku môže doháňať Vettela a zabezpečiť tímu rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen sa teší na Spa. V Belgicku môže doháňať Vettela a zabezpečiť tímu rekord

Max Verstappen chce v Spa vyhrať ôsme preteky v rade.
Max Verstappen chce v Spa vyhrať ôsme preteky v rade.@Max33Verstappen
Víkendová Veľká cena Belgicka Formuly 1 sa môže zmeniť na ďalší sviatok Red Bullu pred letnou prestávkou. Zatiaľ čo líder priebežného poradia svetového šampionátu Max Verstappen (25) bude útočiť na desiate víťazstvo v sezóne a ôsme v rade, jeho tím môže ako prvý v histórii vyhrať úvodných 12 pretekov.

Verstappen pomohol Red Bullu minulý týždeň na VC Maďarska k rekordnému 12. víťazstvu za sebou, čím hegemón v tejto sezóne prekonal výkon McLarenu z roku 1988. Tím šéfa Christiana Hornera vyhral všetkých 11 doterajších pretekov a nadviazal tak na minuloročný triumf z Abú Zabí zo záveru ročníka. Teraz môže rekord posunúť ďalej.

Holanďan sa ôsmym víťazstvom v rade chce priblížiť aj k rekordnej sérii deviatich triumfov Sebastiana Vettela z roku 2013. Rodák z belgického Hasseltu vedie šampionát s priepastným náskokom 110 bodov pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom a nezadržateľne smeruje k tretiemu titulu majstra sveta za sebou.

"Spa je moja najobľúbenejšia trať a už sa neviem dočkať, keď tam budem opäť pretekať. Teším sa aj na fanúšikov. Mal by to byť zábavný víkend," povedal líder a dodal:

"Dúfam, že po úspešnom víkende v Maďarsku sa nám podarí dosiahnuť aj ďalšie ciele. Je to posledná výzva pred letnou prestávkou." Najbližšie preteky sa uskutočnia 27. augusta v Holandsku.

Hetrik je blízko

Verstappen bude v Belgicku obhajovať svoje predchádzajúce dva triumfy a zaútočí tak na víťazný hetrik. Vlani sa mu to podarilo napriek tomu, že štartoval zo 14. miesta. Na druhej priečke ho vtedy doplnil Pérez, ktorý sa pred letnou pauzou pokúsi prerušiť víťaznú sériu svojho tímového kolegu.

Michael Schumacher je so šiestimi triumfami rekordérom v počte víťazstiev v Belgicku. Z aktívnych jazdcov má najviac víťazstiev Lewis Hamilton z Mercedesu (4), ktorý sa naposledy tešil z kvalifikačného víťazstva v Maďarsku. Bola to prvá pole position sedemnásobného majstra sveta od roku 2021, ale v pretekoch skončil štvrtý. McLaren, ktorého jazdec Lando Norris sa pokúsi nadviazať na dve druhé miesta po sebe, ukázal nárast formy.

(Ne)populárny šprint

Veľká cena sa v tejto sezóne po tretí raz uskutoční v upravenom formáte. Rovnako ako v Baku a Rakúsku sa kvalifikácia na nedeľňajšie preteky uskutoční v piatok namiesto druhého tréningu. V sobotu je na rade šprintový "rozstrel", ktorý určí poradie na štarte samostatne bodovaného šprintu. Do konca sezóny sa uskutočnia ďalšie podobné preteky v Texase, Katare a Brazílii. Pérez vyhral prvý tohtoročný šprint, zatiaľ čo Verstappen bol úspešnejší v druhom.

"V Spa nás nečaká nič ľahké. Počasie je tu vždy nepredvídateľné a pre šprint sa musíme zaobísť bez niektorých tréningov. To nám dáva menej času na prípravu," povedal Mexičan.

VC Belgicka sa začala piatkovým tréningom, nasledovala kvalifikácia na nedeľňajšie hlavné preteky. V sobotu sa od 12:00 uskutoční kvalifikácia šprintu a samotné preteky na 100 km sú naplánované na 16:30. Nedeľňajšia Grand Prix sa začne o 15:00.