Verstappen vyštartuje v nedeľu z pole position. Leclerc s trestom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Verstappen vyštartuje v nedeľu z pole position. Leclerc s trestom
Aktualizované
Verstappen s prvou pole position v Monaku.
Verstappen s prvou pole position v Monaku.Profimedia
Nedeľňajšiu Veľkú cenu Monaka seriálu F1 odštartuje z prvej pozície holandský pretekár Max Verstappen (25). Úradujúci majster sveta na svojom Red Bulle zajazdil najrýchlejší čas v sobotnej kvalifikácii a získal svoju prvú pole position na tejto trati. Na slávnom mestskom okruhu dosiahol čas 1:11,365 min, druhého Španiela Fernanda Alonsa (41) z tímu Aston Martin predstihol o 84 tisícin sekundy.

Z druhého radu mal odštartovať Charles Leclerc (+0,106), ktorý obsadil na Ferrari tretiu priečku. V závere kvalifikácie však zablokoval Landa Norrisa z McLarenu a stewardi rozhodli, že klesne na štarte o tri miesta. Francúz Esteban Ocon na Alpine sa tak posunul na tretie miesto, Španiel Carlos Sainz z Ferrari bude vedľa neho. Brit Lewis Hamilton na Mercedese poskočil na piatu priečku. 

Priebežne druhý v celkovom poradí Mexičan Sergio Pérez prekvapujúco nepostúpil do Q2 a vyštartuje až z 20. miesta. Monako je neľútostné. Jedna chyba odsúdi k neúspechu. Piloti musia byť blízko k dokonalej jazde. Úzka trať znamená, že chyby sa v uliciach kniežatstva trestajú viac ako na ktoromkoľvek inom okruhu.

Sainz a Hamilton, okrem iných, už pocítili chuť múrov vo voľnom tréningu, ale Sergiovi Pérezovi sa to stalo v najhoršom možnom momente. V polovici kvalifikácie, najdôležitejšej v tomto roku, stratil v Q1 kontrolu nad svojím Red Bullom a išiel rovno do bariér. Bol to pre neho koniec soboty. 

Pri prvom pokuse v Q3 Alonso vytiahol čarovný prútik a na svojom Aston Martine zajazdil vynikajúce kolo, ktorým sa dostal na prvé miesto s časom 1:11,7, čo bol najrýchlejší čas víkendu. Sainz potom urobil to isté a obsadil druhé miesto so stratou 29 tisícin sekundy na svojho súpera. Verstappen sa dostal do čela, kým ho o vedenie nepripravil Francúz Ocon. Neuveriteľné. Pilot Alpinu na predbežnej pole position.

Nastal priestor pre posledný pokus. Fernando opäť vytiahol svoju geniálnu stránku a ujal sa vedenia. Šialený Max sa pokúsil o "nemožné" a uspel o 84 tisícin sekundy. Španiel bol blízko k sláve, ale jeho výkon je aj tak nezabudnuteľný. Leclerc a prekvapujúci Esteban Ocon budú štartovať z druhého radu.