Zmena na pódiu F1. VC Austrálie zažila double Ferrari, Verstappen musel odstúpiť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zmena na pódiu F1. VC Austrálie zažila double Ferrari, Verstappen musel odstúpiť
Taliansky tím sa dočkal sladkej odmeny.
Taliansky tím sa dočkal sladkej odmeny.Profimedia
Carlos Sainz (29) z tímu Ferrari zvíťazil na Veľkej cene Austrálie, tretích pretekoch seriálu Formuly 1. Na druhom mieste prišiel do cieľa jeho tímový kolega Monačan Charles Leclerc (26), tretí finišoval Brit Lando Norris (24) z McLarenu.

Líder priebežného poradia Max Verstappen z tímu Red Bull odstúpil už v 5. kole pre technický problém, preteky nedokončili ani obaja jazdci Mercedesu Lewis Hamilton a George Russell.

Pre Sainza to bolo prvé víťazstvo v sezóne, tretie v kariére a prvé od VC Singapuru v septembri 2023. Po jubilejnom 20. pódiu v kariére sa zároveň dostal cez métu 1 000 bodov v seriáli F1. Ferrari dosiahlo prvé double od triumfu na VC Bahrajnu v úvode sezóny 2022. Na čele priebežného poradia jazdcov naďalej zostal Verstappen.

Holanďan odštartoval aj do tretích pretekov ročníka z najvýhodnejšej pozície, ktorú si v úvode bez problémov postrážil. Už v druhom kole však pôvodne druhý Sainz využil systém DRS a až nečakane jednoducho sa dostal pred Verstappena. Ten okamžite hlásil do vysielačky problémy s monopostom, krátko po tom sa z neho začalo dymiť.

Obhajca titulu zašiel do boxov, kde mechanici uhasili vznikajúci požiar, no do pretekov sa už nevrátil. Verstappen neskôr uviedol, že "po zhasnutí štartových svetiel bola zatiahnutá zadná brzda. Bolo to, ako keby som jazdil na ručnej brzde. Nepamätám si, kedy sa mi s týmto autom stalo niečo podobné."

Suverénny Sainz si držal prvú priečku, viackrát dosiahol najrýchlejšie kolo a postupne narastal jeho náskok na Norrisa. V 17. kole sa preteky skončili aj pre Hamiltona, ktorý takisto doplatil na technický problém. Nepodarilo sa mu však zaviesť monopost do boxov, odstavil ho popri trati a komisári preto nariadili virtuálny safety car. Z toho vyťažil najmä Alonso, ktorý dovtedy nebol v boxoch a po prezúvaní sa vrátil na piatu priečku.

Krátko po 40. kole prezuli obaja jazdci McLarenu. Norris sa po návrate na trať zaradil za priebežne druhého Leclerca, ktorý kryl chrbát španielskemu lídrovi. Ten si postrážil vyše trojsekundový náskok pred Leclercom, Monačan sa v závere nedostal k pokusu o útok. V poslednom 58. kole Russell neudržal kontrolu nad monopostom a po náraze do bariéry skončil. Jazdci preto dokončili preteky počas virtuálneho safety caru.

Veľká cena Austrálie:

1. Carlos Sainz (Šp./Ferrari)

2. Charles Leclerc (Monako/Ferrari) +2,366 s

3. Lando Norris (V. Brit./McLaren) s

4. Oscar Piastri (Aus./McLaren) +35,770 s

5. Sergio Perez (Mex./Red Bull) +56,309 s

Priebežné poradie (po 3. z 24 pretekov):

1. Verstappen 51 bodov

2. Leclerc 47 b

3. Pérez 46 b

4. Sainz 40 b

5. Piastri 28 b

Pohár konštruktérov:

1. Red Bull 97 bodov

2. Ferrari 93 b

3. McLaren 55 b

4. Aston Martin 27 b

5. Mercedes 26 b