Švédi pokračujú v kandidatúre na zimné OH 2030: Máme možnosti, znalosti a vôľu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Švédi pokračujú v kandidatúre na zimné OH 2030: Máme možnosti, znalosti a vôľu

Kde sa uskutočnia zimné OH v roku 2023?
Kde sa uskutočnia zimné OH v roku 2023?Reuters
Švédsky olympijský výbor (SOK) má v úmysle pokračovať v kandidatúre na usporiadanie zimných olympijských hier po tom, ako štvormesačná štúdia uskutočniteľnosti ukázala, že o olympiádu v Štokholme je záujem.

Švédsko, ktoré je veľmocou zimných športov, sa už osemkrát neúspešne uchádzalo o usporiadanie zimných OH, vrátane tých v roku 2026, ktoré získalo Miláno-Cortina d'Ampezzo. Štokholm usporiadal letnú olympiádu v roku 1912.

"Naša predbežná štúdia ukazuje, že Švédsko má možnosti, znalosti a vôľu usporiadať zimné OH v roku 2030," uviedol vo vyhlásení prezident SOK Hans von Uthmann.

Medzinárodný olympijský výbor mal pôvodne oznámiť hostiteľa pre rok 2030 na svojom tohtoročnom výročnom zasadnutí v Bombaji, ale svoje rozhodnutie odložil na predvečer hier v Paríži v roku 2024 s odvolaním sa na obavy z klimatických zmien.

Japonské mesto Sapporo, ktoré hostilo zimné OH v roku 1972, bolo považované za favorita, ale svoju kandidatúru odložilo v dôsledku rozširujúceho sa korupčného škandálu okolo olympijských hier v Tokiu 2020.

Salt Lake City v USA, ktoré hostilo zimnú olympiádu v roku 2002, zostáva možným uchádzačom, ale vyjadrilo sa, že uprednostňuje rok 2034 vzhľadom na to, že letné hry 2028 sa budú konať v Los Angeles.

MOV uviedol, že by mohol udeliť hostiteľské mestá na roky 2030 a 2034 súčasne, aby vytvoril stabilitu pre zimné hry. Takisto oznámil, že hostiteľské práva môžu rotovať medzi určitým okruhom miest a regiónov, keďže čelí zmenšujúcemu sa okruhu potenciálnych uchádzačov.