Ďalšie porušenie antidopingových pravidiel? Bývalá svetová jednotka opäť čelí obvineniu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ďalšie porušenie antidopingových pravidiel? Bývalá svetová jednotka opäť čelí obvineniu

Víťazka French Open a Wimbledonu chce očistiť svoje meno.
Víťazka French Open a Wimbledonu chce očistiť svoje meno.Profimedia
Simona Halepová (31) bola obvinená z ďalšieho porušenia antidopingových pravidiel, potvrdila v piatok Medzinárodná agentúra pre tenisovú integritu (ITIA).

Rumunka má od októbra 2022 predbežne pozastavený výkon činnosti za pozitívny test na zakázanú látku roxadustat (liek, ktorý stimuluje tvorbu červených krviniek a používa sa pri liečbe pacientov s problémami obličiek) na US Open v auguste minulého roka.

ITIA uviedla, že dvojnásobná grandslamová víťazka bola ďalej obvinená v súvislosti s nezrovnalosťami v jej biologickom pase športovca (ABP). Dodala, že obvinenie je samostatné a dopĺňa existujúce obvinenie z roxadustatu z augusta 2022, ktoré vyvolalo dočasné pozastavenie činnosti.

Nicole Sapsteadová, vrchná riaditeľka pre antidoping v ITIA, uviedla: "Chápeme, že dnešné oznámenie ešte viac skomplikuje už aj tak veľmi vážnu situáciu. Bolo by nevhodné, aby sme sa vyjadrovali ku konkrétnostiam až do ukončenia procesu, ale budeme pokračovať v spolupráci s nezávislým tribunálom Sport Resolutions a zástupcami pani Halepovej tak rýchlo, ako to bude možné."

Halepová po svojom pozitívnom teste uviedla, že bude bojovať až do konca, aby očistila svoje meno, keďže ju čaká dopingové vypočutie naplánované na 28. mája. "Vedome som neužila žiadnu zakázanú látku. Som veľkou zástankyňou čistého športu a vždy som bola proti dopingu. Na začiatku som nemala ani potuchy o tom, odkiaľ táto látka pochádza," povedala rumunská hviezda v rozhovore pre tennismajors.com zverejnenom v apríli 2023.

Pred suspendáciou sa rumunská hráčka vyšplhala späť do najlepšej svetovej desiatky, keď z nej v roku 2020 po problémoch so zraneniami vypadla. Bývalá šampiónka French Open a Wimbledonu sa však prepadla na súčasnú 30. priečku.