Tréner mesiaca očami analytikov: Edin Terzič. Ako prekonal Bayern v kľúčovom zápase sezóny?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Tréner mesiaca očami analytikov: Edin Terzič. Ako prekonal Bayern v kľúčovom zápase sezóny?
Tréner Edin Terzič (vpravo) a útočník Sebastian Haller.
Tréner Edin Terzič (vpravo) a útočník Sebastian Haller.Profimedia
Hoci Edin Terzič (41) určite nepatrí medzi najvyhlásenejšie futbalové trénerské talenty súčasnosti, jedno sa mu nedá uprieť. A síce skvelý spôsob, akým odčinil zlú sériu výsledkov vo februári. V marci s Borussiou Dortmund ovládol všetkých päť odohraných zápasov, vrátane vôbec najprestížnejšieho na bundesligovej pôde Bayernu. Po 27 kolách posunul svoj tím na štvrté miesto, zaručujúce účasť v Lige majstrov. V tej postúpil s mužstvom do štvrťfinále na úkor PSV Eindhoven.

Skvelá reakcia na nevýrazný február

Zatiaľ čo vo februári Borussia strácala body takmer na každom kroku a nakoniec si pripísala len jediné víťazstvo, v marci sa nadýchla víťaznou sériou zavŕšenou skutočne štýlovým finišom. Jednou z hlavných udalostí uplynulého víkendu v európskom futbale bola ďalšia edícia slávneho Der Klassiker, duel medzi Dortmundom a Bayernom.

Tentoraz však s úplne inou príchuťou, než na akú boli fanúšikovia v poslednom čase zvyknutí. Prvýkrát po 14 rokoch sa jarný súboj odohral v situácii, keď ani jeden z tímov nebol na čele bundesligovej tabuľky. Najmä v prípade Dortmundu však bolo stále o čo hrať. Po nečakanej výhre 2:0 má tím stále na dosah zabezpečenie si miestenky v blížiacej sa Lige majstrov a, samozrejme, treba pripočítať aj prestíž samotného duelu.

Bayern doň nastúpil v rozostavení 4-2-3-1 s Goretzkom a Laimerom na double pivote. Prvý menovaný sa v prvej fáze rozostavenia sťahoval na pozíciu ďalšieho stopéra, zatiaľ čo krajní obrancovia udržiavali šírku, aby sa krídelníci Musial a Sane mohli pohybovať v tesnej blízkosti Laimera. Cieľom bolo vytvárať prečíslenie v strede ihriska a umožniť obom hľadať priestor na prevzatie lopty medzi líniami.

Dortmund reagoval postavením vo veľmi kompaktnom strednom bloku. Hráči medzi sebou udržiavali krátke vzdialenosti v tesnom rozostavení, pričom spúšťačom ich pressingu bola najmä rozohrávka krajných stopérov De Ligta s Goretzkom, ktorých mali za úlohu napádať Brandt a Nmecha. Kľúčovú úlohu bez lopty mal Emre Can, ktorý dlhý čas dokázal dobrým pohybom blokovať prihrávky do stredu ihriska.

Bayern bol preto nútený rozohrávať do strán, kde nemal žiadnu početnú prevahu a Dortmundu pri bránení dobre pomáhali aj obe krídla SanchoAdeyemim. A ak už pressing súpera prekonal, jeho útočné výlety umne zastavovali stopéri Hummels a Schlotterbeck, ktorí odohrali skvelý zápas.

Ofenzívny plán Dortmundu spočíval zväčša v ochote hrať bez lopty a útočiť z prípadných protiútokov. Jedna takáto príležitosť sa naskytla v 10. minúte. Domáci po chybnej prihrávke na útočnej polovici stratili loptu, ktorá sa po rýchlom otočení hry dostala k Brandtovi a jeho následná prihrávka našla nabiehajúceho Adeyemiho, ktorého strelu z uhla Ulreich nezastavil. Po góle Terzič ešte viac prehĺbil svoju snahu o prečíslenie stredu poľa, keď opäť zmenil rozostavenie na veľmi kompaktnú stredovú päticu.

Bayern zlyhal v útoku

Obhajcovia titulu sa následne prispôsobili pohybu Cana tým, že svojich stredopoliarov využívali viac do šírky, aby nemecký stredový hráč s tureckými koreňmi nemohol pokrývať toľko priestoru. De Ligt začal vyvážať loptu pred seba a rozdávať prihrávky medzi línie, čo umožnilo Bayernu dominovať na pravej strane pomocou presných kombinácií medzi Kimmichom, Müllerom a Saném, z čoho pramenila veľká šanca Harryho Kanea v neskoršej fáze prvého polčasu. Tú však Angličan nepremenil a jeho tím dobre neriešil ani mnohé ďalšie útočné situácie.

Približne po hodine hry došlo k striedaniu krídelníkov Bayernu a tréner Thomas Tuchel poslal na ihrisko GnabryhoComanom namiesto Musialu a Saného. Spolu s Telom, ktorý nahradil Müllera. Dortmund však naďalej pozorne bránil a sám bol vo finálnej tretine ihriska veľmi opatrný. Po strate lopty sa okamžite vrátil do teraz už veľmi hlbokého bloku a zvyšok obrany pracoval tak, ako mal. A zatiaľ čo hra Bayernu bola v záverečnej tretine stále bez nápadu, Dortmund po veľmi šikovnom výpade zvýšil svoje vedenie na 2:0 a po Kaneovom neuznanom góle bolo o osude zápasu rozhodnuté.

Hostia v dueli nedominovali, ale boli efektívni a predviedli veľmi pozornú defenzívu, najmä od oboch svojich stopérov a Emreho Cana. Na druhej strane Bayern zlyhal najmä pri riešení situácií vo finálnej tretine ihriska, kde mal aj trochu smoly, a tak otvoril Bayeru Leverkusen cestu za titulom. Trinásťbodový náskok je už deväť kôl pred koncom Bundesligy takmer nezmazateľný.

Zatiaľ čo Bayern z prvej štvorky, pravdepodobne, nevypadne, z trojice Borussia, Stuttgart a Lipsko zostáva miesto len pre jedného. Pritom z hľadiska dôležitých dátových ukazovateľov hodnotiacich kvalitu na oboch koncoch ihriska ťahá Dortmund za kratší koniec. Navyše, rozhodne im nepraje žreb.

Tento víkend sa v dôležitom domácom zápase stretne so Stuttgartom, potom pocestuje do Madridu na prvý z dvojzápasu štvrťfinále Ligy majstrov proti Atléticu a druhá polovica apríla nebude o nič prívetivejšia. V nej sa Dortmund stretne nielen s Leverkusenom a Lipskom, ale aj s aktuálne siedmym Augsburgom. Tréner Terzič bude mať veľa príležitostí ukázať svoje taktické schopnosti.

Bayern - Dortmund 0:2