Oslavy Lotyšska sa nekončia. Poslanci v dresoch odhlasovali štátny sviatok

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Oslavy Lotyšska sa nekončia. Poslanci v dresoch odhlasovali štátny sviatok
Lotyšský úspech má celonárodný charakter.
Lotyšský úspech má celonárodný charakter.IIHF
Lotyšský parlament v nedeľu večer narýchlo vyhlásil na pondelok štátny sviatok po tom, ako hokejový tím získal na majstrovstvách sveta bronzovú medailu. Lotyši zdolali Spojené štáty 4:3 po predĺžení a získali prvú medailu zo šampionátu od roku 1991, keď pobaltská republika získala nezávislosť.

Návrh na vyhlásenie pondelka za štátny sviatok na počesť víťazstva podporilo na mimoriadnom zasadnutí parlamentu 52 poslancov, nikto nebol proti a traja sa zdržali hlasovania, informoval verejnoprávny spravodajský portál lsm.lv.

V odôvodnení zákona sa pripomína, že "od obnovenia lotyšskej nezávislosti je hokej jedným z najpopulárnejších a najviac podporovaných športov a účasť lotyšských hokejových profesionálov je pre lotyšskú spoločnosť vždy veľkou udalosťou". Poslanci tiež uviedli, že pondelkové spoločné oslavy podporia národné sebavedomie a jednotu lotyšskej spoločnosti.

Približne štvrtina z necelých dvoch miliónov obyvateľov Lotyšska sú Rusi. Mnohí ľudia preto považujú svojho východného suseda za veľkú bezpečnostnú hrozbu, najmä po ruskej invázii na Ukrajinu.

Lotyši si v lotyšskom parlamente odhlasovali štátny sviatok.
Lotyši si v lotyšskom parlamente odhlasovali štátny sviatok.twitter.com

Lsm.lv uvádza, že jedným z dôvodov vyhlásenia pondelka za mimoriadny štátny sviatok bolo, aby ľudia mohli privítať národný tím v Rige po návrate z majstrovstiev sveta.

Ich rozhodnutie spôsobilo zmätok medzi majiteľmi rôznych prevádzok ohľadom toho, ako môžu otvoriť svoje podniky, aj medzi zamestnávateľmi, ktorí nemajú jasno v tom, ako zaplatiť ľuďom, ktorí v pondelok prídu do práce. V školách sa uskutočnia iba plánované skúšky, inak bolo vyučovanie zrušené a štátne materské školy zatvorené. Na druhej strane niektoré zdravotnícke zariadenia informovali, že budú fungovať ako v pracovných dňoch.

Hokejisti sa na letisku pozdravia s novinármi, potom sa presunú do centra Rigy k Pamätníku slobody, kde sa okolo 14:00 začnú hlavné oslavy.