Ako Sabalenková dobyla Melbourne: Plač súperky, víťazný šprint a krízová chvíľa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ako Sabalenková dobyla Melbourne: Plač súperky, víťazný šprint a krízová chvíľa
Aryna Sabalenková s trofejou pre víťazku Australian Open.
Aryna Sabalenková s trofejou pre víťazku Australian Open.Profimedia
Na prvom grandslame sezóny nebola tento rok v ženskej súťaži presvedčivejšia hráčka. Aryna Sabalenková (25) si Melbourne obľúbila už vlani a stala sa po 11 rokoch prvou tenistkou, ktorá dokázala titul na Australian Open obhájiť.

Vo svetovom rebríčku je síce "len" druhá, ale v súčasnom rozpoložení je určite silnejšia ako Iga Swiateková. Už od prvého zápasu ukázala, ako veľmi túži po ďalšom veľkom triumfe a ako je mentálne nastavená.

Keď sa jej v úvodnom kole pokúšala vzdorovať kvalifikantka Ella Siedelová, nastal jeden pozoruhodný moment. Nemecká hráčka sa po jednom zo svojich nevydarených volejov rozplakala. Nenasledovala však žiadna ľútosť, Sabalenková ešte pridala na intenzite svojej hry a nešťastnú súperku doslova zničila.

Otcova predtucha

Podobne si počínala aj ďalej. Nekompromisne. Po zápasoch však na tlačových konferenciách hovorila uvoľnene, sebavedomo a s úsmevom. Sabalenková už nie je žiadne neskúsené mláďa, stala sa z nej sebavedomá žena.

"Boli chvíle, keď som si naozaj myslela, že nikdy nevyhrám žiadny grandslam. Bolo tam veľa vzostupov a pádov, ale nechcela som sa vzdať. Na konci cesty potom vidíte, či ste na to boli predurčení, alebo nie. Len som musela prestať myslieť negatívne, nič viac," vravela po zisku svojho druhého grandslamového titulu. Dočkala sa presne po roku.

Znovu spomenula aj svojho otca, ktorý ju k tenisu priviedol: "Pred štyrmi rokmi som ho stratila. Mali sme však jeden sen, že do 25 rokov vyhrám pár grandslamov. Keď zomrel, začala som o tom príliš premýšľať. Moja rodina vo mne vyvoláva veľkú nostalgiu. Až keď som sa uvoľnila, začalo sa mi dariť." Tento rok v Melbourne to bola jej spanilá jazda. Vo svojich 25 rokoch už naozaj má dva veľké tituly.

Kľúčové momenty

Sabalenková - Fruhvirtová 6:3, 6:2

V druhom kole prišiel súboj so 16-ročnou českou nádejou, takisto aj prvé stratené podanie, Fruhvirtová ho dokonca Sabalenkovej zobrala čistou hrou, čo znamenalo brejk na 2:2 v prvom sete. Favoritka zlomila odpor tínedžerky až v závere úvodného dejstva, keď odskočila na 5:3. Potom už bol duel jednoznačnou záležitosťou.

Sabalenková - Gauffová 7:6, 6:4

Najťažšia skúška. Od stavu 5:2 v prvej časti suverénka prehrala štyri gemy v rade a Gauffová podávala na zisk setu. Krízovú chvíľu Sabalenková odvrátila, vzala Američanke servis a v tajbrejku dominovala. Aj v druhom sete vychádzajúca americká hviezda dlho držala krok, zaváhala však v koncovke a bieloruská tenistka nekompromisne trestala.

Sabalenková - Čeng Čchin-wen 6:3, 6:2

Urobiť posledný krok bol vlastne jediný problém. Sabalenková ho zvládla suverénne a počas celého stretnutia pustila čínsku súperku k brejkbalu len štyrikrát. Čeng Čchin-wen nedokázala využiť žiadnu z príležitostí na zdramatizovanie. Jedinou drámou bol posledný gem, v ktorom Bieloruska potrebovala päť mečbalov na dokonanie svojej práce.

Dôležité čísla

5

Sabalenková sa stala piatou hráčkou v 21. storočí, ktorá vyhrala grandslamový turnaj v Melbourne bez straty jediného setu. Pred ňou sa podobný kúsok podaril Lindsay Davenportovej (2000), Marii Šarapovovej (2008), Serene Williamsovej (2017) a Ashleigh Bartyovej (2022). Posledná menovaná na ceste za titulom stratila len 30 gemov, Sabalenková o jeden viac.

12

Tohtoročný Australian Open bol 12. turnajovým víťazstvom Sabalenkovej na tvrdom povrchu z celkových 14 titulov. Paradoxne, naposledy na harde triumfovala práve vlani v Melbourne. Odvtedy tri finále na obľúbenom povrchu prehrala - v Indian Wells, na US Open a tento rok aj v Brisbane.

8:11

Víťazka prvého grandslamu roka strávila na kurtoch len osem hodín a jedenásť minút. Bol to teda skôr víťazný šprint než vyčerpávajúca drina hodná 14 tenisových dní. V porovnaní s mužskou súťažou bol napríklad jej čas na ceste k tejto trofeji kratší, než potreboval Daniil Medvedev vo štvrťfinále a semifinále na postup cez Huberta Hurkacza a Alexandra Zvereva.

Tenis Sabalenkovej určite nepatrí k najkrajším na okruhu, ale bezpochyby je jedným najefektívnejších. Sile jej úderov dokáže ženské pole len ťažko čeliť, keď je šampiónka pokojná a sebavedomá. Pokiaľ to tak nie je, majú rivalky príležitosť najmä vďaka nevynúteným chybám bieloruskej hráčky. To sa však v Melbourne nestalo. Sabalenková možno dospela do veku, keď sa o nej môže hovoriť, že je už skúsenou hráčkou. Verí svojej hre a ku kvalite pridala aj víťaznú mentalitu.

"Dlho som túžila nebyť tou, ktorá vyhrá grandslam a potom zmizne. Chcela som ukázať, že som schopná byť na špičke neustále. Naozaj verím, že budem vyhrávať ďalej. Teraz mám dva tituly na veľkých turnajoch, ale pre mňa je to dôležitá vec aj v tom, že som si dokázala, že môžem triumfy opakovať," povedala po svojom víťazstve. Bieloruska zatiaľ dokázala grandslam vyhrať len v Melbourne. Na US Open si zahrala finále, v Paríži a Wimbledone je jej maximom semifinále.