Petra Kvitová pred Wimbledonom: Chcem hrať čo najlepšie, dúfam, že mi vydrží zdravie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Petra Kvitová pred Wimbledonom: Chcem hrať čo najlepšie, dúfam, že mi vydrží zdravie
Petra Kvitová sa triumfom v Berlíne naladila na Wimbledon.
Petra Kvitová sa triumfom v Berlíne naladila na Wimbledon.Profimedia
Wimbledon je zďaleka jej najobľúbenejším turnajom, a to nielen preto, že ho dvakrát vyhrala. "Chcem si ho užiť aj tentoraz," hovorí Petra Kvitová (33) pred začiatkom ďalšieho tenisového sviatku. V rozhovore pre českú mutáciu Flashscore Správ sa rozhovorila aj o tom, kto podľa nej ovládne nadchádzajúci grandslamový turnaj, alebo o tom, čím si vie v živote urobiť radosť.

Začína sa vaša obľúbená časť sezóny na trávnatých dvorcoch. Ako sa cítite po zdravotnej stránke? 

"Tráva ma baví, som rada, že je tu a že som sa na ňu vrátila. Určite som na tom zdravotne lepšie ako pred antukovou časťou sezóny. Bolo to pre mňa veľmi ťažké, pretože som nemohla poriadne trénovať a dva zápasy v Madride a na French Open som hrala bez akejkoľvek prípravy, čo bolo pochopiteľne poznať. Našťastie, od Paríža môžem trénovať čoraz viac, čo je skvelé. Dúfam, že mi to vydrží čo najdlhšie."

Čo vás limitovalo po víťazstve v Miami?

"Trápila ma päta, na ktorej mám zozadu výrastok. Keď si obujem tenisku, ozve sa. Od nej ma bolí celé lýtko a achilovka, nemôžem sa poriadne odraziť. Okrem toho som mala v chodidle zápal, čo bolo ťažké a bolestivé."

Aké sú vaše tohtoročné ambície na obľúbenom turnaji?

"Nemám žiadne, budem hrať čo najlepšie a dúfať, že mi vydrží zdravie. Minulý rok som skončila v treťom kole, tie prvé sú vždy najťažšie. Chcem tam byť čo najdlhšie, je to môj obľúbený turnaj, takže si ho idem užiť."

Kvitová počas svojho víťazstva v roku 2014.
Kvitová počas svojho víťazstva v roku 2014.Profimedia

Kto vyhrá tohtoročný Wimbledon medzi ženami a mužmi?

"Myslím si, že Sabalenková má veľkú šancu. Nielen tým, ako hrá a aký má štýl, ale aj tým, ako teraz všetko zvláda mentálne. Rybakinová to bude mať ťažké, pretože obhajuje titul, všetci ju budú sledovať. Hru na to však má a celú sezónu hrá skvelý tenis, takže pre mňa je veľkou favoritkou. Medzi mužmi to bude podľa mňa Novak Djokovič."

Na ktorý londýnsky triumf spomínate radšej - na rok 2011 alebo 2014?

"Radšej mám ten z roku 2014, ale bez 2011 by to nešlo. Vtedy som bola ešte taká neznáma, nikto to nečakal, všetkých som prekvapila, hoci som bola už ôsma na svete. V roku 2014 som však do každého zápasu nastupovala ako favoritka a bolo to psychicky nesmierne náročné. Počas turnaja som narazila na tri Češky, to je vždy špeciálny zápas. Titul bol pre mňa satisfakciou, že som to zvládla. Dokázala som, že prvý primát nebol náhodný. Pre mňa, pretože som už vedela, čo to obnáša, bol druhý grandslam extra a nikdy naň nezabudnem."

Aké športové a osobné ciele máte do konca roka 2023?

"Nemám žiadne extra ciele, ale ak mi vydrží zdravie a odohrám celú sezónu, bolo by to skvelé."

Sledujete súčasný mužský tenis? Čo si myslíte o Alcarazovi? Môže byť symbolom úspechu ako trio Federer, Nadal, Djokovič?

"Sledujem, Alcaraz sa mi veľmi páči. Hrá skvelý tenis, spôsob, akým sa pohybuje, veci, ktoré dokáže súperom vrátiť. A akým spôsobom! Je to niečo krásne, ovláda servis, volej, vie dropšot... Hra, ktorú predvádza, je naozaj skvelá. Som rada, že niekto taký pôjde v šľapajach Federera a Nadala. Je to dôležité pre celý tenis."

Čím si viete urobiť radosť?

"Z času na čas si niečo kúpim, to je jasné. Oblečenie, topánky, kabelku, ale nie je to nič naplánované. Som jednoducho žena, ktorá občas neodolá. Ale radosť mi robí aj to, že som doma, zapnem si televíziu, dám si čaj a mám pokoj."

Rozmýšľate o tom, čo budete v živote robiť po skončení športovej kariéry?

"Ak mám byť úprimná, tak veľmi nie, pretože keď ešte hrám, je ťažké sústrediť sa na premýšľanie o tom, čo bude, keď skončím. Moja hlava na to nie je nastavená a pripravená. Možno keď raz skončím, prebehne mi v hlave, čo chcem robiť, ale teraz neviem. V minulosti som spomínala, že by som chcela kozmetický salón, to ma neopustilo. To je jedna z vecí, ktoré by ma asi bavili."