Hráči NFL na olympiáde v USA? Diskutuje sa o zaradení piatich nových športov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráči NFL na olympiáde v USA? Diskutuje sa o zaradení piatich nových športov

Na OH by mohlo byť zavedených viacero nových disciplín.
Na OH by mohlo byť zavedených viacero nových disciplín.Reuters
Niektorí hráči NFL prejavili záujem hrať za americký tím vlajkového futbalu, ak bude tento šport zaradený do programu letných olympijských hier v roku 2028 v Los Angeles, uviedol pre agentúru Reuters člen vedenia NFL.

V pondelok organizátori LA28 oficiálne požiadali, aby bol do podujatia pridaný vlajkový futbal pre mužskú aj ženskú súťaž, ako aj štyri ďalšie športy. Konečné schválenie programu sa očakáva na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV) koncom októbra v Bombaji.

Bol by to olympijský debut vlajkového futbalu - hry, ktorá sa podobá americkému futbalu, ale vyžaduje si len málo ochranných pomôcok, pričom dej sa zastaví, keď obranca stiahne látkovú vlajku z pása súpera.

Jeho potenciálne zaradenie, ktoré podporuje NFL a vedie Medzinárodná federácia amerického futbalu (IFAF), by mohlo otvoriť dvere niektorým hviezdam zo zámoria, aby sa uchádzali o zlatú medailu, hoci podrobnosti o tom, ako by to fungovalo, sa ešte musia doladiť.

"Určite sa o tejto možnosti bude ešte diskutovať. Poviem vám však, že v rámci tohto procesu sa viaceré veľké mladé hviezdy ligy vyjadrili, aké skvelé by bolo reprezentovať svoju krajinu," povedal v nedávnom rozhovore výkonný viceprezident NFL Peter O'Reilly.

Tyreek Hill, sedemnásobný člen výberu Pro Bowl, ktorý hrá na pozícii wide receivera za Miami Dolphins, vyzval hráčov NFL, aby využili príležitosť a získali pre tím USA podľa väčšiny očakávaní takmer istú zlatú medailu.

Tento šport bol prvýkrát zaradený na Svetové hry, ktoré sa konali minulý rok v Birminghame v štáte Alabama, kde mužský tím USA porazil Taliansko a získal zlato. Medzi ženami dominovalo Mexiko vo finále nad USA. O'Reilly tvrdil, že jedným z lákadiel vlajkového futbalu je to, že finančne nie je nákladný a že ho môže hrať takmer každý. NFL dúfa, že posilnením tohto športu sa zvýši prestíž amerického futbalu na medzinárodnej úrovni.

"Nemôžeme byť viac oddaní vlajkovému futbalu ako dostupnej, neuveriteľne rýchlo sa rozvíjajúcej disciplíne nášho športu, ktorá, ako veríme, nám pomôže rásť. Olympijské hry v Los Angeles by boli obrovským impulzom pre vlajkový futbal na celom svete a v tejto krajine," uviedol spomínaný funkcionár.

Ďalšie štyri športy, ktoré LA28 v pondelok navrhla na zaradenie do programu, boli kriket, lakros, squash a bejzbal - softbal. Hovorca MOV uviedol, že návrh LA28 na ďalšie športy bol prijatý pozitívne.