Zomrel bývalý hráč amerického futbalu O. J. Simpson, prehral boj s rakovinou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zomrel bývalý hráč amerického futbalu O. J. Simpson, prehral boj s rakovinou
O. J. Simpson bol známy aj tým, že bol obvinený z vraždy svojej bývalej manželky.
O. J. Simpson bol známy aj tým, že bol obvinený z vraždy svojej bývalej manželky.AFP
Filmový herec a bývalá hviezda amerického futbalu Orenthal James Simpson, ktorého kariéru zatienil prípad vraždy jeho bývalej manželky a jej priateľa, zomrel v stredu vo veku 76 rokov. Rodina bývalého športovca a herca známeho ako O. J. na sociálnej sieti X uviedla, že podľahol rakovine.

Simpson bol v jednom z najsledovanejších súdnych procesov v americkej histórii zbavený obvinení z dvojnásobnej vraždy, neskôr však strávil niekoľko rokov vo väzení za lúpež.

"Náš otec Orenthal James Simpson 10. apríla podľahol boju s rakovinou. Bol obklopený svojimi deťmi a vnúčatami," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. Rodina v ňom zároveň žiada verejnosť o rešpektovanie súkromia.

Simpson pochádzal z chudobných pomerov a preslávil sa americkým futbalom, v ktorom vynikal už od strednej školy. Po tom, ako sa stal jednotkou draftu, odohral v najvyššej americkej lige 11 sezón a v roku 1985 bol uvedený do futbalovej siene slávy. Ako herec sa objavil v troch desiatkach filmov a uvažovalo sa o ňom v hlavnej úlohe v prvom Terminátorovi.

Jeho kariéru zmarila vražda bývalej manželky Nicole Brownovej a jej priateľa Ronalda Goldmana, ktorých našli mŕtvych v Los Angeles v júni 1994. Viac ako polovica Američanov sledovala následný "súdny proces storočia" so Simpsonom prostredníctvom televíznych obrazoviek. Simpsonovi obhajcovia presvedčili porotu, že prípad bol proti obžalovanému zmanipulovaný rasistickou políciou, ale ako píše New York Times (NYT), zo Simpsonovho bývalého života zostali len trosky.

V následnej občianskoprávnej žalobe ho uznali "zodpovedným" za smrť oboch ľudí a nariadili mu zaplatiť pozostalým odškodné vo výške 33,5 milióna dolárov. V roku 2007 bol zatknutý za lúpež a o rok neskôr odsúdený. Za mrežami bol až do októbra 2017.

"Príbeh O. J. Simpsona v priebehu rokov vyvolal záplavu kníh, filmov, štúdií a diskusií o spravodlivosti, rasových vzťahoch a celebritách v krajine, ktorá zbožňuje svojich hrdinov, najmä tých, ktorí sú zasadení do stereotypu úspešných ľudí začínajúcich od nuly, ale nikdy sa nepopasovala s hlbšími rozpormi," uvádza NYT.