Belgičania hrali so strachom z prehry, Maroko podľa trénera nedosiahlo nič

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Belgičania hrali so strachom z prehry, Maroko podľa trénera nedosiahlo nič
Belgičania hrali so strachom z prehry, Maroko podľa trénera nedosiahlo nič
Belgičania hrali so strachom z prehry, Maroko podľa trénera nedosiahlo ničProfimedia
Tréner Belgicka Roberto Martínez si nevie vysvetliť, prečo boli jeho zverenci v úvodných dvoch zápasoch na majstrovstvách sveta takí slabí. Nedeľňajšiu prekvapivú prehru 0:2 s Marokom pripisuje strachu z prehry a nedostatočnej kvalite v útoku.

Belgicko síce porazilo Kanadu 1:0, ale nepretavilo to do výkonu proti energickému Maroku, ktoré povzbudzovala väčšina zo 43-tisíc fanúšikov na štadióne Al Thumama.

Kevin De Bruyne neexceloval, kapitán Eden Hazard bol značne neefektívny. Obaja sú hráči, na ktorých sa tím spolieha, no Martínez odmietol obviňovať jednotlivcov.

"Na týchto majstrovstvách sveta sme ešte neboli najlepším Belgickom," priznal. "Dnes sa mi zdalo, že sme hrali so strachom z prehry. Bez lopty stále pracujeme jeden za druhého, ale keď máme loptu, nevynikáme, nie sme sami sebou. Musíme na tom popracovať. Na Chorvátsko budeme pripravení."

Otvárací gól padol po priamom kope z ľavej strany. Prednú žrď neuzatvorili hráči, exekúciu k tyči podcenil aj gólman Thibaut Courtois.

"Je to veľmi nepríjemný výsledok. Náš výkon ovplyvnil gól, ktorý sme dostali na 0:1 a potom sme sa už nedokázali rozbehnúť. Musíme si to zanalyzovať. Štandardku takto bránime šesť rokov, jednoducho sa na to pripravili," zhodnotil Martínez.

Momentum v zápase medzi Belgickom a Marokom.
Momentum v zápase medzi Belgickom a Marokom.Opta by Stats Perform

Skúsený obranca Jan Vertonghen mal pocit, že mužstvu chýba útočná súdržnosť. Tiež sa ohradil voči náznakom v médiách, že príliš veľa hráčov zo "zlatej generácie" je už za zenitom.

"V hlave sa mi teraz preháňa toľko vecí, ktoré by som nemal hovoriť. Nemyslím si, že sme si vytvorili nejaké šance. Kde sa stala chyba? Pravdepodobne zle útočíme. Asi aj preto, že sme príliš starí. To musí byť určite ono?" poznamenal sarkasticky.

Maroko zamotalo situáciu v skupine F. Po dueli Chorvátska s Kanadou, ktoré ovládli Európania 4:1, má africká krajina na konte štyri body, rovnako ako Chorváti. Tri body má Belgicko, Kanada zostala bez šance na postup. Ak s ňou zverenci Walida Regraguia uhrajú aspoň bod, sú v osemfinále.

"Dnes sme nedosiahli nič. Viem, že sa všetci tešia, ale ja poznám futbal. Chcem, aby sa teraz všetci tešili, ale musíme sa rýchlo vrátiť k práci. S Kanadou sa bude hrať ťažko a musíme ju rešpektovať. Musíme bojovať ďalej, chceme prejsť skupinou a postúpiť do ďalšej fázy."

Regragui nešetril chválou na vlastné mužstvo a na to, čo nazval jeho bojovnosťou.

"Hrali sme proti jednému z najlepších tímov na svete. Vieme, že ak nepodáme stopercentný výkon, nie je možné vyhrať. Hráčom som povedal, že budeme musieť vynaložiť maximálne úsilie, aby sme im zobrali loptu."

Heat mapa Hakima Ziyecha v zápase proti Belgicku.
Heat mapa Hakima Ziyecha v zápase proti Belgicku.Opta by Stats Perform

"Chceli sme im zabrániť, aby našli Kevina De Bruyneho a Edena Hazarda. Niekedy musíte byť trpezliví a čakať na svoju šancu," dodal tréner víťazov.

"Skórovali sme v správnom momente. Zaslúžili sme si vyhrať. Po 70 minútach boli niektorí naši hráči unavení, ale to, ako nás diváci podporili, nám veľmi pomohlo. Veľmi nás povzbudili," odkázal priaznivcom muž stretnutia Hakim Ziyech.

Odkaz domov poslal aj obrana Noussair Mazraoui. "Bránili aj útočili sme ako tím, bojovali sme ako tím. Toto víťazstvo patrí všetkým Maročanom na celom svete. Dúfam, že si dnešný deň užili a urobili sme ich šťastnými."