Byť perfekcionista a tréner, to je katastrofálna kombinácia, hovorí Thomas Tuchel

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Byť perfekcionista a tréner, to je katastrofálna kombinácia, hovorí Thomas Tuchel
Tréner Bayernu Thomas Tuchel sa do futbalového kolotoča vrátil na konci minulej sezóny. Bavorov dotiahol v dramatickom finiši k ligovému triumfu.
Tréner Bayernu Thomas Tuchel sa do futbalového kolotoča vrátil na konci minulej sezóny. Bavorov dotiahol v dramatickom finiši k ligovému triumfu.AFP
Perfekcionista a futbalový tréner zároveň? Pre Thomasa Tuchela (49) je to katastrofálna kombinácia. Aspoň tak to priznal v nedávnom rozhovore pre klubový magazín 51. Zároveň lodivod Bayernu dodal, že sa to v takom prípade človek musí naučiť akceptovať.

Tuchel považuje svoj sklon k perfekcionizmu na jednej strane za svoju silu, ale zároveň aj slabinu, pretože zdôraznil, že nie vždy sa dokáže vymaniť zo svojich myšlienok, a tak neustále zostáva vo svojej hlave.

"Nie vždy je to užitočné, pretože to môže byť únavné nielen pre mňa, ale aj ostatných," priznal šéf lavičky mníchovského Bayernu.

"Vždy sa snažím nájsť dokonalú hru, aj keď viem, že neexistuje. Som ako Sizyfos, ktorý sa snažil dokotúľať kameň na vrchol hory, aj keď mu vždy spadol naspäť," povedal v rozhovore Thomas Tuchel. "Neustále hľadanie je aj mojou motiváciou, mojím hnacím motorom," nadviazal skúsený tréner.

Bývalý kormidelník Chelsea tiež uviedol, že po niektorých zápasoch obetuje jednu alebo dve noci, aby odohratý súboj dokonale zanalyzoval. "Sem-tam mi ale kolegovia povedia, že už je toho príliš, čo robím. To mi pomôže uvedomiť si, že je čas urobiť krok späť a zhlboka sa nadýchnuť."

Lodivod sa nevyhol ani myšlienke k jednému z najdôležitejších triumfov kariéry, keď doviedol "The Blues" k triumfu v Lige majstrov. Vo finále zdolal svojho soka Pepa Guardiolu 1:0. 

"Je to moment, ktorý pominul. Udial sa dávno. Nemôžete sa takýchto myšlienok držať pridlho. Určite chcem tie pocity zažiť ešte raz. Tá chuť vo vás zostane," prízvukuje.

"Tvrdo pracujete na sne. V určitom momente sa z neho stane konkrétny cieľ, a keď máte v ruke trofej Ligy majstrov, zrazu sú emócie oveľa menšie, ako ste očakávali. Keby mi to niekto povedal predtým, možno by ma to šokovalo," opísal ďalej dosiahnutie vytúženej méty, ktorej sa nedožičí každému.

Nemec však s myšlienkami opäť prepol k svojmu perfekcionizmu. "Niečo také je však dobré, pretože to znamená, že nie ste príliš unavený na ďalší deň tvrdej práce. Naopak, snažíte sa, aby všetko pokračovalo. Moje vlastné nároky sa tak stávajú ešte väčšími a zároveň sú motorom môjho vlastného rozvoja," uzavrel Thomas Tuchel. 

Bayern vykročí za obhajobou Bundesligy 18. augusta na trávniku Brém. Ešte predtým, v sobotu 12. augusta zabojuje o Nemecký superpohár s Lipskom.