Rasizmus mi berie radosť z hry, povedal emotívny Vinícius. Španielsko neplánuje opustiť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rasizmus mi berie radosť z hry, povedal emotívny Vinícius. Španielsko neplánuje opustiť
Vinícius je častým terčom rasistických útokov na španielskych štadiónoch.
Vinícius je častým terčom rasistických útokov na španielskych štadiónoch.Profimedia
Útočník Vinícius Júnior (23) sa počas tlačovej konferencie pred utorkovým prípravným zápasom brazílskych futbalistov proti Španielsku rozplakal a hovoril o rasistických urážkach, ktorým často čelí počas svojho angažmánu v Reale Madrid. Rýchlonohý Brazílčan zdôraznil, že takéto incidenty mu berú radosť z hry. V španielskej lige však mieni zostať.

"Je veľmi smutné, čím som si tu prešiel," povedal Vinícius. "Je to ťažké. Dlho som s tým bojoval. Je to vyčerpávajúce, pretože máte pocit, že ste na to sami. Podal som toľko oficiálnych sťažností, ale nikto nikdy nebol potrestaný," pokračoval brazílsky reprezentant. "Stále viac strácam chuť hrať. Ale budem bojovať ďalej," doplnil Vinícius, ktorý je v Reale od roku 2018.

O odchode zo Španielska, ktoré vlani v máji označil za rasistickú krajinu, neuvažuje. "Tým by rasisti dosiahli svoje. Zostanem tu, budem hrať za najlepší klub na svete, strieľať góly a vyhrávať tituly. Ľudia sa budú musieť dlho pozerať na moju tvár," uviedol dvojnásobný víťaz La Ligy, ktorý predvlani ovládol s bielym baletom aj Ligu majstrov.

Od hráčov v lige cíti, podľa svojich slov, podporu. Prehlásil, že Španielsko nepovažuje za rasistickú krajinu. Podľa neho tam však žije veľa rasistov a mnohí z nich chodia na štadióny. "To sa musí zmeniť. Možno ľudia v skutočnosti nevedia, čo je to rasizmus. Mám 23 rokov a musím veľa ľudí poučiť o rasizme a o tom, aký má vplyv na mňa a moju rodinu doma," zdôraznil Vinícius, ktorého medzinárodná federácia FIFA minulý rok poverila vedením špeciálnej komisie proti rasizmu.

Sám čelil kritike za provokatívne správanie a priznal, že by sa mal niekedy na ihrisku správať lepšie. "Dúfam však, že sa bude menej hovoriť o tom, čo robím zle a viac o tom, ako ma urážajú," uzavrela opora lídra španielskej ligy. Utorňajší zápas Španielska proti Brazílii na štadióne Realu je súčasťou kampane "Jedna koža."

Španielsko - Brazília (utorok, 21:00)