Nepochopený Vengloš, strelec Szili či spoľahlivý Škrtel. Premier League aj so slovenskou stopou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nepochopený Vengloš, strelec Szili či spoľahlivý Škrtel. Premier League aj so slovenskou stopou
Németh v Anglicku prevažne naskakoval z lavičky.
Németh v Anglicku prevažne naskakoval z lavičky.Profimedia
Anglická Premier League je dlhodobo považovaná za najkvalitnejšiu futbalovú súťaž na svete. Spojených je s ňou aj niekoľko hráčov spod Tatier, ktorí viac či menej úspešne napísali svoje športové kapitoly a okúsili atmosféru najpopulárnejšieho športu v jeho kolíske.

V súčasnosti má Slovensko v najlepšej lige sveta dvojicu gólmanov, ktorí nie sú tímovými jednotkami - Martina Dúbravku (Newcastle) a Mareka Rodáka (Fulham), aj keď prvý menovaný v tejto sezóne po zranení kolegu Nicka Popea chytá pravidelne. Poďme sa však vydať na historickú exkurziu.

Priekopníci

Prvým Slovákom, ktorý pôsobil v najvyššej anglickej súťaži, nebol hráč, ale tréner. Legendárny Jozef Vengloš v sezóne 1990/91 zasadol na lavičku Aston Villy a stal sa prvým koučom v tamojšej lige, ktorý nepochádzal z Britských ostrovov. Vydržal tam len jeden ročník. Predseda klubu Doug Ellis v tom čase hľadal nástupcu Grahama Taylora, ten sa rozhodol trénovať národný výber Albionu. Voľba tak padla na slovenského odborníka.

Vengloš predtým zaznamenal úspechy na reprezentačnej úrovni, len niekoľko mesiacov pred príchodom do Aston Villy priviedol národný tím do štvrťfinále MS v Taliansku, spolu s Václavom Ježkom bol pri úspechu Československa na ME 1976, keď celý turnaj vyhralo. Anglicko ale zjavne nebolo pripravené na jeho taktické princípy a angažmán mu nevyšiel, Villa takmer zostúpila.

Útočník Aston Villy a neskôr Manchestru United Dwight Yorke na adresu Vengloša prezradil: "Veci, ktoré robil vo Ville, robili ostatné tímy až o sedem či osem rokov neskôr." Na rodáka z Ružomberka sa na ostrovoch spomína dodnes. S doktorátom z telesnej výchovy a špeciálnym záujmom o psychológiu bol prvým manažérom, ktorý zaviedol stravovací režim pre hráčov a zdôraznil dôležitosť rozcvičky pred zápasom a strečingu po výkone - to všetko bolo v anglickom futbale dovtedy neslýchané.

Ak sa však chceme baviť o prvom futbalistovi v PL, spomenieme Vladimíra Kindera, ktorý v roku 1996 prestúpil zo Slovana Bratislava do Middlesbrough za milión libier. Hráč roka 1994 má na konte aj premiérový slovenský zásah v súťaži, 5. marca 1997 zaznamenal úvodný gól v dueli s Derby County (6:1). V Anglicku odohral za tri sezóny 48 zápasov, v ktorých vsietil 5 gólov. Pri jeho mene však svietia aj iné prvenstvá - ako prvý Slovák nastúpil vo finále FA Cupu (1997) a Ligového pohára (1998).

Primát prvého brankára patrí Jánovi Muchovi. V Evertone kryl chrbát Timovi Howardovi a debut absolvoval 2. marca 2013 v dueli s Readingom (3:1).

Sokoli v červenom

Gólovo najpotentnejším Slovákom v Premier League bol Szilárd Németh. Boro sa po skúsenostiach s Kinderom rozhodlo dať priestor ďalšiemu zástupcovi malej krajiny, ktorý pútal pozornosť v drese Košíc a Interu Bratislava. Hoci sa v médiách hovorilo o jeho prestupe do milánskeho Interu, napokon za 6 miliónov libier posilnil Middlesbrough a vybral si číslo 8. 

Po podpise 5-ročnej zmluvy si našiel miesto v tíme a hoci nikdy nebol trvalou súčasťou základnej zostavy, ako striedajúci žolík dokázal podkúriť obrane súpera a vyslúžil si prezývku supernáhradník. Počas štyroch rokov zaznamenal 146 štartov a 29 gólov. Posledný rok kontraktu strávil na hosťovaní v Štrasburgu. K tomuto obdobiu sa viaže aj štatistická zaujímavosť - 22. októbra 2001 sme videli prvý súboj slovenských hráčov medzi futbalovou elitou v Anglicku, Németh vtedy doma nastúpil proti Stanislavovi Vargovi zo Sunderlandu a tešil sa z triumfu 2:0.

Červená farba je neodmysliteľna spätá s menom Martina Škrtela, ktorého príbeh je fanúšikom dobre známy. V Liverpoole strávil osem rokov, odohral 320 zápasov a z pozície obrancu rozvlnil sieť súpera až 18-krát. Jeho prestup z ruského Zenitu v januári 2008 za 6,5 mil. libier z neho urobil v tom čase najdrahšieho slovenského hráča a rovnako tak najdrahšieho obrancu v histórii The Reds. 

The Reds vtedy neboli ani zďaleka tak suverénnym tímom ako v súčasnosti, Škrtel s nimi však vyhral Ligový pohár (2012). V sezóne 2013/2014 malo mužstvo od rieky Mersey po 24 rokoch na dosah majstrovský titul, záver sezóny mu však nevyšiel. Škrtelovi sa v tomto ročníku darilo strelecky, so 7 gólmi bol piatym najlepším strelcom kádra.

Škrtel sa v Liverpoole presadil.
Škrtel sa v Liverpoole presadil.AFP

Slovenské skusy

Z hľadiska štartov je potrebné spomenúť aj Vratislava Greška. Krajný obranca odohral v období medzi rokmi 2003 až 2006 za Blackburn 40 zápasov a strelil dva góly. Tento angažmán pre neho predstavoval azyl po nie úplne vydarenom pôsobení na Apeninskom polostrove. Rodáka z Tajova však výrazne poznačili viaceré zranenia, pár mesiacov po svojom debute v modro-bielom drese si vtedajší slovenský reprezentant zlomil dve kostičky v priehlavku a nehral osem mesiacov.

Prach pomaly sadá aj na pôsobenie Igora Bališa vo West Bromwichi. V drese svojho tímu debutoval 23. decembra 2000 pri výhre 3:0 nad Nottinghamom Forest. V dramatickom stretnutí premenil penaltu proti Bradfordu, ktorá znamenala postup klubu do Premier League. V nej zaznamenal v ročníku 2002/03 celkovo 28 štartov a dva presné zásahy, následne z klubu odišiel. Len o dva duely menej odohral v jednej sezóne za Watford Juraj Kucka.

V skupine futbalistov s aspoň desiatkou vystúpení v PL nájdeme aj Ondreja Dudu (Norwich - 10,) Ľubomíra Michalíka (Bolton - 11), Vladimíra Labanta (West Ham - 13), Vladimíra Weissa ml. (Manchester City, Bolton - 14), spomínaného Stanislava Vargu (Sunderland - 21) a Mareka Čecha (West Bromwich - 23).

Tým sa však zoznam Slovákov nekončí. Menej ako desať štartov zaznamenali Ján Kozák ml. (West Bromwich - 6), Miroslav Stoch (Chelsea - 4), Ján Mucha (Everton - 2) a Filip Lesniak, ktorého príbeh je naozaj zaujímavý. Svoj jediný duel v drese Tottenhamu, za ktorý nastupoval aj v mládežníckych výberoch, totiž zaknihoval v stretnutí proti Leicesteru City (18. mája 2017) a hneď asistoval na gól Harryho Kanea, ktorý si v súboji pripísal hetrik. Následne však už vnuk bývalého reprezentačného trénera Jána Kozáka st. priestor nedostal.

Medzi "najmenej šťastnú" skupinu hráčov bez čo i len jedného štartu v PL patria Dušan Kuciak (Hull City), Ľubomír Šatka (Newcastle), Zoltán Harsányi (Bolton) a Filip Oršula (Wigan).