Kto príde na MS v hokeji? Česi s päticou extraligových finalistov, Fínsko prišlo o hviezdu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kto príde na MS v hokeji? Česi s päticou extraligových finalistov, Fínsko prišlo o hviezdu
Aktualizované
Rutta by sa rád predstavil pred českými fanúšikmi.
Rutta by sa rád predstavil pred českými fanúšikmi.Profimedia
Štart tohtoročných MS v hokeji sa nezadržateľne blíži a postupne sa začínajú rysovať súpisky jednotlivých tímov, vrátane hráčov z NHL. Flashscore Správy mapujú všetky špekulácie a potvrdené účasti v aktualizovanom trackeri.

30. APRÍL

17:28 – Tréner Česka Radim Rulík pozval do národného tímu piatich finalistov tamojšej extraligy. Z majstrovského Třinca povolal obrancu Tomáša Kundrátka a útočníka Daniela Voženílka, z Pardubíc bekov Libora Hájka a Jana Košťálka s útočníkom Lukášom Sedlákom. K mužstvu sa pripoja počas stredy.

POTVRDENIE - Súpisku fínskych hokejistov na Betano Hockey Games v Brne doplnil obranca Veli-Matti Vittasmäki z majstrovského tímu Tappara Tampere. Naopak, v príprave na MS nebude pre zranenie pokračovať útočník Lauri Pajuniemi z Malmö.

POTVRDENIE - Štvrtú posilu z NHL hlási Fínsko. Suomi by mal na šampionáte v Prahe a Ostrave reprezentovať Valtteri Puustinen, 24-ročný útočník, ktorý si počas aktuálnej sezóny vybojoval pozíciu v organizácii Pittsburgh Penguins. Odchovanec Hameenlinny naskočil do 26 zápasov slávnej súťaže, v ktorých zaznamenal 16 kanadských bodov (6+10). Tréner fínskeho nároďáka Jukka Jalonen nakoniec nemôže počítať so zraneným Matiasom Maccellim, ktorý mal byť najväčšou hviezdou tímu - v Arizone pozbieral 57 bodov v 82 zápasoch.

29. APRÍL

ŠPEKULÁCIA - Záujem o štart na domácom šampionáte v českom drese potvrdil v pondelok novinárom v Prahe obranca Jan Rutta. V tejto sezóne zvládol 33-ročný hráč za San Jose v základnej časti 69 zápasov s bilanciou 19 bodov (5+14). V kariére už štartoval na dvoch majstrovstvách sveta.

27. APRÍL

POTVRDENIE - Najproduktívnejší hráč Detroitu v tejto sezóne Lucas Raymond dorazí po druhý raz v rade na svetový šampionát. Autor 31 gólov a 42 asistencií v drese Red Wings posilní Švédsko aj napriek tomu, že sa mu práve skončil trojročný nováčikovský kontrakt a bude rokovať o novom.

26. APRÍL 

POTVRDENIE - Nemecko bude mať na majstrovstvách sveta v Českej republike, kde sa pokúsi obhájiť strieborné medaily, minimálne troch hráčov z NHL. Brankár Seattlu Philipp Grubauer a útočníci Nico Sturm zo San Jose a John-Jason Peterka z Buffala prisľúbili účasť v májových zápasoch v Prahe a Ostrave. Trojica z elitnej ligy sa k tímu pripojí v stredu na záverečnú fázu prípravy.

25. APRÍL

POTVRDENIE - André Tourigny povedie na MS tím Kanady. Trénera Arizony do funkcie vymenovala organizácia Hockey Canada. Jeho asistentmi budú Dean Evason, Jay Woodcroft a Steve Ott. 

POTVRDENIE - Tréner Švédska Sam Hallam má na majstrovstvách sveta v Ostrave a Prahe zaručenú účasť desiatich hráčov z NHL. Nechýba Erik Karlsson z Pittsburghu, ktorý v predchádzajúcej sezóne v San Jose ako šiesty obranca v histórii NHL prekonal hranicu 100 bodov. V tíme je aj zadák Buffala Rasmus Dahlin, jednotka draftu 2018. Viac v článku.

ŠPEKULÁCIA - Reprezentáciu Kanady by mal na blížiacom sa svetovom šampionáte posilniť aj Colton Parayko, obranca St. Louis Blues, ktorý má za sebou deviatu sezónu v NHL. Javorové listy by mohol podľa správ zo zámoria doplniť aj ďalší bek Damon Severson z Columbusu.

POTVRDENIE - Americká hokejová reprezentácia zverejnila prvých 15 hráčov zo svojej nominácie na májové majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave. Národný tím USA sa predstaví v základnej skupine B spolu so Slovenskom, na ktorého ľade odohrá tri dni pred začiatkom turnaja prípravný zápas. Nebudú tam chýbať hráči ako Gaudreau, Jones, Tkachuk či Caufield, ktorý je v tíme Canadiens spoluhráčom Juraja Slafkovského. Viac v článku.

24. APRÍL

POTVRDENIE - Výber USA posilní ďalší obranca z NHL. Svojho zástupcu na majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave bude mať Chicago Blackhawks. Američanov bude reprezentovať 22-ročný Alex Vlasic, takmer dvojmetrový hokejista patril v základnej časti medzi najlepších defenzívnych bekov súťaže.

ŠPEKULÁCIA - Veľmi zaujímavú posilu na blížiaci sa šampionát hlási Lotyšsko. S jeho reprezentáciou trénuje brankár Columbusu Elvis Merzlikins, ktorý odchytal v zámorskej NHL v aktuálnej sezóne 41 zápasov.

23. APRÍL 

POTVRDENIE - Timo Meier, ktorý sa po prestupe zo San Jose do New Jersey trochu trápil a nenaplnil predsezónne očakávania, Švajčiarsku na MS nepomôže. Mimo hry ho vyradilo zranenie ramena. 

DOPLNENIE - Kladenský obranca Jiří Ticháček sa zapojí do prípravy českej hokejovej reprezentácie na majstrovstvá sveta v Prahe a Ostrave. Talentovaný bek, ktorý v pondelok pomohol Rytierom v baráži so Vsetínom udržať sa v lige, sa k národnému tímu pripojí tento týždeň na Slovensku. Český zväz ľadového hokeja to oznámil v tlačovej správe.

POTVRDENIE - Slovenskú hokejovú reprezentáciu na majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave oficiálne posilní prvých päť hráčov zo zámorskej NHL. Budúci týždeň sa do prípravy národného tímu zapojí obranca Šimon Nemec a kvarteto útočníkov Juraj Slafkovský, Tomáš Tatar, Martin Pospíšil a Pavol Regenda, pričom posledný menovaný odohral väčšinu ročníka na farme v AHL. Čítajte viac.

22. APRÍL 

POTVRDENIE - Hokejový útočník Tomáš Tatar posilní Slovensko na MS v Prahe a Ostrave. V pondelok to potvrdil generálny manažér jeho klubu Seattle Kraken Ron Francis. Čítajte viac.

POTVRDENIE - Zdá sa, že aj Švajčiari budú mať silný tím. Z New Jersey príde už skôr spomínaná jednotka draftu 2017 a kapitán klubu Nico Hischier, spoľahlivý obranca Jonas Siegenthaler a brankár Akira Schmid. Účasť potvrdil aj osvedčený Philipp Kurashev. Jeden z mála svetlých bodov Chicaga v tejto sezóne.

POTVRDENIE - Hviezdny švédsky obranca Erik Karlsson si oddýchol a rozhodol sa predĺžiť si sezónu. Bek Pittsburghu odchádza do Česka prvýkrát po dvanástich rokoch. Spolu s ním sa na MS predstavia Victor Olofsson z Buffala a Joel Eriksson Ek z Minnesoty.

POTVRDENIE - Radim Rulík má k dispozícii ďalšieho hráča zo zámoria. Jakub Vrána sa pripojil k českej reprezentácii. V tejto sezóne odohral 42 zápasov v AHL, v ktorých nazbieral 36 bodov (16+20). Na konte má aj 21 (2+4) štartov v NHL, kde hral za St. Louis. Českú republiku reprezentoval na troch majstrovstvách sveta.

21. APRÍL 

ŠPEKULÁCIA - Slovenský tím posilní útočník Pavol Regenda z Anaheimu. Dvojnásobný účastník MS 2023/24 strelil za San Diego Gulls 19 gólov a na 15 asistoval. V súvislosti s možnou účasťou sa uvažuje aj o Tomášovi Tatarovi zo Seattlu. "K šampionátu sa vždy staval pozitívne. Takže počítame s tým, že príde," povedal asistent trénera Peter Frühauf.

20. APRÍL

POTVRDENIE - Tréner Radim Rulík oznámil niekoľko zmien v českom tíme. V príprave na MS nebudú pokračovať obrancovia Daniel Gazda (Brno) a Jakub Sirota (Olomouc), takisto útočníci Jiří Černoch (Karlove Vary) a Adam Kubík (České Budějovice). Tím naopak doplnia obrancovia Michal Kempný s Jakubom Krejčíkom zo Sparty a David Špaček z Iowy Wild v AHL, ako aj útočníci Ondřej Kaše z Litvínova, Filip Chlapík s Pavlom Kousalom zo Sparty a Matyáš Kantner z fínskej KalPy.

POTVRDENIE - Českú republiku navštívi ďalšie veľké meno zo zámoria. Mikael Granlund, ktorý v NHL oblieka dres San Jose, sa na MS v Prahe a Ostrave pripojí k Fínsku. Na šampionáte sa zúčastní aj Jesse Puljujärvi z Pittsburghu Penguins.

POTVRDENIE- Connor Bedard bude reprezentovať Kanadu na hokejových majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave. Center Chicaga Blackhawks to v sobotu potvrdil pre zámorské médiá. Informoval o tom portál thehockeynews.com.

Osemnásťročný útočník sa stal najproduktívnejším nováčikom v tejto sezóne NHL. V 68 zápasoch si pripísal 61 bodov za 22 gólov a 39 asistencií. Vlani bol draftovou jednotkou. Kanadu predtým reprezentoval na juniorských šampionátoch do 18 i 20 rokov. Javorové listy sa predstavia v pražskej A-skupine spolu s Fínskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Nórskom, Rakúskom a Veľkou Britániou.

POTVRDENIE - Ďalšie správy z kanadského tábora. Zatiaľ čo Nick Suzuki a Travis Konecny sa rozhodli na tohtoročných majstrovstvách sveta neštartovať, javorové listy môžu počítať s Dawsonom Mercerom a Jaredom McCannom.

POTVRDENIE - Na kanadskú súpisku pribudli ďalšie potvrdené mená. V A-skupine bude hrať trojica zástupcov Buffala - útočník Dylan Cozens a obrancovia Byram Bowen a Owen Power.

POTVRDENIE - Aj so svojou najväčšou hviezdou dorazí na šampionát do Česka reprezentácia Nórska. Severský tím by mal na MS v Prahe a Ostrave posilniť útočník Minnesoty Mats Zuccarello, ktorý hral v slávnej NHL už 14. sezónu. "Ak sa dostanem do tímu," odpovedal s úsmevom dlhoročný útočník NY Rangers na otázku, či si zahrá za národný tím.

POTVRDENIE - Nemeckí fanúšikovia sa môžu tešiť na účasť útočníka Sabres Johna-Jasona Peterku, zatiaľ čo jedna z najväčších hviezd tamojšej NHL Tim Stützle sa na MS nepredstaví. Dvadsaťdvaročného útočníka Ottawy trápili väčšinu sezóny problémy s ramenom a prioritne sa bude liečiť a zotavovať s výhľadom na budúci ročník.

POTVRDENIE - Francúzsky hokejista Stéphane Da Costa sa vracia do reprezentácie. Na svojom instagramovom účte oznámil, že sa v máji predstaví na majstrovstvách sveta v Česku. Da Costa nedostával v uplynulých dvoch rokoch pozvánky do národného tímu, lebo na klubovej úrovni pôsobí v ruskej KHL, kde oblieka dres Avtomobilistu Jekaterinburg.

POTVRDENIE - John Hynes bude hlavným trénerom hokejistov USA na MS v Prahe a Ostrave. Kouč Minnesoty Wild viedol Američanov už aj na šampionátoch v rokoch 2018 a 2019. Zámorský tím bude jedným zo súperov Slovenska v základnej skupine B.

"Sme šťastní, že John bude na MS v Česku v pozícii hlavného trénera USA. Jeho vášeň a energia v kombinácii so skúsenosťami sú dobrými predpokladmi na to, aby sme sa vrátili zo šampionátu so zlatými medailami," uviedol generálny manažér americkej reprezentácie Brett Peterson.

19. APRÍL

POTVRDENIE - Slovenský hokejista Martin Pospíšil z Calgary Flames bude reprezentovať Slovensko na tohtoročných majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave. Uviedol to na piatkovej posezónnej tlačovej konferencii svojho zámorského klubu. Na sociálnej sieti X o tom informoval kanadský novinár Wes Gilbertson. Viac v článku.

ŠPEKULÁCIA - Rick Nash, ktorý bude na majstrovstvách sveta debutovať ako generálny manažér Kanady, bude môcť čerpať skúsenosti od GM Pittsburghu Kylea Dubasa, ktorého účasť na turnaji ako asistenta už bola potvrdená. Nielen v zámorí sa špekuluje, že Dubasova prítomnosť zvyšuje šance hviezdneho útočníka Penguins Sidneyho Crosbyho na účasť na šampionáte.

18. APRÍL

POTVRDENIE - Fínsky výber nebude môcť počítať s brankárom Kaapom Kähkönenom a ani útočníkom Patrikom Lainem.

POTVRDENIE - Nemecký výber získal kvalitnú posilu do zadných radov, ktorou je mladý obranca Moritz Seider z Detroitu.

POTVRDENIE - Švajčiarsko môže počítať so svojou najväčšou hviezdou, keďže účasť potvrdil Nico Hischier.

POTVRDENIE - Okrem Bedarda budú súčasťou kanadskej súpisky obranca Kaiden Guhle a útočník Mason McTavish, zatiaľ čo účasť Crosbyho ostáva stále otázna.

POTVRDENIE - Ďalšími potvrdenými menami na súpiske USA sú mladí obrancovia Jake Sanderson (Ottawa), Brock Faber (Minnesota), krídelník Matt Boldy (Minnesota) a center Shane Pinto (Ottawa). Hviezdny útočník Jack Hughes ale nakoniec nepricestuje do Česka.

ŠPEKULÁCIA - Defenzívu Švédska podľa všetkého posilní aj Erik Karlsson, ktorý s Pittsburghom nepostúpil do play-off. Sám to naznačil: "Dám si pár plzenských pív a niekoľko dní si oddýchnem. Uvidíme, ako sa budem cítiť, ale na MS sa teším," povedal trojnásobný víťaz Norris Trophy.

17. APRÍL

ŠPEKULÁCIA - Slovenský útočník Juraj Slafkovský a obranca Šimon Nemec si s najväčšou pravdepodobnosťou zahrajú na majstrovstvách sveta v hokeji v Česku, ktoré sa budú konať od 10. do 26. mája. Po posledných zápasoch v základnej časti o tom informovali renomovaní novinári a v prípade krídelníka aj samotný Montreal. Čítajte viac.

POTVRDENIE - Mladý švédsky obranca Rasmus Dahlin bude s určitosťou súčasťou tímu Tre Kronor. V tejto sezóne strelil za Buffalo celkovo 20 gólov, čo je jeho maximum. V minulosti už za Švédsko štartoval na jedných MS a tiež ZOH.

ŠPEKULÁCIA - Domáci výber Česka bude určite veľmi silný, pretože hrať pred vlastnými fanúšikmi je veľkým lákadlom. Záujem prísť prejavili útočníci Ondřej Palát a Tomáš Nosek. Hráči New Jersey sa do play-off nedostali, takže sú k dispozícii.

ŠPEKULÁCIA - Kanada by chcela na MS zobrať aj Nicka Suzukiho, kapitána Montrealu. Autor 33 góloch však zatiaľ nad účasťou len uvažuje, takže to nie je isté. Ak by sa rozhodol ísť, tak by sa na MS predstavila celá elitná formácia Canadiens, keďže účasť potvrdili Slafkovský aj Caufield.

16. APRÍL

ZRANENIE - Dánsko bude na šampionáte bez skúseného útočníka Nicklasa Jensena, ktorý je zranený. Bývalý hráč Vancouveru či NY Rangers by sa však mal dať dokopy na olympijskú kvalifikáciu, tá sa uskutoční v auguste.

15. APRÍL

ŠPEKULÁCIA - Podľa posledných informácií by mal na domácich MS štartovať aj brankár Petr Mrázek z Chicaga. V tejto sezóne odchytal 55 zápasov.

12. APRÍL

ŠPEKULÁCIA - Na šampionáte by mal v drese Lotyšska pravdepodobne štartovať brankár Elvis Merzlikins. Ako prvý o tom informoval insider Aaron Portzline z portálu The Athletic. USA i Lotyšsko budú súpermi Slovenska v ostravskej B-skupine MS. Samotný gólman štartoval už na piatich šampionátoch, ale pred rokom účasť odmietol a pobaltská krajina sa tešila z historického bronzu.

ŠPEKULÁCIA - Útočník Johnny Gaudreau a obranca Zach Werenski z Columbusu budú reprezentovať USA na tohtoročných MS v Česku. Všetko nasvedčuje tomu, že americký tím bude naozaj veľmi silný, keďže by mal obsahovať aj mená ako Cole Caufield, Tage Thompson, Luke Hughes, Shane Pinto alebo Trevor Zegras.

11. APRÍL

ŠPEKULÁCIA - Zaujímavé mená by mala obsahovať súpiska USA. Podľa doterajších informácií zo zámoria budú súčasťou tímu obranca Seth Jones z Chicaga či kapitán Ottawy Brady Tkachuk. Tých doplní Luke Kunin.

ŠPEKULÁCIA - Zámorský insider Pierre LeBrun informoval, že Kanada by svoju ofenzívu mohla postaviť na dvoch generačných talentoch. Prvým je legendárny Sidney Crosby a druhým vychádzajúca hviezda Connor Bedard. Generálnym manažérom kanadského tímu sa nedávno stal bývalý skvelý útočník Rick Nash.

Ten sa snaží zlanáriť aj ďalšieho mladíka a to Masona McTavisha z Anaheimu, pričom Ducks takisto už nejaký čas vedia, že vyraďovacia časť NHL sa ich týkať nebude. Pre finálnu nomináciu Kanady na svetový šampionát bude rozhodujúce prvé kolo play-off a hlavne to, ktoré tímy vypadnú. 

Jedným z brankárov vo výbere rekordných 28-násobných majstrov sveta bude Jordan Binnington zo St. Louis, pre ktorého pôjde o premiérovú účasť v seniorskom národnom tíme Kanady. Tú zatiaľ reprezentoval len raz - na juniorskom svetovom šampionáte.