Najlepší hráči MS: nepriestrelný Lotyš, produktívny Američan a nemecký bek

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najlepší hráči MS: nepriestrelný Lotyš, produktívny Američan a nemecký bek
Lotyšský brankár Arturs Šilovs v zápase proti Kanade.
Lotyšský brankár Arturs Šilovs v zápase proti Kanade.Profimedia
Majstrovstvá sveta v hokeji v Rige a Tampere sú už minulosťou, takže nastal čas na bilancovanie. Zlato vybojovali Kanaďania, ďalšie dve medailové pozície obsadili tímy, od ktorých to čakal len málokto. Nemcov nezastavili ani tri prehry v úvodnom kole a prvýkrát po 70 rokoch získali svetové striebro. Tretie miesto napokon získali domáci Lotyši, ktorí ukoristili svoju vôbec prvú medailu na majstrovstvách sveta. Ktorí hráči mali zásadný a predovšetkým pozitívny vplyv na konečné poradie?

Útočníci

John-Jason Peterka (Nemecko)

Dvadsaťjedenročný útočník Buffala prišiel na majstrovstvá sveta s nálepkou lídra nemeckého útoku a svoju úlohu splnil dokonale. V desiatich zápasoch zaznamenal 12 bodov, turnaj zakončil ako tretí najproduktívnejší hráč a prekonal historický rekord v počte bodov nemeckých hráčov na jednom šampionáte.

Forward s česky znejúcim priezviskom prekonal rekord Gustava Jaeneckeho z roku 1930 vo veľkom štýle. V ôsmej minúte finálového zápasu proti Kanade našiel na útočnej modrej čiare skvelú prihrávku Moritza Seidera, potiahol puk do útočného pásma a z ľavého kruhu strelil prvý gól Nemecka na svetovom šampionáte.

Tesne pred posledným zápasom turnaja povedal, že dosiahnutie finále si nepredstavoval ani v tých najdivokejších snoch. Po ôsmich minútach hry sa stal hrdinom Nemecka. Naskočil na plexisklo za bránkou a tešil sa z nečakaného vedenia. "Je to šialené, čo sa na tomto turnaji deje," pomyslel si po niekoľkýkrát.

Po semifinálovom úspechu proti Spojeným štátom označil šampionát za bláznivý. "Zdá sa, že sa môže stať čokoľvek. Rovnako ako štvrťfinále a semifinále, aj finále je jeden zápas o všetko. Veľmi sa teším, že sa s týmto tímom dostanem na ľad ešte raz," rozprával po víťazstve nad USA.

Nemci v nedeľu Kanadu dlho trápili. Po góle na 1:0 síce inkasovali, ale v druhej tretine získali späť vedenie a favoritovi to poriadne skomplikovali. Kanada však v tretej tretine zlomila ich odpor a tromi gólmi otočila zápas na 5:2.

Peterka a zvyšok nemeckého tímu sa nemajú za čo hanbiť. Po troch prehrách v úvodných troch zápasoch sa dostali na víťaznú vlnu, v play-off vyradili favorizovaných Švajčiarov a Američanov a získali pre Nemecko šiestu medailu z majstrovstiev sveta v histórii. Peterka pridal aj individuálne ocenenie. Za svoje konzistentné výkony na ľavom krídle elitnej formácie Nemecka bol vyhlásený za najlepšieho útočníka turnaja.

Rocco Grimaldi (USA)

Vo veku 30 rokov bol jedným z najstarších hráčov v mladom americkom tíme. Po úspešnej sezóne v AHL, kde v 70 zápasoch za Rockford a San Diego zaznamenal 73 bodov, sa chcel na majstrovstvách sveta presadiť a ukázať tímom NHL, že stále má čo ponúknuť.

Šampionáty v Rige a Tampere mu z osobného hľadiska vyšli skvele. So siedmimi gólmi a rovnakým počtom asistencií ovládol produktivitu celého turnaja a nechal za sebou najväčšie hviezdy podujatia. Grimaldi si vo vyraďovacej fáze šampionátu pripísal päť bodov. Na viac ako na víťazstvo vo štvrťfinále to však nestačilo.

V semifinále proti Nemecku a v zápase o tretie miesto proti Lotyšsku vtedy suverénny americký tím prehral 3:4 po predĺžení a rovnako ako vlani skončil štvrtý bez medaily.

V súboji o bronz strelil Grimaldi dva góly a dal spomenúť na svoj výkon vo finále juniorských majstrovstiev sveta pred desiatimi rokmi. Vtedy dvomi zásahmi rozhodol duel so Švédskom a vystrelil Spojeným štátom zlato. V Tampere však jeho góly na medailu nestačili.

"Videli ste, čo to pre Lotyšov znamená. Myslím si, že to asi chceli trochu viac ako my, preto uspeli," povedal Grimaldi."Po prvej tretine sme si povedali, že sa musíme vyrovnať ich agresivite a hrať tak, akoby to bolo finále, nie zápas o bronz. Bohužiaľ, nedokázali sme sa im vyrovnať svojím entuziazmom počas celých 60 minút."

Bývalý hráč Nashvillu a Colorada, ktorý dostal svoju prvú pozvánku do seniorskej reprezentácie vo veku 30 rokov, potiahol tím k úspechu. Po dominantných výkonoch v skupinovej fáze a štvrťfinále proti Českej republike sa zdalo, že Spojené štáty by mohli vtrhnúť do boja o svoj prvý titul majstra sveta od roku 1933, ale v najdôležitejších momentoch neuspeli v predĺžení a z turnaja odišli bez cenného kovu.

Rihards Bukarts (Lotyšsko)

Jeho výkon v play-off výrazne prispel k tomu, že Lotyšsko získalo vôbec prvú medailu na významnom národnom podujatí. V Rige sa rozohral v skupinovej fáze, ale vo vyraďovacích bojoch naplno ukázal svoje režisérske schopnosti, keď v troch dueloch režíroval lotyšskú rozprávku siedmimi asistenciami.

Vo štvrťfinále proti Švédsku Bukarts pred zaplnenou Riga Arenou pripravil všetky tri góly svojho tímu a bol strojcom postupového víťazstva. V semifinále mu Kanada dovolila iba jednu asistenciu a Lotyšsko prehralo 2:4.

V súboji o tretie miesto s druhým zámorským súperom Roberts Bukarts opäť nasadil tie správne rukavice, pripravil tri góly a zabezpečil svojmu tímu predĺženie. Jeho prínos trochu zatienil obranca Kristians Rubins, ktorý strelil bronzový gól. Bukarts však neľutoval.

"Pre mňa je to najväčší zážitok v kariére. Vymenil by som čokoľvek, aby som to mohol zažiť znova. Vidieť tú eufóriu, ktorá vypukla v Lotyšsku, je neuveriteľné. Zajtra by mal byť štátny sviatok," rozplýval sa po historickom víťazstve nad USA.

Bývalý hráč Zlína, kde hrával po boku svojho brata Robertsa, zaznamenal na turnaji v 10 zápasoch 11 bodov (3+8) a bol štvrtým najproduktívnejším hráčom turnaja. Svoje najlepšie zápasy na svetovom šampionáte odohral v Rige a Tampere. Svoje predchádzajúce maximum z minulého roka prekonal o šesť bodov. S medailou na krku sa však nechcel zaoberať individuálnymi zásluhami. "Hokej je tímový šport a my sme sa pre tento úspech spojili," povedal.

Obrancovia

Mackenzie Weegar (Kanada)

Dvadsaťdeväťročný obranca Calgary, ktorý v tejto sezóne nazbieral v NHL aj 45 bodov, vtrhol do turnaja vo veľkom štýle. V prvých dvoch zápasoch na veľkom národnom podujatí zaznamenal šesť bodov a usadil sa na čele bodovania. "Niekoľko mojich známych napísalo, že som zatiaľ najproduktívnejším hráčom turnaja, ale to je mi úplne jedno. Som rád, že sa nám zatiaľ darí ako tímu," povedal pre českú mutáciu Flashscore Správ.

V neskoršej časti turnaja trochu spomalil, ale aj tak si po nevydarenej sezóne v Calgary výrazne zlepšil náladu. Jedenásť bodov za tri góly a osem asistencií, ocenenie pre najlepšieho obrancu turnaja a predovšetkým zlatá medaila sú viac ako solídnou náplasťou na sklamanie z nepostupu do play-off Stanleyho pohára.

"Je skvelé, že som bol najproduktívnejším obrancom, ale bez spoluhráčov by som to nedokázal. Boli sme skvelá partia. Na celý tím vrátane trénerov nemôžem povedať jediné zlé slovo," rozplýval sa po víťaznom finále.

Kanada vďaka svojmu najproduktívnejšiemu hráčovi získala svoj 28. titul majstra sveta a na čele historických tabuliek sa posunula pred Rusko. "Nebolo to ľahké, na turnaji sme niekoľkokrát zaváhali. V skupinovej fáze sme prehrali so Švajčiarskom a Nórskom, ale od štvrťfinále sme začali hrať svoju hru a dotiahli to až k zlatu," povedal Weegar pre hokej.cz.

Rodák z Nepeanu v provincii Ontario absolvoval svoju premiéru v reprezentačnom drese. V mládežníckych kategóriách mu pozvánky unikali a v predchádzajúcich rokoch napriek stabilnej pozícii v NHL nedostal šancu ani v seniorskom tíme. Vďaka vydarenému finišu si užil svoju prvú akciu s javorovým listom na hrudi.

"Majstrovstvá sveta sú skvelý turnaj. To, že som tu, beriem ako ocenenie mojej práce a veľa to pre mňa znamená. Som hrdý na to, že som mohol byť jeho súčasťou," povedal a odmietol špekulácie, že majstrovstvá sveta sú v zámorí vnímané ako druhoradý turnaj.

Kai Wissmann (Nemecko)

Bývalý obranca Eisbärenu Berlín podpísal pred sezónou ročnú zmluvu s Bostonom. Nepodarilo sa mu dostať ani do NHL a ani na farme v Providence nijako nevynikal. V 31 zápasoch nazbieral len deväť bodov a o svojej novej zmluve v Spojených štátoch príliš nehovoril. Preto sa na prelome apríla a mája rád pripojil k nemeckej reprezentácii.

V žlto-čiernom drese s orlom na hrudi si rýchlo spomenul na výkony z posledného šampionátu, ktoré mu pomohli smerom na sever USA. Zdalo sa, že mu vyhovuje, že je v národnom tíme skrytý v tieni hviezdneho spoluhráča Moritza Seidera.

Pravidelne zbiera čísla v druhej obrannej dvojici. Na dvoch šampionátoch nazbieral 16 bodov, čím jasne predbehol aj svojho mladšieho a slávnejšieho reprezentačného kolegu. Na turnajoch v Rige a Tampere sa do štatistík zapísal deväťkrát a bol druhým najproduktívnejším Nemcom po Peterkovi.

Škvrnou na jeho výkonoch sú negatívne body v rozhodujúcej fáze turnaja. V semifinále ukončil duel s mínuskou. "Sú to zmiešané pocity. Herne sme sa vyrovnali Kanade, ale bohužiaľ nám niečo chýbalo. Napriek neúspechu vo finále to bola skvelá cesta, ktorá nás doviedla k striebru. Musíme byť za to radi," povedal Wissmann po prehratom zápase o zlato.

Brankár

Arturs Šilovs (Lotyšsko)

Najlepší brankár majstrovstiev sveta podľa direktoriátu turnaja. Viac k jeho výkonu netreba dodávať. Šilovs bol kľúčovou postavou Lotyšska pri ceste za historicky prvou medailou. Na šampionáte odohral všetky zápasy a najmä v play-off pomohol svojmu tímu k obrovskému úspechu. Turnaj ukončil s bilanciou sedem víťazstiev, tri prehry a 92,30 % úspešnosťou zákrokov.

Svoje najlepšie výkony si nechal na štvrťfinále a semifinále. V zápase proti Švédsku deptal súperových útočníkov a 40 zákrokmi doviedol Lotyšsko k historickému víťazstvu 3:1. V semifinále takmer dve tretiny zatváral bránkovisko a živil lotyšský sen o postupe do finále. Nakoniec sa to nepodarilo. Napriek prehre odohral Šilovs skvelý zápas a vyslal do Vancouveru ďalší signál, že v budúcej sezóne bude bojovať o pravidelnejší prísun minút v bránke.

Šilovs strávil uplynulú sezónu prevažne na farme v Abbotsforde. V NHL nastúpil len na päť stretnutí, v ktorých vychytal tri víťazstvá Canucks. Bronzom na majstrovstvách sveta a skvelými výkonmi proti zámorským výberom si vypýtal viac priestoru. Okrem Kanady predviedol svoje schopnosti aj v zápase o tretie miesto proti USA, kde zastavil 26 striel.

"Je to neuveriteľné. Po prehre v semifinále sme sa dokázali pozbierať a nechať na ľade všetko. Hrali sme výborne a výsledkom je medaila. Som šťastný za každého chalana v kabíne. Pred turnajom sme na medailu nemysleli, ale víťazstvami nad Českom a Švajčiarskom sme to nakopli a teraz môžeme oslavovať," povedal spokojne Šilovs.