Slovenky sa dozvedeli súperky na ME v Slovinsku a Izraeli. Suju žreb nepotešil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenky sa dozvedeli súperky na ME v Slovinsku a Izraeli. Suju žreb nepotešil

Radka Stašová a hráčka Luxemburska Charlie Bidingerová.
Radka Stašová a hráčka Luxemburska Charlie Bidingerová.TASR
Basketbalistky Slovenska sa na tohtoročných majstrovstvách Európy v Slovinsku a Izraeli (15. – 25. júna 2023) stretnú v základnej D-skupine so Srbskom, Tureckom a Maďarskom. Zápasy skupinovej fázy odohrajú v ľubľanskej aréne Stožice. Rozhodol o tom stredajší žreb v slovinskej metropole.

Slovenky si zabezpečili 13. účasť na európskom šampionáte v kvalifikačnej H-skupine, v ktorej obsadili druhú priečku s bilanciou štyroch víťazstiev a dvoch prehier. Triumfy v domácich zápasoch proti Švajčiarsku (78:50) a Luxembursku (114:59) im napokon vyniesli postupové miesto v minitabuľke druhých tímov.

S výnimkou roku 2019 sa slovenskej ženskej reprezentácii podarilo z kvalifikácie postúpiť na ME pravidelne od roku 2009. Medzi jej najväčšie úspechy patrí striebro z roku 1997 a bronz z roku 1993. Dvakrát jej medaila tesne ušla (4. miesto – 1995, 1999). Naposledy obsadil slovenský výber na finálovom turnaji v Španielsku a Francúzsku 13. miesto.

Pred žrebom boli tímy rozdelené do výkonnostných košov na základe aktuálneho postavenia v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Slovensko bolo v treťom koši spolu s Veľkou Britániou, Čiernou Horou a Českom. Z prvého koša dostali zverenky Juraju Suju úradujúce majsterky Európy Srbky. Tradičný účastník záverečného turnaja zdvihol nad hlavu víťaznú trofej okrem roku 2021 aj v roku 2015.

Ostatné vystúpenia slovenských basketbalistiek.
Ostatné vystúpenia slovenských basketbalistiek.Flashscore

Hneď za Srbkami sa v rebríčku FIBA nachádza na piatej pozícii Turecko, pre ktoré pôjde o deviatu účasť na ME. Doposiaľ jeho najlepšími výsledkami sú striebro (2011) a bronz (2013). Na uplynulom šampionáte obsadilo 14. miesto. Žreb Slovenkám na záver prisúdil z posledného koša Maďarky, ktoré si vybojovali z kvalifikácie postup na turnaj taktiež ako jeden z najlepších tímov z druhých miest.

Program ME odštartuje v Izraeli a Slovinsku 15. júna skupinovou fázou. Priamy postup do štvrťfinále si zabezpečí len víťaz skupiny, tímy na druhom a treťom mieste čakajú 19. a 20. júna kvalifikačné zápasy o účasť vo vyraďovačke. Pre mužstvo na poslednom mieste sa pôsobenie na turnaji skončí. Vyraďovacia fáza (22. – 25. júna) sa odohrá už len v Ľubľane. Päť tímov z ME si zároveň zabezpečí miestenku na kvalifikačný turnaj o účasť na olympijských hrách 2024 v Paríži, kde už majú istý štart domáce Francúzky.

Hlasy po žrebe:

Juraj Suja, tréner Slovenska: "Žreb nám príliš neprial. Z prvého koša máme obhajcu titulu, z druhého podľa mňa jeden z dvoch najsilnejších tímov, ktoré tam boli, spoločne s Talianskom. Z posledného koša máme najsilnejší tím – Maďarsko. Hráme v Slovinsku, čo môže byť výhoda, nebude to také náročné na cestovanie a tamojšia klíma je lepšia. Do Slovinska majú aj fanúšikovia bližšie, v prípade pozitívneho vývoja sa nemusíme presúvať na druhú fázu.“

Žreb 39. majstrovstiev Európy žien (15. – 25. júna 2023, Ľubľana/Slov. a Tel Aviv/Izr.):

A-skupina (Tel Aviv): Španielsko, Grécko, Čierna Hora, Lotyšsko

B-skupina (Tel Aviv): Belgicko, Taliansko, Česko, Izrael

C-skupina (Ľubľana): Francúzsko, Slovinsko, Veľká Británia, Nemecko

D-skupina (Ľubľana): Srbsko, Turecko, SLOVENSKO, Maďarsko

Predbežný program D-skupiny ME žien v Slovinsku a Izraeli (Ľubľana/Slov.):

15. júna: Turecko – Srbsko, SLOVENSKO – Maďarsko

16. júna: Maďarsko – Turecko, Srbsko – SLOVENSKO

18. júna: Turecko – SLOVENSKO, Maďarsko – Srbsko