Ako Swiateková tretíkrát dobyla Paríž: takmer dokonalá obrana, odkaz milovanému mestu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ako Swiateková tretíkrát dobyla Paríž: takmer dokonalá obrana, odkaz milovanému mestu
Iga Swiateková triumfovala v Paríži po tretí raz.
Iga Swiateková triumfovala v Paríži po tretí raz.Profimedia
Tretia trofej na Roland Garros tesne po dovŕšení 22 rokov je mimoriadny úspech, takmer historický. Iga Swiateková (22) sa stala svetovou jednotkou a kráľovnou antukového grandslamu v Paríži. V meste nad Seinou vyhrala 14 zápasov v rade a má impozantnú bilanciu 28 víťazstiev a len dve prehry.

Ak mal mužský tenis na Roland Garros fenomén v podobe španielskeho harcovníka Rafaela Nadala, ženskému tenisu teraz na antuke dominuje Iga Swiateková. V Paríži podľahla len Simone Halepovej (pri svojom debute v roku 2019) a Marii Sakkariovej o dva roky neskôr. Zaradila sa tak po bok Sereny Williamsovej, Moniky Selešovej a Arantxy Sánchezovej.

Viackrát v otvorenej ére Roland Garros dobyli len Justine Heninová, Steffi Grafová a Chris Evertová. Rýchlejšie zaznamenali parížsky hetrik (vo veku 19 rokov) len Monika Selešová a v dávnej histórii Kate Gillouová. Swiateková práve počas turnaja oslávila 22. narodeniny.

Hrala bez výkyvov

Parížska kráľovná je teraz len jedna, no ešte v polovici mája vôbec nebolo jasné, či sa jej podarí obhájiť titul z minulého roka. Vo štvrťfinálovom zápase proti Jelene Rybakinovej v Ríme sa totiž zranila. Potom však upokojovala fanúšikov odkazom: "Rezervujeme si letenky do Paríža".

Pri spätnom pohľade je zrejmé, že Swiateková hrala počas celého French Open pragmaticky, bez výkyvov, udržiavala si formu a až do semifinále vyhrala jasne každý zápas. V závere narazila na súperku, ktorá nebola ďaleko od toho, aby favoritku zlomila. Pre Igu bolo sobotňajšie parížske finále druhým v rade a tretím v kariére - štvrtým na grandslamoch. Všetky doteraz vyhrala.

Ak niekoho prekvapilo, že nenasadená Karolina Muchová sa dostala do finále proti Swiatekovej, samotná poľská tenistka prekvapenie odmietla. Možno spolu ešte neodohrali toľko zápasov, ale zo spoločných tréningov sa dobre poznajú. "Členovia môjho tímu mi dosvedčia, že od prvého zápasu som hovorila, že spolu budeme hrať tesné súboje  a že si zahráme finále. Verím, že sa ešte stretneme na niektorom z ďalších grandslamov," zdôraznila na korunovácii na centrálnom dvorci.

Sama určite tuší, že jej tenis bol menšou šou, než ohňostroj Karolíny Muchovej. Opäť sa však prejavila mentálna sila a najmä v záverečných vystúpeniach aj kvality šampiónky.

Kľúčové momenty

Hoci v prvých kolách jasne vyhrávala, nebolo isté, ako sa jej bude dariť, keď nastúpi proti lepším súperkám. Krízové situácie však nakoniec musela riešiť až v semifinále a finále.

Swiateková - Gauffová 6:4, 6:2

Prvý súboj so súperkou zo špičky a rovnaký duel z minuloročného finále. Gauffová vo štvrťfinále nenasadila latku úplne vysoko, ale v každom sete dokázala atakovať Swiatekovej servis. V prvej sade to znamenalo len zníženie skóre, no v druhej bola blízko k obratu a za stavu 1:1 si vypracovala tri brejkbaly. Poľka sa však začala koncentrovať a nepripustila žiadne komplikácie.

Swiateková - Haddadová Maiaová 6:2, 7:6 (7)

Hneď v prvom geme stratila podanie, ale rýchlo sa prepracovala do režimu šampiónky. Bol to signál, že v tomto zápase nesmie nič podceniť. Stratu okamžite odčinila a set vyhrala o štyri gemy, čo sa môže zdať mätúce. Nebol to vôbec jednoduchý duel, čo Brazílčanka potvrdila aj v druhom sete, ktorý sa skončil v tajbrejku. Opäť sa prejavila mentalita šampiónky, keď v druhom sete odvrátila päť zo šiestich brejkbalov.

Swiateková - Muchová 6:2, 5:7, 6:4

Nervózny začiatok umožnil Swiatekovej rýchlo sa ujať vedenia, vyhrať prvý set a viesť aj v tom druhom. Češka však ukázala charakter a od stavu 0:3 dovolila Swiatekovej získať len jedno svoje podanie a v koncovke setu mala výhodu na svojej strane. Fantastická bitka sa skončila napínavým trilerom. Muchová si opäť vypracovala brejk a podľa neskoršieho víťaza sa hrali už len posledné tri gemy.

Dôležité čísla

4

Toľko grandslamových trofejí už získala Iga Swiateková v čerstvých 22 rokoch. Štyrikrát sa jej podarilo vyhrať set aj v Paríži pomerom 6:0. To jej umožnilo ušetriť veľa síl na posledný zápas. V predchádzajúcich šiestich strávila na kurte necelých sedem hodín, čo je takmer o polovicu menej ako jej finálová súperka.

23

Presne toľko gemov získala v troch po sebe idúcich zápoleniach (proti Claire Liu, Sin-jü Wang a Lesjou Curenkovou), kým sa ukrajinskej tenistke podarilo ukončiť túto sériu. Na jednej strane je to impozantný výkon, ale samotná Swiateková po zápase so Sin-jü Wang priznala, že hladké výhry jej uberajú potrebnú ostražitosť.

82

Toľko víťazných úderov poslali jej súperky na kurt Swiatekovej počas celého turnaja. Z nich celých 30 zaznamenala Muchová vo finále. V prvých šiestich zápasoch dovolila Poľka svojim súperkám v priemere len 8,6 víťazných úderov na zápas, kým ju česká vyzývateľka poriadne preverila. To len dokazuje, akú dobrú defenzívu má Swiateková.

Ďakujem, Paríž.

Ťažko nájdete krajší darček k 22. narodeninám, ako pridať do zbierky trofejí štvrté grandslamové víťazstvo. Tri zo štyroch titulov pochádzajú z Paríža, mesta a turnaja, ku ktorému má Swiateková mimoriadny vzťah.

Keď na kameru písala odkaz "#4 Surreal, ďakujem Paríž", bolo vidieť, aké emócie v nej vyvoláva. Počas korunovácie priznala, že práve vo francúzskej metropole sa cíti najlepšie, miluje miestne publikum a bez ohľadu na výsledky je pre ňu každý príchod na Roland Garros niečím výnimočný.