Ako na Swiatekovú? Kľúčom môže byť druhé podanie, Muchová hrá proti výnimočnej obranárke

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ako na Swiatekovú? Kľúčom môže byť druhé podanie, Muchová hrá proti výnimočnej obranárke
Poľská tenistka je v súboji jasnou favoritkou.
Poľská tenistka je v súboji jasnou favoritkou.Profimedia
Posledný zápas, finále. Šanca zapísať sa do histórie. Karolína Muchová (26) sa v boji o grandslamovú trofej stretne so svetovou jednotkou Igou Swiatekovou (22). Ako by mohla česká tenistka prekonať dvojnásobnú víťazku Roland Garros, rozoberal pre českú mutáciu Flashscore Správ bývalý fedcupový tréner David Kunst (56).

Swiateková počas svojej pomerne krátkej kariéry už dvakrát vyhrala antukový grandslam. Prvýkrát v roku 2020, druhýkrát vlani. Na parížskom turnaji prehrala len dva zápasy. A sama hovorí, že jej hra sa dnes kvalitatívne posunula oveľa vyššie. "Bezpochyby som teraz oveľa lepšia hráčka ako pred tromi rokmi. Zlepšila som sa vo všetkých aspektoch tenisu, v mentalite, kondícii aj taktike. Som jednoducho skúsenejšia," hovorí.

Muchová sa stala senzáciou tohtoročného Roland Garros. Ešte vlani v októbri jej v rebríčku WTA patrilo 235. miesto. V Paríži sa doteraz najďalej dostala v treťom kole. Jej tohtoročná finálová účasť však nie je náhodná.

Pohľad odborníka

Aká cesta vedie k úspechu vo finále:

"Karolína by sa nemala vzdať svojho útočného tenisu. S pasivitou by nemala šancu, ale to ani nie je jej hra, nikto od nej neočakáva, že zostane na základnej čiare. Na turnaji ukázala, že ide veľmi dobrou cestou."

Taktické prvky:

"Mala by útočiť na Swiatekovej druhé podanie, ktoré nie je presvedčivé. Dá sa odtiaľ zatlačiť a získať výhodu. Rozmanitosť, ktorá je Karolíne blízka, by mala byť na mieste, vyššie lifty a čopy by mali fungovať."

Aké sú Swiatekovej najväčšie zbrane:

"Je to pohyb a pevnosť na rakete. Iga je vo svojich úderoch pevná, je ťažké ju prekonať. Najmä obrana je na ženský tenis výnimočná. Antuka je jej najlepší povrch, ale dokázala, že vie hrať aj na iných povrchoch. Čísla sú toho dôkazom. Na antuke vyhrala 87 % svojich kariérnych zápasov."

O hre Muchovej na antuke:

"Aj keď Karolína hovorí, že antuku nemá veľmi rada, tento povrch jej hre veľmi vyhovuje, má na ňom úspechy. Hrá aktívne, snaží sa zakončovať pri sieti. Niekedy môže ísť na volej, je to hra, ktorá jej dáva šancu."

Petr Pála, Barbora Strýcová a David Kunst na fedcupovom tréningu.
Petr Pála, Barbora Strýcová a David Kunst na fedcupovom tréningu.Profimedia

Pri pohľade na čísla

Cesta turnajom:

Swiateková: priemerné umiestnenie jej súperiek 56,3

Muchová: priemerné umiestnenie jej súperiek 99,8

Muchová mala v prvom kole ťažkú skúšku. Musela vyradiť turnajovú osmičku Mariu Sakkariovú, potom čelila aj výzve v podobe 29. hráčky rebríčka WTA Iriny Beguovej a svoje kvality musela potvrdiť aj proti Podoroskej, ktorá si v roku 2020 zahrala semifinále na French Open. Nakoniec však zdolala aj svetovú dvojku Arynu Sabalenkovú. Čísla skresľuje aktuálny status Anastasie Pavľučenkovovej (333. WTA), ktorá bola vlani pred zranením na 11. mieste a na tohtoročnom French Open štartovala vďaka chránenému rankingu.

Swiateková na turnaji čelila veľmi solídnym súperkám, napriek tomu najťažšie zápasy pre ňu boli vo štvrťfinále a semifinále, kde vyradila Cori Gauffovú a brazílsku antukárku Beatriz Haddadovú Maiovú.

Čas na kurte:

Swiateková: 7 hodín a 47 minút

Muchová: 12 hodín a 16 minút

Poľská hráčka šetrila sily. Jeden zo zápasov zvládla za 53 minút a pomohol jej k tomu aj nájazd Lesji Curenkovej. Najdlhší zápas odohrala v semifinále, kde jej duel s Haddad Maiaovou trval 2 hodiny a 11 minút. Muchová strávila na kurtoch v šiestich zápasoch o 4,5 hodiny viac. Obzvlášť vyčerpávajúce bolo semifinále proti Aryne Sabalenkovej, ktoré trvalo 3 hodiny a 17 minút.

Pomer setov:

Swiateková: 12:0

Muchová: 12:2

Suverénnu cestu svetovej jednotky turnajom podčiarkujú štyri sety, ktoré sa skončili pomerom 6:0. Iba raz musela Swiatekovú ísť do tajbrejku. V semifinále vyhrala skrátenú hru. Muchová naopak dostala jedného "kanára", a to v zápase druhého kola proti Nadii Podoroskej. Jej bilancia v tajbrejku je 2:1.

Servis

Úspešnosť pri prvom podaní:

Swiateková: 69% (120/175)

Muchová: 65 % (175/271)

Úspešnosť pri druhom podaní: Švecová: 1:

Swiateková 55% (62/113)

Muchová: 61 % (97/160)

Češka si udržiava solídne čísla na prvom aj druhom podaní a je zrejmé, že dokáže získavať body svojou medzihrou aj na druhom servise. Swiatekovej rozdiel je vyšší a na druhom podaní vyhrala len 55 % výmen.

Vzájomné zápasy: 2:0

2019, antuka: Muchová - Swiateková 2:1

2020, hard: Muchová - Swiateková 2:1

Muchová a Swiateková sa vo svojej histórii stretli dvakrát, z toho jeden oficiálny zápas sa odohral na antuke na Livesport Prague Open 2019. "Bol to jeden z prvých turnajov v mojej kariére a v ten deň som musela odohrať dva zápasy. V tom čase som ešte začínala v kvalifikácii a pre dážď sa hralo v rovnaký deň, ako sa začalo prvé kolo. Bola som vyčerpaná a tiež som cítila, že turnaj pre mňa nie je ideálny," spomína dnes svetová jednotka.

Muchová vyhrala aj druhýkrát, o rok neskôr na letnom exhibičnom turnaji v Prahe, a to za stavu 2:1, keď posledný set rozhodol až supertiebreak.

Preview zápasu Swiateková - Muchová (15:00)