Najlepší hráči jesennej časti Niké ligy: Prebratý Barseghjan a nekonzistentný Ďuriš

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najlepší hráči jesennej časti Niké ligy: Prebratý Barseghjan a nekonzistentný Ďuriš
Barseghjan má za sebou skvelú jeseň.
Barseghjan má za sebou skvelú jeseň.TASR
Jesenná časť Niké ligy vyvrcholila 17. decembra. Dvanásť klubov prežíva po osemnástich kolách odlišné pocity. Niektorí majú v predstihu istú majstrovskú skupinu, iní musia bojovať na jar nielen o ňu, ale aj o prvé víťazstvo. Flashscore Správy sa pozreli na všetky kluby a vybrali z nich ťahúňov na základe interného algoritmu známok. Týmto článkom končíme trojdielnu sériu.

Najlepší hráči jesennej časti Niké ligy (1. časť): Junas držal Skalicu, Marcin ťahal Michalovce

Najlepší hráči jesennej časti Niké ligy (2. časť): Potenciál Kováčika či líder Andzouana

Tigran Barseghjan (Slovan) 7,4

V tretej sezóne za Slovan dosiahol najlepšie čísla medzi slovenskou elitou, potreboval na to len zlomok zápasov. V minulom ročníku zaknihoval bilanciu päť gólov a dve asistencie v 26 dueloch, teraz nastúpil do každého súboja na jeseň, aby uplynulé obdobie bilancoval s číslami 7+7. Rozšírené štatistiky pritom hovoria o tom, že ich mal mať polovičné...

Ak sa pozrieme bližšie, Armén vyprodukoval najviac kľúčových prihrávok (21), patrí mu piate miesto v počte získaných faulov (38), pričom nik iný nedal viac gólov ľavačkou (6), respektíve spoza šestnástky (4 - spoločne s Filipom Bainovičom).

Môže za parádnu formu fakt, že sa mu v lete končí kontrakt, prípadne za tým cítiť reakciu na kritiku od trénera Vladimíra Weissa st., ktorý viackrát na tlačovkách narážal na jeho výkony? Alebo sa iba jednoducho Barseghjan naplno zžil s mužstvom a prebral vodcovskú taktovku po Weissovi ml., ktorý nastúpil od leta len do šiestich súbojov Niké ligy? Asi nebudeme ďaleko od toho, ak napíšeme, že to je ideálny mix týchto možností.

Ďalší traja hráči: Aleksandar Čavrič (7,3), Juraj Kucka (7,1), Guram Kašia (7,1)

Dávid Ďuriš (Žilina) 7,1

Konzistencia. To je slovo, ktoré sa pri zakončovateľovi MŠK musí spomínať najčastejšie. Už teraz vyrovnal minulosezónne maximum s deviatimi gólmi, keď na to potreboval 16 zápasov (v posledných dvoch sa strelecky odmlčal). V ostatných šiestich sa presadil iba raz. Zaznamenal hneď tri dvojgólové zápisy, čo jeho bilanciu mierne skresľuje.

Svojou hrou si vypýtal pozvánku do reprezentácie, kde strelil víťazný gól proti Luxembursku, no opäť je to konzistencia, ktorá v porovnaní s minulým ročníkom bije do očí. Uplynulú jeseň strelil v lige šesť gólov, na jar len tri. Ak sa Žilina bude chcieť dostať do Európy priamo a nie cez play-off (o naháňačke za titulom je asi márne rozprávať), bude potrebovať aj jeho gólové služby. A ktovie, možno sa Dávid Ďuriš nakoniec stane najlepším kanonierom súťaže... Ak v zime zostane pod Dubňom, samozrejme.

Ďalší traja hráči: Mário Sauer (7,1), Samuel Gidi (7,0), Ján Minárik (6,9)

Phillip Azango (Trnava) 7,1

Na úvodný gól či asistenciu čakal až do siedmeho kola, keď sa presadil proti Michalovciam. Vytratil sa zo základu, avšak trefou do čierneho a asistenciou proti Košiciam sa doň definitívne vypýtal späť. Mal absolvovať pohovor s trénerom Gašparíkom, z klubu chcel odísť, no nakoniec chytil šancu za pačesy a o prestupe sa už viac nevraví. Minimálne nie v negatívnom zmysle.

Aj preto nakoniec nazbieral päť gólov a štyri asistencie (na góle sa podieľal priemerne každých 133 minút), ktoré mu vyniesli honor najlepšieho hráča Trnavy podľa hodnotenia Flashscore. 

Bilanciu 1+1 zaknihoval celkovo trikrát. Ešte raz proti Košiciam v domácej odvete, pričom na konci októbra na mieste bývalého zamestnávateľa zostrelil Trenčín (výhra 3:2).

Ďalší traja hráči: Samuel Štefánik (7,0), Filip Bainovič (7,0), Miha Kompan Breznik (7,0)

Róbert Polievka (Banská Bystrica) 7,4

O vplyve kapitána Dukly na mužstvo nemusíme veľa písať. O jeho dôležitosti vraví aj porovnanie s druhým najlepšie hodnoteným mužom - vyšší bodový rozdiel nemal žiadny iný tím (rozdiel medzi Polievkom a Rymarenkom je 0,4 bodu, rovnako je na tom už len Ružomberok). 

Leto sa začalo šumami o jeho odchode, ktoré mali vplyv na jeho výkony. Až potom, čo sa definitívne zmietol zo stola prestup do Slovana, to bol starý známy Polievka. Napriek všetkým špekuláciám v júli a auguste dal tri góly a raz asistoval (čo by za to mnohí dali), v konečnom zúčtovaní sa trafil 10-krát (tri razy z penált) a asistoval v šiestich prípadoch. Má najlepšiu pravačku (9 gólov), v pokutovom území mal tretí najvyšší počet dotykov s loptou (78), bol druhým najčastejšie faulovaným hráčom (43).

Desiaty zárez, ktorý rozhodol v poslednom jesennom kole o triumfe nad Žilinou, však už asi jeho posledným pod Duklou bol. Hovorí sa o interese viacerých klubov, čím by si mohol pomôcť v hierarchii reprezentačných útočníkov pred letnými majstrovstvami Európy. V podobnom duchu sa vyjadril aj tréner Banskobystričanov Mário Auxt.

"O Roba je záujem, rovnako ako v lete, ale vtedy ostal. Teraz to ostáva otvorené a ak by prišla zaujímavá ponuka pre neho aj klub, tak by som bol za neho rád. Prajem mu, aby si vyskúšal lepšiu ligu, zažil úspechy a dostal sa na EURO. Ak by naozaj odišiel, pre kabínu by to bol určite zásah, pretože je nosný hráč nielen po futbalovej, ale aj ľudskej stránke. Taký je však futbal, budeme sa s tým musieť vysporiadať, aby sme mohli fungovať ďalej."

Pokiaľ by však Polievka zostal na strednom Slovensku, bol by najväčším ašpirantom na korunu kráľa strelcov. Ak sa tak nestane, zrazu sa otvára pelotón nasledovníkov na čele s Čavričom, Ďurišom, Strelcom či spoluhráčom Rymarenkom. Ako to nakoniec bude, ukážu januárové a možno až februárové týždne.

Ďalší traja hráči: Martin Rymarenko (7,0), Matúš Hruška (6,8), Ľubomír Willwéber (6,7)

Tabuľka Niké ligy po jesennej časti.
Tabuľka Niké ligy po jesennej časti.Flashscore