Davos sa vrátil na trón, Ambühl potvrdil legendárny status. Spengler Cup opäť bavil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Davos sa vrátil na trón, Ambühl potvrdil legendárny status. Spengler Cup opäť bavil
Davos po dvanástich rokoch vyhral domáci Spengler Cup.
Davos po dvanástich rokoch vyhral domáci Spengler Cup.TASR
Spengler Cup oslavoval svoje 100. výročie od svojho založenia. Hral sa však 95. ročník, keďže trikrát sa turnaj neuskutočnil pre 2. svetovú vojnu a koronavírus. Po dvanástich rokoch uspel domáci HC Davos, ktorý zároveň vyrovnal Kanadu na čele najúspešnejších mužstiev podujatia a to Kanadu. Tá vypadla v semifinále.

Domáci tím tak po dlhom čakaní znova mohol oslavovať. Najväčšiu radosť z triumfu mal možno český útočník Matej Stránsky, ktorého bol plný ľad, ale do histórie sa znova zapísal nestarnúci 40-ročný mladík Andres Ambühl. Ten vyhral prestížne podujatie tretí raz, prvýkrát ako kapitán. Navyše vďaka jednému gólu navýšil svoj počet na Spengler Cupe už na štrnásť.

Tým zlepšil vlastný rekord. Aj keď niektoré ročníky nie sú dohľadateľné, tak z toho, čo je známe, žiadny iný hráč nestrelil viac presných zásahov. Momentálne má na konte 56 odohraných stretnutí, takže ak nastúpi aj o rok na všetky minimálne tri zápasy, prekoná Reta von Arxa, ktorý momentálne drží rekord (58). V produktivite ho už ale Ambühl nedoženie, keďže sám má 26 bodov (14+12) a bývalý skvelý center až 39.

V drese Davosu sa z prvenstva mohol tešiť aj Tomáš Jurčo, ktorý po turnaji odchádza do KHL. Stal sa prvým slovenským víťazom od roku 2018, kedy sa to podarilo Denisovi Godlovi s fínskym tímom KalPa a len druhým úspešným hráčom spod Tatier v domácom tíme. Počas ročníka 2011 to dokázal Peter Sejna

Na Spengler Cupe sa predstavili celkovo štyria Slováci. Až traja sú súčasťou Pardubíc, teda neúspešného finalistu. Dôležité góly strieľal Matej Paulovič, hlavne jeho víťazný zásah do siete Kanady v semifinále pri skvelej otočke hovorí sám za seba, celkovo sa presadil dva razy. Toľko asistencií nazbieral Peter Čerešňák a rovnako dvojka svieti aj pri Martinovi Bučkovi, ale oba jeho góly mu zobralo video.

Najproduktívnejším hráčom stého ročníka sa stal švédsky útočník Dennis Rasmussen, ktorý získal sedem bodov a strelil päť gólov, dva vo finále. S bilanciou 2+5 mu sekundoval fínsky krídelník Henrik Haapala, ktorý dokázal nazbierať aj šesť trestných minút, najviac na turnaji.

Spengler Cup je však niečo, čo si evidentne obľúbil Alex Formenton. Kanaďan pred rokom po príchode do Ambri-Piotta prispel k víťazstvu šiestimi bodmi (3+3), teraz zaknihoval päť (2+3) a po siedmich odohraných dueloch má už jedenásť bodov.

Kanada sa chcela revanšovať za predošlý nevydarený ročník, v ktorom prvýkrát ani raz nevyhrala. Začala dobre, lenže potom podľahla Davosu a putovala do štvrťfinále, ktoré síce zvládla, no v semifinále prišla v závere o vedenie 3:1. Ako keby sa ukázalo, že nabitý program na mužstvo doľahol. Pod dohľadom generálneho manažéra Joea Thorntona sa znova predstavilo množstvo známych mien. Mimochodom, Vaillant Arena bola vypredaná v každom z jedenástich stretnutí.

Skupina Cattini

Ambri-Piotta - Dynamo Pardubice 2:3

KalPa - Ambri-Piotta 3:5

Dynamo Pardubice - KalPa 2:1

Skupina Torriani

Frölunda - Kanada 0:4 

Davos - Frölunda 4:1 

Kanada - Davos 3:4

Štvrťfinále

Ambri-Piotta - Frölunda 0:5 

Kanada - KalPa 6:3

Semifinále

Davos - Frölunda 4:3 

Pardubice - Kanada 4:3

Finále

Davos - Pardubice 5:3