Hokejové prestupy LIVE: Chicago je na trhu aktívne, tímy sa zbavujú zaťaženia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hokejové prestupy LIVE: Chicago je na trhu aktívne, tímy sa zbavujú zaťaženia
Aktualizované
Chicago menilo s Islanders a neskôr aj s Tampou.
Chicago menilo s Islanders a neskôr aj s Tampou. twitter.com/NHLBlackhawks
Hokejové leto je plné prestupov, ktoré pre vás mapujeme v jednom článku. Sledujte ho a neunikne vám nič podstatné z toho, čo sa deje na trhu.

Pozrite si aj článok so všetkými májovými prestupmi.

29. JÚN

VÝMENA - Bývalý víťaz Stanleyho pohára i kanadského bodovania Corey Perry mieri do Chicaga. Stále platný 38-ročný veterán doteraz pôsobil v Tampe, kde mu však vypršala zmluva. Lightning za neho ešte vylákali výber v 7. kole draftu 2024.

VÝMENA - Vedeniu Edmontonu Oilers vymenilo útočníkov Kailera Yamamota a Klima Kostina do Detroitu za budúcu kompenzáciu. Oilers sa týmto krokom zbavili kontraktu Yamamota, ktorý mal v nadchádzajúcej sezóne poberať plat 3,1 milióna dolárov, a vytvorili si väčší priestor pod platovým stropom. Dvadsaťštyriročný krídelník si v minulej sezóne pripísal v 58 zápasoch základnej časti 25 bodov za 10 gólov a 15 asistencií, v 12 dueloch play off pridal gól a tri asistencie.

Ruský útočník Kostin má štatút obmedzeného voľného hráča a bude s Red Wings rokovať o novej zmluve. "Olejári" mu neplánovali dať kvalifikovanú ponuku. V uplynulom ročníku nazbieral 21 bodov (11+10) v 57 stretnutiach základnej časti a päť bodov (3+2) v 12 súbojoch play off.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Švédsky obranca Jacob Larsson podpísal ročnú dvojcestnú zmluvus Ottawou. V uplynulej sezóne pôsobil predovšetkým na farme, kde v 55 zápasoch nazbieral 17 bodov. V siedmich zápasoch za prvý tím nebodoval.

VÝMENA - Po 1 057 odohraných zápasoch končí v organizácii New Yorku Islanders útočník Josh Bailey, sťahuje sa do Chicaga spolu s výberom v druhom kole draftu 2026. Kluby sa dohodnú na kompenzácii v budúcnosti. Bailey je deviatym hráčom draftu NHL z roku 2008, v ktorom nazbieral 580 bodov. Blackhawks oznámili výmenu s cieľom vykúpiť hráča z posledného roku jeho zmluvy, v ktorej dostáva 3,5 milióna dolárov.

VÝMENA - Vegas Golden Knights vymenil útočníka Reillyho Smitha do Pittsburghu Penguins za výber v 3. kole budúcoročného draftu. Úradujúci šampióni z Vegas tak opäť získali svoj výber, ktorý poslali do Pittsburghu za lotyšského centra Teddyho Bluegera tesne pred uzávierkou prestupov v uplynulom ročníku. Čítajte viac v článku.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Z posily na play-off sa stáva plnohodnotný člen súpisky. Ruský útočník a dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Ivan Barbašev zostáva hráčom Vegas po tom, čo bol vo februári privedený zo St. Louis Blues. S Golden Knights podpísal päťročný kontrakt na 25 miliónov dolárov.

28. JÚN

ZMLUVA - Švajčiarsky hokejový útočník Timo Meier podpísal nový osemročný kontrakt s klubom New Jersey Devils. Zmluva vstúpi do platnosti od budúcej sezóny 2023/2024 a vynesie mu celkovo 70,4 miliónov dolárov s priemerným ročným platom 8,8 milióna. Meier prišiel do New Jersey počas sezóny 2022/2023, keď ho klub získal výmenou zo San Jose.

ZMLUVA - Český hokejový útočník David Kämpf sa dohodol na pokračovaní spolupráce s klubom Toronto Maple Leafs. Nová štvorročná zmluva mu vynesie celkovo 9,6 miliónov dolárov s priemerným ročným platom 2,4 milióna. 

VÝMENA - Klub zámorskej NHL Tampa Bay Lightning vymenil útočníka Rossa Coltona do Colorada Avalanche. Získal za neho voľbu v 2. kole draftu 2023 z celkovej 37. pozície. Colton bol súčasť organizácie Tampy Bay od draftu 2016, keď po ňom klub siahol zo 118. miesta. Do NHL sa presadil v sezóne 2020/2021 a na jej konci sa tešil zo Stanleyho pohára. V základnej časti sezóny 2022/2023 odohral 81 zápasov, v ktorých nazbieral 32 kanadských bodov za 16 gólov a 16 asistencií. V 6 dueloch play off mal bilanciu 1+3.

ZMLUVA - Bývalý kanadský hokejový útočník Ryan Getzlaf sa vrátil do Anaheimu Ducks, v ktorom strávil celú profesionálnu kariéru. Rok po ukončení hráčskej sa vrátil do organizácie "káčerov," v ktorej bude pôsobiť ako koordinátor hráčskeho rozvoja. 

ZMLUVA - Americký hokejový útočník Nick Foligno podpísal s klubom NHL Chicago Blackhawks ročnú zmluvu na 4 milióny dolárov. K dohode došlo krátko po tom, čo ho klub získal vo výmene štyroch hráčov z Bostonu Bruins. Po sezóne 2022/2023 sa mu skončil dvojročný kontrakt a od 1. júla sa mohol stať nechránený voľný hráč. 

SKUPINY MS - Slovenskí hokejisti budú hrať na budúcoročných majstrovstvách sveta v základnej B-skupine v Ostrave. Spolu so Slovákmi bude hrať v takmer domácom prostredí aj Poľsko. Okrem nich sa v "béčku" predstavia aj USA, Nemecko, Švédsko, Lotyšsko, Francúzsko a Kazachstan. V pražskej A-skupine sa o postup pobijú Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, domáce Česko, Dánsko, Nórsko, Rakúsko a Veľká Británia.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Tréner Sheldon Keefe zostane na striedačke hokejistov Toronta Maple Leafs aj v nasledujúcej sezóne NHL. Potvrdil to nový generálny manažér klubu Brad Treliving, ktorý na konci mája nahradil vo funkcii Kylea Dubasa. 

ŠTART - Nová sezóna zámorskej hokejovej NHL odštartuje 10. októbra. Úradujúci šampión Vegas Golden Knights vyvesí majstrovskú vlajku v úvodnú noc pred domácim duelom so Seattlom Kraken. 

VÝMENA - Kanadský hokejový brankár Mackenzie Blackwood zamieril z New Jersey do San Jose. Sharks ho získali v utorok výmenou za voľbu v 6. kole nadchádzajúceho draftu NHL. Informoval o tom web ESPN.com. 

ZMLUVA - Vedenie Dukly Trenčín sa rozrástlo o ďalšiu hokejovú osobnosť. Členom predstavenstva sa stal bývalý úspešný hráč klubu a slovenskej reprezentácie Richard Pavlikovský. Viac informácií v článku.

PREDĹZENIE ZMLUVY - Ruský hokejista Jevgenij Dadonov a klub NHL Dallas Stars sa dohodli na predĺžení spolupráce. Tridsaťštyriročný útočník podpísal s "hviezdami" nový dvojročný kontrakt, ktorý mu vynesie 2,25 milióna dolárov za sezónu. 

VÝMENA - Hokejistov New Jersey Devils posilnil skúsený kanadský krídelník Tyler Toffoli. "Diabli" ho získali v utorok z Calgary výmenou za bieloruského útočníka Jegora Šarangoviča a voľbu v 3. kole nadchádzajúceho draftu NHL. Informovala o tom agentúra AP. Viac informácií v článku.

VÝMENA - Kanadský hokejista Pierre-Luc Dubois sa sťahuje z Winnipegu do Los Angeles. Kings ho získali v utorok výmenou za útočníkov Gabriela Vilardiho, Alexa Iafalla, Rasmusa Kupariho a voľbu v 2. kole budúcoročného draftu NHL. "Králi" sa ešte pred transakciou dohodli s Duboisom na osemročnej zmluve, ktorá 25-ročnému centrovi vynesie 8,5 milióna dolárov za sezónu. Viac informácií v článku.

27. JÚN

VÝMENA - Hokejisti St. Louis Blues získali centra Kevina Hayesa z Philadelphie Flyers za výber v šiestom kole draftu 2024. Tímy oznámili výmenu v utorok, deň pred prvým kolom draftu NHL.

Flyers si počas nasledujúcich troch rokov ponechajú polovicu z Hayesovho platového stropu 7,14 milióna dolárov. Tridsaťjedenročný hráč má za sebou takmer 700 zápasov v profilige, s Flyers podpísal v roku 2019 sedemročný kontrakt na 50 miliónov dolárov.

PRESTUP - Americký hokejový obranca Brennan Kapcheck sa stal novou posilou HKM Zvolen. Vedenie účastníka Tipos Extraligy o tom informovalo na oficiálnej webstránke klubu. "Brennan je napriek menšej postave dostatočne agresívny v obrane a nápaditý v ofenzíve. Je to síce pravák, ktorých máme v mužstve dosť, ale nerobí mu problém hrať na ľavej strane. Ide o veľmi šikovného a predvídavého hráča s veľmi dobrými charakterovými vlastnosťami," povedal skaut tímu Patrik Ryba.

Pre Kapchecka to bude premiérová sezóna v Európe. V roku 2021 si ho všimlo vedenie Toronta Maple Leafs, ktoré s ním podpísalo dvojročnú zmluvu, ale iba na úrovni AHL. V drese Marlies odohral osem zápasov a pripísal si dve asistencie. V ďalšom období hral v tíme Newfoundland Growlers, ktorý pôsobí ECHL. Vo Zvolene bude nosiť číslo 27.

Vicemajster Tipos Extraligy z minulej sezóny tak naplnil limit hráčov zo zahraničia na sedem. Generálny manažér Ladislav Čierny potvrdil, že v tomto zložení klub odštartuje ročník 2023/2024: "Nemáme rozpracovaného žiadneho nového hráča a s touto súpiskou chceme začať novú sezónu. Myslím si, že mužstvo je veľmi dobre poskladané a máme správnu kombináciu rýchlosti a potrebných skúseností."

26. JÚN 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Kanadský hokejový brankár Connor Ingram sa dohodol s Arizonou Coyotes na predĺžení spolupráce. S klubom NHL podpísal nový trojročný kontrakt, ktorý mu podľa portálu capfriendly.com vynesie 1,95 milióna dolárov za sezónu.

Dvadsaťšesťročný Ingram odchytal v uplynulej sezóne za Coyotes 27 stretnutí, v ktorých dosiahol 90,7-percentnú úspešnosť zásahov a priemer 3,37 gólu na zápas. V NHL predtým pôsobil aj v Nashville, celkovo má na konte 30 profiligových štartov. Coyotes si ho na začiatku minulého ročníka stiahli z waiver listiny. V Arizone by mal v novej sezóne vytvoriť brankársky tandem s Čechom Karlom Vejmelkom. 

25. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Americký hokejový obranca Scott Perunovich podpísal ročný kontrakt s klubom St. Louis Blues. S vedením klubu sa dohodol na jednocestnom kontrakte napriek tomu, že sezónu 2022/2023 odohral iba na farme v AHL.

Blues ho draftovali v roku 2018, v NHL debutoval v ročníku 2021/2022. Po sezóne 2022/2023 sa mohol stať obmedzeným voľným hráčom po tom, čo mu vypršal ročný kontrakt na 750-tisíc dolárov. Hoci bola predošlá zmluva jednocestná, v ročníku 2022/2023 nenastúpil ani na jeden zápas v NHL a pôsobil iba v AHL. 

ODCHODY - Extraligový klub HK Nitra už nepočíta so službami obrancov Miroslava Pupáka a Ivana Švarného. Pupák bude pôsobiť v nižšej súťaži v drese Topoľčian, Švarný bude jeden z asistentov hlavného trénera Nitry Antonína Stavjaňu. Obaja sú odchovanci HK Nitra a v materskom klube strávili veľkú časť svojich kariér.

Pupák odohral v jej drese uplynulých 11 sezón vrátane ročníka 2015/2016, keď pomohol tímu k historickému titulu. Je klubový rekordér v počte zápasov v najvyššej slovenskej súťaži, v nitrianskom drese ich odohral celkovo 805. 

Kariéra rovnako 38-ročného Ivana Švarného sa odvíjala aj v zahraničných kluboch, vyskúšal si najvyššie súťaže v Česku aj Fínsku, pôsobil aj v KHL. Slovensko reprezentoval na troch MS. Uplynulé tri sezóny odohral v drese Nitry, no ročník 2022/2023 mu pokazili zdravotné problémy. Odohral v ňom 30 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 2 góly a 10 asistencií. V závere ročníka sa objavoval na striedačke popri hlavnom trénerovi Antonínovi Stavjaňovi.

Ivan Švarný sa vydáva na trénerskú kariéru.
Ivan Švarný sa vydáva na trénerskú kariéru.TASR

VÝMENA - Klub zámorskej NHL Arizona Coyotes získal kanadského obrancu Seana Durziho z Los Angeles Kings. Obetoval za neho voľbu v 2. kole draftu v roku 2024, ktorú v minulosti získal z Montrealu.

Durziho draftovalo v roku 2018 Toronto, ale do NHL sa prebojoval až vo farbách Los Angeles. Za sebou má dve sezóny, v ktorých postupne získal 27 a 38 bodov v základnej časti. V ročníku 2022/2023 mal v 72 dueloch bilanciu 9 gólov a 29 asistencií, v 6 zápasoch play off strelil jeden gól.

Pred sezónou 2022/2023 podpísal dvojročný kontrakt s priemerným platom 1,7 milióna dolárov ročne. Zmluva mu vyprší po sezóne 2023/2024 a môže sa stať obmedzeným voľným hráčom.

VÝMENA - Kluby zámorskej NHL Colorado Avalanche a Nashville Predators zrealizovali výmenu dvoch útočníkov. "Lavíny" angažovali 30-ročného Američana Ryana Johansena, "predátori" za neho získali o rok mladšieho Alexa Galchenyuka, pre ktorého to bude už ôsmy klub v NHL. Čítajte viac.

24. JÚN

PRESTUP - Do kádra hokejistov HK Nitra pribudol 25-ročný kanadský krídelník Patrick Bajkov. Bude to pre neho druhé európske pôsobisko, v ročníku 2022/2023 hral v druhej najvyššej švédskej súťaži. Nitriansky klub informoval o novej akvizícii na oficiálnej stránke. Uplynulú sezónu začal v drese Kristianstads IK a v 13 zápasoch nazbieral 5 kanadských bodov (2+3). Následne prestúpil do konkurenčného HC Vita Hästen, za ktorý nastúpil do 38 zápasov základnej časti s bilanciou 7 gólov a 13 asistencií. Zámorskú kariéru strávil najmä v ECHL, v ktorej odohral celkovo 239 duelov so ziskom 177 bodov (69+108).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Juniorský majster sveta s Kanadou z roku 2017, obranca Joseph Cecconi, stále bojuje o NHL. V decembri ho Dallas vymenil do Buffala a na farme Sabres si pripísal osem bodov v základnej časti a ďalších päť v play-off. A vyslúžil si slušné ročné dvojcestné predĺženie zmluvy (775/325-tisíc dolárov).

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Skúsený obranca Ashton Sautner má za sebou prvý celý rok v organizácii Winnipegu, a hoci do duelu NHL nezasiahol (68 zápasov a 12 bodov za Manitobu v AHL), Jets mu aj tak predložili na podpis nový dvojcestný kontrakt, ktorý mu zaručuje 775-tisíc dolárov v prvom tíme a 225-tisíc v AHL. V NHL má na konte 23 zápasov, ktoré nazbieral v rokoch 2017-2020 vo Vancouveri.

ODCHODY - V tíme HC Košice nebudú v novej sezóne pokračovať ôsmi hráči. Športový manažér klubu Gabriel Spilar uviedol, že nepočíta s tromi zahraničnými a piatimi slovenskými hráčmi, ktorí boli v kádri v uplynulej sezóne. Čítajte viac v článku.

23. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Vedenie HC Košice sa dohodlo na pokračovaní angažmánu s útočníkom Joonom Jääskeläinenom. Dvadsaťšesťročný Fín prišiel do klubu pred začiatkom sezóny 2022/2023 a bol najproduktívnejším košickým hráčom. V 64 stretnutiach nazbieral 54 bodov za 24 gólov a 30 asistencií.

PRESTUP - Martin Bodák bude v novej sezóne pôsobiť v HK Dukla Michalovce. Dvadsaťštyriročný obranca prichádza na Zemplín z Nitry, kde strávil uplynulé tri sezóny.

"Moje ciele sú hrať finále a byť jeden z lídrov tímu. Pri mojom rozhodovaní zavážilo hlavne to, že tu poznám veľa hráčov a už dlhšie počúvam samé chvály na michalovskú organizáciu," vyjadril sa Bodák pre klub.

Slovenský bek odohral v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži 134 zápasov, v ktorých sedemkrát skóroval a pripísal si 34 asistencií. V sezóne 2016/17 sa stal vo veku 18 rokov v tíme Tappara Tempere najmladším Slovákom, ktorý nastúpil vo fínskej Liige. 

Martin Bodák mení západ Slovenska za východ.
Martin Bodák mení západ Slovenska za východ.HK DUKLA Ingema Michalovce

PRESTUP - Poľský hokejový reprezentant Kamil Walega podpísal kontrakt s úradujúcim českým majstrom HC Oceláři Třinec. Podľa portálu eliteprospects.com začne dvadsaťdvaročný center novú sezónu na hosťovaní vo Frýdku Místku.

Walega uplynulý ročník v drese Liptovského Mikuláša nastúpil na 44 zápasov, v ktorých strelil 10 gólov a zaznamenal 17 asistencii. Vedenie klubu sa vyjadrilo, že hoci Walegov kontrakt platil do konca novej sezóny, po rozsiahlych rozhovoroch sa rozhodli hráčovi nebrániť v jeho napredovaní v špičkovom českom klube.

PRESTUP - HKM Zvolen sa dohodol v piatok na spolupráci s Američanom Mitchom Hultsom. K vicemajstrovi prišiel z talianskeho Bolzana spolu s bratom Coleom. Klub o tom informoval na svojej oficiálnej stránke.

"Mitch veľmi dobre korčuľuje vzhľadom na svoju postavu. Okrem techniky má aj tvrdú strelu zápästím a samozrejmý je uňho i zmysel pre kombinačnú hru. V každom mužstve dokázal, že môže byť líder a to budeme vyžadovať aj my," povedal na adresu novej posily skaut HKM Patrik Ryba.

Dvadsaťosemročný útočník pôsobil v minulosti aj v tíme Bratislava Capitals či v AHL, v tíme San Diego Gulls. Na farme Anaheimu Ducks sa stretol s ďalším zvolenským útočníkom Devenom Sideroffom. Spolu s Coleom sú prvou bratskou dvojicou vo zvolenskom klube.

Zvolenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na bratskú dvojicu.
Zvolenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na bratskú dvojicu.HKM Zvolen

ŠPEKULÁCIA - Vedenie Buffala Sabres chce podpísať dlhodobé kontrakty s obrancami Rasmusom Dahlinom a Owenom Powerom. Obe draftové jednotky majú s klubom hokejovej NHL ešte rok platnú zmluvu.

"S Rasmusom i Owenom som v uplynulých dňoch absolvovali rozhovory a obaja chcú zostať v Buffale ešte dlho, čo ja najdôležitejšie. Sú veľmi podstatnou súčasťou nášho mužstva, ktoré napreduje," uviedol pre oficiálnu webovú stránku Buffala generálny manažér "šablí" Kevyn Adams.

Švéd Dahlin zaznamenal v uplynulej sezóne 73 bodov. Na konto si pripísal 15 gólov a 58 asistencií. Power prvýkrát odohral v profilige celú sezónu. Aj vďaka štyrom gólom a 31 asistenciám je jedným z kandidátov na zisk Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika.

22. JÚN

PRESTUP - Dalibor Dvorský pred draftom do NHL mení dres, ostáva vo Švédsku.

PRESTUP - HKM Zvolen sa dohodol na spolupráci s 25-ročným Američanom Coleom Hultsom. Podľa klubového skauta Patrika Rybu ide o tzv. obojsmerného obrancu, ktorý my mal patriť oporám na oboch stranách klziska. Hults odohral uplynulú sezónu 2022/23 premiérovo v Európe. V drese Bolzana bol v medzinárodnej súťaži IHL najproduktívnejším obrancom tímu. V základnej časti odohral 45 zápasov s bilanciou 3 góly a 26 asistencií, počas 19 duelov play-off pridal 7 bodov. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Brett Pollock bude aj v sezóne 2023/24 obliekať dres HC Košice. Úradujúci majster o tom informoval na sociálnych sieťach. Pollock prišiel do Košíc počas uplynulého ročníka. V základnej časti stihol odohrať 24 zápasov, v ktorých zaznamenal 11 gólov a 8 asistencií. Počas 17 duelov play-off pridal 7 presných zásahov a 7 gólovývh prihrávok, pričom bol jeden z troch najlepších kanonierov vyraďovacích bojov a zároveň druhý v produktivite. Pollock je piaty zahraničný hráč, s ktorým vedenie HC Košice uzavrelo kontrakt. Okrem neho sú v pozícii legionárov aj Kanaďan Alex Breton a Američania Hunter Fejes, Chase Berger a Cooper Zech.

Kanadský útočník ostáva na východe Slovenska
Kanadský útočník ostáva na východe SlovenskaHC Košice

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Mathieu Olivier a vedenie klubu Columbus Blue Jackets sa dohodli na predĺžení spolupráce. Dvadsaťšesťročný útočník podpísal novú dvojročnú zmluvu s priemerným ročným platom 1,1 milióna dolárov. Olivier má za sebou prvú sezónu v Columbuse, za ktorý odohral 66 zápasov so ziskom 15 bodov (5+10). Americký krídelník si platovo polepší, po konci ročníka mu vypršal dvojročný kontrakt s priemernou mzdou 750 000 dolárov za sezónu. Informoval o tom web tsn.ca. 

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Buffalo Sabres podpísal nové zmluvy s útočníkmi Zemgusom Girgensonsom a Lukášom Rouskom. Dvadsaťdeväťročný Girgensons sa upísal na jeden rok v hodnote 2,5 milióna dolárov. Je najdlhšie pôsobiacim hráčom v Sabres so 625 odohranými zápasmi počas 10 sezón. 

Dvadsaťštyriročný Čech Rousek sa dohodol s klubom na dvojročnom kontrakte v priemernej hodnote 775 000 dolárov za rok. Jeho nová zmluva je dvojcestná v prvom roku a jednocestná v druhom. Väčšinu sezóny však odohral na farme v Rochester Americans. Sabres ho Rouseka v šiestom kole draftu 2019 z celkového 160. miesta.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Peter Šišovský bude aj v nasledujúcej sezóne pôsobiť v tíme HC Nové Zámky. Vedenie klubu sa s 31-ročným krídelníkom dohodlo na novej ročnej zmluve. "Som rád, že ostávam v Nových Zámkoch a verím, že sezóna bude z tímového hľadiska ešte o kúsok úspešnejšia. V klube sa cítim dobre, k správnej atmosfére v kabíne pomáha aj realizačný tím, ktorý tvorí partia výborných chalanov," povedal Šišovský pre oficiálnu webstránku klubu.

19. JÚN

PRESTUP - HK Nitra získala do svojho kádra amerického útočníka Lincolna Griffina. Dvadsaťpäťročný krídelník strávil uplynulé dve sezóny v ECHL v klube Cinncinati Cyclones. Dokopy v tejto lige odohral 133 zápasov a pripísal si v nich 92 bodov. Pôsobenie pod Zoborom preňho bude prvá európska skúsenosť.

"Ide o jedného z najrýchlejších hráčov ECHL, ktorý dokáže hrať kreatívne s pukom. Veríme, že mu nitrianske prostredie sadne," povedal pre klubovú stránku prezident HK Nitra Miroslav Kováčik.

KONIEC KARIÉRY - Američan Michael Huntebrinker nebude pokračovať v ďalšej sezóne v drese HKM Zvolen. Rozhodol sa ukončiť vo veku 30 rokov aktívnu kariéru. Účastník Tipos extraligy o tom informoval na svojej oficiálnej webstránke. Čítajte viac v článku.

17. JÚN

PRESTUP - Vedenie hokejového klubu HC '05 Banská Bystrica podpísalo zmluvy s trojicou mladých slovenských hráčov Jánom Petriskom, Adamom Stránským a Borisom Žabkom. Účastník Tipos Extraligy o tom informoval na svojej oficiálnej webstránke.

"Osobne som veľmi rád, že budú u nás hrať počas budúcej sezóny práve títo traja mladí hráči. Po minulej sezóne som si dal za cieľ pridať do tímu mladých, konkurencieschopných hráčov, ktorí kombinujú rýchlosť, zručnosti a charakter. Chalanov, ktorí majú schopnosti a ambície na to, aby sa presadili v extralige a možno dosiahli aj viac," povedal generálny manažér športovej časti Ľuboš Pisár.

PRESTUP - Roman Durný sa stal novou posilou hokejového klubu Orli Znojmo. Vedenie českého tímu to oznámilo na svojom webe. V minulej sezóne pôsobil 25-ročný brankár v slovenskej najvyššej súťaži v Trenčíne, Košiciach a Liptovskom Mikuláši, potom chytal v druhej najvyššej súťaži za Humenné. Východniarov pomohol k postupu do Tipos Extraligy. "V zápasoch ktoré sme videli, predvádzal výborné výkony. Veríme teda, že bude podobne pokračovať aj u nás v Znojme," uviedol tréner Jiří Beroun.

VYKÚPENIE ZO ZMLUVY- Vancouver Canucks vykúpil zo zmluvy obrancu Olivera Ekman-Larssona. Informoval o tom generálny manažér tímu Patrik Allvin. Dôvodom tohto kroku je klauzula o nevymeniteľnosti v jeho kontrakte a situácia s platovým stropom Canucks. Švéd má vo svojej osemročnej zmluve platné ešte štyri roky s priemernou ročnou hodnotou 8,25 milióna dolárov. Vancouver ho získal od Arizony Coyotes pred sezónou 2021/22. V uplynulom ročníku odohral 54 zápasov, v ktorých strelil dva góly a pridal 20 asistencií. Zvyšných 27 duelo vynechal pre zranenie členka.

16. JÚN

PRESTUP - Americký hokejový brankár Jake Kupsky sa stal hráčom HKM Zvolen. V tíme slovenského extraligistu by mal vytvoriť brankársku dvojicu s Adamom Trenčanom. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Pre 27-ročného Kupského je Zvolen prvé európske pôsobisko. Doteraz hral iba v nižších zámorských súťažiach, predovšetkým v ECHL. V roku 2015 ho zo 193. miesta draftoval klub San Jose Sharks, ale do NHL sa nepresadil. V ročníku 2022/2023 nastúpil v siedmich zápasoch v drese Idaho Steelheads v ECHL, v rámci hosťovania si v piatich dueloch vyskúšal aj AHL vo farbách Abbotsford Canucks.

"Jake je brankár s ideálnou výškou (191 cm). Je aktívny v chytaní, ale zároveň trpezlivý pri zákrokoch. Výbornými výkonmi v ECHL v minulej sezóne si vybojoval aj miesto vo farmárskom tíme Vancouveru Canucks. Verím, že potvrdí dobré referencie, ktoré sme na neho dostali a náš brankársky post bude najlepší v lige," povedal tréner brankárov HKM Zvolen Dušan Vlk.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Obranca Alex Breton sa dohodol s klubom HC Košice na pokračovaní spolupráce aj pre sezónu 2023/24. "Oceliari" o tom informovali na oficiálnej stránke. Kanaďanprišiel do Košíc počas uplynulej sezóny. V základnej časti stihol odohrať deväť zápasov, v ktorých nazbieral štyri kanadské body za asistencie. V play-off bol najproduktívnejší obranca tímu, zaknihoval deväť bodov (1+8) v 17 dueloch. Košičanom pomohol k zisku majstrovského titulu, ktorý bol pre Bretona už druhý v slovenskej extralige. Prvý vybojoval v roku 2022 v drese Slovana Bratislava, v najvyššej súťaži hral aj za Banskú Bystricu.

ŠPEKULÁCIA - Aj po životnej sezóne, v ktorej Erik Karlsson nazbieral 101 bodov (25+76) a stal sa najstarším obrancom v histórii, ktorý prekročil magickú hranicu, to stále vyzerá, že Sharks tohto veterána vymenia. Bývalý kapitán Ottawy má ešte štyri roky platnú zmluvu s hornou hranicou 11,5 milióna dolárov a navyše chce hrať za klub, s ktorým by ešte mohol vyhrať Stanleyho pohár. Kalifornský tím však čaká prestavba.

PODPIS ZMLUVY - Jesper Bratt sa dohodol s New Jersey Devils na predĺžení spolupráce. S klubom podpísal osemročný kontrakt v celkovej hodnote 63 miliónov dolárov.

PRESTUP - Alex Šotek podpísal zmluvu s HK Poprad. Devätnásťročný útočník pôsobil skoro celé uplynulé dve sezóny v Slovane, kam putoval výmenou za Petra Kundrika. "Hneď po ukončení môjho pôsobenia v Slovane sa mi ozval pán Jurinyi, s ktorým sme sa dohodli na podmienkach spolupráce. Veľmi ma teší, že si po dvoch rokoch opäť zahrám pred domácim publikom," uviedol Šotek pre klubový portál.

Popradský odchovanec debutoval v A-tíme "kamzíkov" v sezóne 2020/2021. Dosiaľ v extralige nastúpil na 88 zápasov a získal päť bodov. V druhej najvyššej slovenskej súťaži odohral 44 stretnutí, v ktorých nazbieral 19 bodov. Predstavil sa aj na MS do 18 rokov 1. divízie v roku 2022. O rok neskôr si zahral na svetovom šampionáte do 20 rokov. 

15. JÚN

PRESTUP - Slovenský útočník Filip Krivošík zmenil pôsobisko v najvyššej súťaži, keď po dvoch sezónach v Nitre prestúpil do Košíc. Dvadsaťštyriročný slovenský reprezentant má za sebou štyri sezóny a viac ako sto zápasov v najvyššej fínskej súťaži v dresoch HPK (Hämeenlinna) a SaiPa (Lappeenranta).

Po nich sa vrátil na Slovensko, keď v ročníku 2021/2022 hosťoval v Nitre a s klubom získal striebro. Mužstvo prehralo vo finále so Slovanom Bratislava 2:4 na zápasy. V uplynulom ročníku odohral Krivošík za Nitru 50 zápasov s bilanciou 9 gólov a 23 asistencií.

"Volal som s trénerom a pýtal sa ho na vízie. Aj keď ako hráč ešte úplne nevidím do toho, aká bude súpiska, teším sa minimálne na to, že si zahrám pod dobrým trénerom a v kvalitnej organizácii. Bude to zasa niečo nové v mojej kariére a možno je to priestor, aby som sa posunul. Zopár chalanov poznám osobne a o veľa hráčoch som počul viacero pozitív."

"Zahráme si tiež Ligu majstrov, čo je kvalitná súťaž a prospešná hlavne v príprave na sezónu. Je skvelé porovnávať sa so svetovými tímami. Pevne verím, že predvedieme dobré výkony. Ligu majstrov som už hral počas môjho pôsobenia vo Fínsku a nie je to žiadna prechádzka ružovou záhradou," uviedol Krivošík.

V uplynulej sezóne proti Košiciam hral, teraz bude hájiť ich farby. Krivošík (vpravo) v súboji s Jokeľom.
V uplynulej sezóne proti Košiciam hral, teraz bude hájiť ich farby. Krivošík (vpravo) v súboji s Jokeľom.TASR

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Americký hokejový útočník Austin Farley bude aj v nasledujúcej sezóne pôsobiť v tíme HC Nové Zámky. Vedenie účastníka Tipos extraligy sa s 29-ročným krídelníkom dohodlo na novej ročnej zmluve.

"Som nadšený, že si oblečiem dres Nových Zámkov aj v ďalšej sezóne. Mal som to šťastie byť súčasťou tejto organizácie uplynulé dve sezóny a som hrdý na to, že vidím náš neustály progres. Už sa nemôžem dočkať začiatku sezóny a bojov o titul. Slovami nedokážem vyjadriť vďaku, ktorú cítim ku všetkým novozámockým fanúšikom za ich nesmiernu podporu v minulých rokoch. Verím, že v novej sezóne budeme opäť mimoriadne konkurencieschopní a nadviažeme na naše úspechy z minulej sezóny," povedal Farley pre oficiálnu webstránku klubu.

V uplynulej sezóne odohral 48 zápasov v základnej časti a získal 45 bodov (15+30), v play off pridal štyri stretnutia a zaznamenal v nich gól a dve asistencie.

PRESTUP - Do HC 05 Banská Bystrica prichádza dvojmetrový kanadský obranca Connor McCarthy, ktorý posledné sezóny odohral v AHL a ECHL. Predým štyri roky pôsobil v univerzitnej NCAA.

"Connor je vysoký obranca, ktorý sa na svoju výšku veľmi dobre pohybuje. Mal by byť platným v oslabeniach, no zároveň sa môže so svojou strelou osvedčiť aj v presilovkách. Jeho výška je jeho hlavnou zbraňou," povedal pre klubový web hlavný tréner Doug Shedden.

PRESTUP - Novými hráčmi Dukly Trenčín sa stali švédski útočníci Filip Ahl a Tor Immo.

Prvý menovaný odohral väčšinu svojej hokejovej kariéry vo Švédsku, kde okrem klubového hokeja reprezentoval svoju krajinu na MSJ či MS U18. Počas tohto obdobia na jednu sezónu odišiel do kanadskej WHL. Posledné štyri sezóny vo Švédsku odohral v druhej najvyššej lige odkiaľ v sezóne 2020/2021 zamieril na Slovensko do tímu Bratislava Capitals a následne do českého Znojma, kde v 40 zápasoch nazbieral 41 bodov (18+23). Sezónu 2022/2023 zostal verný ICEHL, kde v talianskom tíme HC Pustertal odohral 46 zápasov, počas ktorých získal 35 bodov (17+18). 

Immo posledných päť sezón odohral v druhej švédskej hokejovej lige. Rovnako, ako Ahl sa so Slovenskom stihol zoznámiť už o niečo skôr, keďže v sezóne 2021/2022 obliekal dres Bratislava Capitals. Okrem slovenského tímu v rámci ICEHL nastúpil 22 zápasov za Znojmo, kde získal 22 bodov (8+14). Momentálne má za sebou úspešnú sezónu v nemeckom tíme EHC Freiburg (DEL2), kde v 50 zápasoch vrátane play-off nazbieral 66 bodov za 30 gólov a 36 asistencii.

PRESTUP - Po dvoch rokoch v Norimbergu sa do popredného fínskeho klubu JYP Jyväskylä vydáva kanadský obranca Nicholas Welsh, ktorý sa na štarte ročníka 2020/21 nepresadil v Banskej Bystrici.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Zo Žiliny odchádza sedem hráčov, menovite brankár Tomáš Tomek, obrancovia Michal Novák, Vladimir Grebenščikov, David Růžička a útočníci Jozef Tibenský, Ján Sýkora i Nicolas Ferenyi.

14. JÚN

PRESTUP - Slovenský hokejový brankár Marek Čiliak si prvýkrát v kariére vyskúša najvyššiu súťaž vo Francúzsku. Jeho novým pôsobiskom sa stal klub z Marseille, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach. V sezóne 2022/2023 odohral za Kometu Brno 21 stretnutí, v ktorých mal 90,2 percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 3,29 inkasovaného gólu na zápas. V rokoch 2018 a 2019 reprezentoval Slovensko na MS.

12. JÚN

PRESTUP - Hokejový klub HC ´05 Banská Bystrica posilnil kanadský útočník Matt Wilkins. Extraligista o tom informoval na svojej oficiálnej webstránke. Tridsaťdvaročný útočník pôsobil v predchádzajúcich dvoch sezónach v druhej najvyššej švajčiarskej súťaži. V drese EHC Winterthur patril k najdôležitejším hráčom. V nedávno skončenom ročníku bol deviatym najproduktívnejších hokejistom ligy, keď získal 48 bodov (17+31). Po konci základnej časti sa ešte presunul ku konkurenčnému HC La Chaux-de-Fonds, ktorému takmer pomohol k postupu do najvyššej švajčiarskej súťaže. V sérii s Ajoie za ktorý hral aj Slovák Martin Bakoš však prehral 2:4 na zápasy.

PRESTUP - HK Poprad sa dohodol na zmluve s 27-ročným americkým útočníkom Brentom Beaudoinom. Informoval o tom na oficiálnej stránke.Pre najnovšiu akvizícii "kamzíkov" bude Poprad prvé európske pôsobisko. Doterajšiu kariéru strávil v nižších zámorských súťažiach. Po pôsobení v univerzitnej lige NCCA hral najmä za Worcester Railers v ECHL. V ročníku 2022/2023 bol najproduktívnejší hráč tímu, keď v 71 zápasoch nazbieral 55 kanadských bodov za 20 gólov a 35 asistencií.

11. JÚN

PRESTUP - Carter Turnbull posilní tím Banskej Bystrice pred novým ročníkom. Dvadsaťštyriročný center pôsobil na konci ostatného roníka vo Zvolene, kde v 13 dueloch vrátane play-off získal tri body (1+2).

PRESTUP - Slovenský útočník Marek Hovorka sa dohodol na spolupráci s HK Spartak Dubnica nad Váhom, ktorý pôsobí v Slovenskej hokejovej lige. Do materského klubu zamieril po tom, čo záver sezóny 2022/2023 odohral v extraligových Košiciach, s ktorými získal majstrovský titul. Dubnický klub informoval o novej akvizícii na oficiálnej stránke. 

10. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenskí hokejoví útočníci Marek Hecl, Matej Kašlík a Juraj Šiška budú aj v sezóne 2023/2024 pôsobiť v extraligovom HKM Zvolen.

Generálny manažér zvolenského klubu Ladislav Čierny už v apríli avizoval, že jedným z cieľov v medzisezónnom období bude udržať väčšiu časť kádra zo sezóny 2022/2023.

Okrem spomínanej trojice už zvolenský klub nedávno informoval aj o predĺžení spolupráce s brankármi Adamom Trenčanom a Romanom Petríkom, obrancami Dávidom Mudrákom, Samuelom Hainom, Branislavom Kubkom a Jozefom Sládokom a útočníkmi Petrom Zuzinom, Marekom Viedenským, Radovanom Bondrom, Marošom Jedličkom, Jakubom Koleničom, Patrikom Marcinekom, Karolom Csányim a Viktorom Fekiačom.

V klube pokračuje aj trojica legionárov - obranca Alec Rauhauser a útočníci Chris Langkow a Michael Huntebrinker.

PRESTUP - Slovenský hokejový tréner Peter Frühauf podpísal dvojročnú zmluvu s českým extraligovým klubom Mountfield Hradec Králové. Pôsobiť bude ako asistent hlavného trénera A-mužstva Tomáša Martinca.

Bývalý obranca, ktorý počas kariéry pôsobil aj v Hradci Králové, trénersky pôsobil v Trenčíne, pri slovenskej "dvadsiatke" a aj pri reprezentačnom A-mužstve SR.

"S Petrom sme viedli rozhovory o možnej spolupráci už dve sezóny, ale vzhľadom na jeho vyťaženie v slovenskej reprezentácii a tíme SR"20" dosiaľ nebolo možné jeho angažovanie. Peter mal však veľký záujem pripojiť sa k trénerskému štábu v Hradci Králové a preto sa s realizačným tímom slovenskej reprezentácie dohodol, že môže počas sezóny pôsobiť v našom tíme. Má skvelé charakterové vlastnosti a v uplynulých rokoch sa významne posunul v trénerskej kariére," uviedol generálny manažér hradeckého klubu Aleš Kmoníček.

VÝMENA - Kanadský obranca Damon Severson sa výmenou za voľbu v treťom kole draftu 2023 sťahuje z New Jersey do Columbusu, kde okamžite podpísal osemročnú zmluvu za 50 miliónov dolárov, takže priemerne za sezónu zarobí 6,25 milióna.

Dvadsaťosemročný hokejista mení pôsobisko v rámci NHL prvýkrát. Všetkých 647 zápasov odohral ako člen Devils, ktorí ho draftovali v roku 2012 z celkového 60. miesta. Jeho odchodom sa otvára viac priestoru na debut v profilige pre Šimona Nemca.

ŠPEKULÁCIA - Michalovce majú na súpiske štyri voľné miesta pre legionárov a jedno by mal zaplniť produktívny kanadský útočník Alex Tonge z nemeckého Heilbronneru. Počas predošlého ročníka bol štvrtým najproduktívnejším hráčom DEL 2.

ŠPEKULÁCIA - Do Popradu by mal zamieriť mladý gólman Eugen Rabčan, ktorý v minulej sezóne chytal za Prešov a dostal premiérovú pozvánku do národného tímu Slovenska.

PRESTUP - Ruský brankár Nikita Bespalov opustil Prešov, s ktorým vypadol z Extraligy. Jeho kariéra bude pokračovať v Nice.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Súčasťou Žiaru nad Hronom ostáva aj útočník Viktor Fekiač.

9. JÚN

PRESTUP - Chase Berger sa stal hráčom HC Košice. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Dvadsaťosemročný americký útočník už pod Tatrami pôsobil, keď v sezóne 2021/22 obliekal dres Banskej Bystrice. Vtedy nastúpil v 55 zápasoch a získal celkovo 50 bodov (24+26). 

"Z predchádzajúceho pôsobenia na Slovensku poznám skvelé podmienky, štadión a mesto Košice. Rozhodol som sa sem prísť po rozhovoroch s trénerom Cemanom a Gabom Spilarom a vďaka ich odhodlaniu opäť bojovať o titul. To je to, čo chcem. Účasť v Lige majstrov je taktiež veľkou výzvou a teším sa na zápasy proti najlepším európskym tímom," povedal americký útočník.

PRESTUP - Americký hokejový obranca Cooper Zech sa stal hráčom HC Košice. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach.Bude to pre neho druhá skúsenosť so slovenskou extraligou. V sezóne 2020/21 nastúpil do 15 zápasov v drese HK Nitra, v ktorých nazbieral 10 kanadských bodov za 2 góly a 8 asistencií. Inak sa jeho kariéra odvíjala výlučne v nižších zámorských súťažiach AHL a ECHL.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Americký hokejista Mike Lee bude aj v nasledujúcej sezóne pôsobiť v mužstve HC Nové Zámky. Vedenie účastníka Tipos Extraligy sa so zámorským obrancom dohodlo na novej ročnej zmluve. "Som veľmi rád, že môžem v Nových Zámkoch pokračovať aj v nasledujúcej sezóne. Fanúšikovia i ľudia v meste boli ku mne skvelí, veľmi som si to užil. Bol to pre mňa špeciálny rok a už sa veľmi teším," citoval hráča klubový web.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Dres "oceliarov" bude naďalej obliekať útočník Hunter Fejes, ktorý patril v sezóne 2022/2023 ku kľúčovým hráčom tímu na ceste za majstrovským titulom. V základnej časti odohral 7 zápasov, v ktorých nazbieral 10 bodov za 6 gólov a 4 asistencie. V play-off pridal 11 bodov (6+5) v 17 stretnutiach. Prezentoval sa aj dvomi hetrikmi.

8. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Slovenský hokejista Branislav Mezei predĺžil zmluvu s HK Nitra. Štyridsaťdvaročný obranca bude obliekať dres "corgoňov" v desiatej sezóne za sebou. Mezei posilnil Nitru v ročníku 2014/15, keď prišiel do materského klubu po štyroch rokoch strávených v KHL.

Od sezóny 2016/17 je kapitán klubu spod Zobora. "Sme veľmi radi, že Braňo bude súčasťou nášho tímu aj ďalšiu sezónu. Dlhodobo platí, že si udržuje vysoký výkonnostný štandard a svojím prístupom je skvelým príkladom pre mladších hráčov. Takisto je prirodzeným a veľmi kvalitným lídrom kabíny. Počítame s ním v obrannej dvojici s Lukeom Greenom. Jeho podpisom máme defenzívu uzavretú," uviedol pre oficiálny web klubu prezident HK Nitra Miroslav Kováčik.

V uplynulom ročníku Tipos extraligy bol Mezei najstarším hráčom súťaže. Spolu s play off odohral 46 zápasov, v ktorých si pripísal na konto osem bodov za asistencie. Vo svojej kariére si zahral aj v NHL, za New York Islanders a Floridu nastúpil na 240 duelov.

PRESTUP - Majstrovské Košice získali do svojich radov slovenského reprezentanta Mária Luntera. Rodák z Banskej Bystrice odohral v tomto roku už svoje tretí svetový šampionát a je trojnásobným majstrom Slovenska. Okrem domácej ligy si v ročníku 2018/19 vyskúšal aj KHL a po troch sezónach v drese Mladej Boleslavy sa tento krídelník vracia z Čiech späť na Slovensko.

PRESTUP - Extraligový klub HK Dukla Ingema Michalovce počíta v sezóne 2023/2024 aj s brankárom Stanislavom Škorvánekom, ktorý reprezentoval SR na nedávnych MS v Rige. V kádri trénera Petra Kúdelku nastalo v medzisezónnom období viacero zmien, ktoré klub prezentoval na stredajšom galavečeri michalovského hokeja.

Jednou z noviniek je logo na ramenách dresov, ktoré odkazuje na 50. výročie založenia klubu.Klub už počas play off informoval o predĺžení spolupráce s trénerom Petrom Kúdelkom. Jeho doterajší asistent Marek Kolba pokračuje vo funkcii a Radoslava Regendu vystriedal Tomáš Surový, ktorý prišiel z Banskej Bystrice.

Fanúšikov michalovskej Dukly potešila správa o zotrvaní brankára Škorváneka, ktorý bol jeden z kľúčových hráčov tímu na ceste z predkola play off až do semifinále. Jeho brankársky kolega z uplynulej sezóny Andrej Košarišťan v tíme skončil a o miesto v bránkovisku budú súperiť Matej Gajan, ktorý prišiel z Banskej Bystrice, odchovanec Vladimír Glosár, ktorý uplynulé dve sezóny pôsobil v Martine, a mladík Tobias Smolko.

V michalovskom kádri napokon nezostal ani jeden z legionárov. V obranných radoch nefigurujú Zach Osburn (zamieril do Mladej Boleslavi), Tariq Hammond (Eisbären Regensburg), Kristaps Bazevičs a ani Ivan Glazkov. Z Nitry prišiel Martin Bodák a z Popradu Sebastian Jasečko.

Po dlhoročnom pôsobení v zahraničí a štyroch rokoch v zámorskej univerzitnej súťaži NCAA sa na Slovensko vrátil Marek Korenčík, ktorý zažije premiéru v slovenskej extralige rovnako ako Američan Sena Acolatse. Ten má za sebou päť sezón v najvyššej nemeckej súťaži DEL, v ktorej mal priemer takmer 0,5 bodu na zápas.

V ofenzíve už nefigurujú Joseph Garreffa, Vitalijs Pavlovs, Vadim Pereskokov ani Patrik Zabusovs. Vedenie sa po sezóne 2022/2023 rozlúčilo aj so Samuelom Chalupom, Petrom Galambošom (Žilina), Davidom Okoličánym, Radovanom Pulišom a Romanom Žitným, ktorý zamieril do Banskej Bystrice výmenou za Michala Kabáča. Do útočných formácií pribudli Kanaďania Mitchell Heard a Max Newton, navrátilec Samuel Solenský, ktorý odohral sezónu 2022/2023 v Nitre, a Marek Valach z Trenčína.

Novou tvárou je aj 22-ročný Američan so slovenským pasom Adam Varga, pre ktorého pôjde o prvý európsky angažmán. V kádri sú zatiaľ iba traja hráči, ktorí majú iní než slovenský pas. Vedenie sa ešte obzerá aj po slovenských hráčoch, no najmä po cudzincoch, ktorí by mali byť lídrami.

Aktuálny káder HK Dukla Ingema Michalovce:

Brankári: Matej Gajan, Vladimír Glosár, Tobias Smolko, Stanislav Škorvánek

Obrancovia: Sena Acolatse, Martin Bodák, Jakub Cibák, Sebastián Jasečko, Marek Korenčík, Miroslav Macejko, Vladimír Mihalik, Christián Michalčin, Adam Stripai, Milan Pišoja

Útočníci: Peter Bjalončík, Dávid Buc, Mitchell Heard, Michal Kabáč, Max Newton, Matúš Paločko, Samuel Solenský, Jakub Suja, Marek Valach, Adam Varga, Filip Vašaš

Hlavný tréner: Peter Kúdelka, asistenti: Marek Kolba, Tomáš Surový

PRESTUP - Do HC 05 Banská Bystrica prichádza fínsky brankár Samuli Tervo. V rodnej krajine strávil celú doterajšiu kariéru. V 26 rokoch má na svojom konte vyše 200 stretnutí v súťaži Mestis, čo je nižšia fínska súťaž, v ktorej však hráva množstvo kvalitných hráčov.

Svoju seniorskú kariéru odštartoval v mužstve KeuPa HT, ktorého dres obliekal v sezóne 2017/18 a aj o rok neskôr. Ročník 2019/20 strávil v tíme Ketterä, odkiaľ sa vrátil do spomínaného KeuPa HT.

V roku 2021 podpísal dvojcestný kontrakt s Jokeritom, no jeho služby využíval v uplynulých dvoch ročníkoch výlučne tím Kiekko-Vantaa, kde najprv hosťoval a ktorému sa pred vlaňajšou sezónou upísal. 

"Nadobudol som pocit, že by som mohol vyskúšať v kariére niečo nové. Keď ma oslovili z Banskej Bystrice, bol som presvedčený, že pre nadchádzajúcu sezónu to bude pre mňa dobrý klub a dobré miesto. Rozhodovanie mi uľahčilo aj to, že som počul o klube dobré veci," prezradil rodák z malého mestečka Mäntää.

PRESTUP - Novou posilou úradujúceho slovenského hokejového majstra HC Košice sa stal Tomáš Zigo. Tridsaťjedenročný útočník odohral uplynulé štyri sezóny v drese Slovana Bratislava.

"Košice sú pre mňa jeden z top klubov na Slovensku a potvrdili to tento rok, keď vyhrali titul. Som veľmi rád, že som dostal ponuku a možnosť hrať za klub, ktorý má veľkú históriu, zázemie a veľa fanúšikov. Teším sa na spoluprácu Paťom Lamperom, keďže sme spolu vyrastali v Banskej Bystrici a samozrejme na všetkých spoluhráčov," uviedol Zigo pre facebookovú stránku košického klubu.

"Veľkou výzvou bude Liga majstrov, od ktorej očakávam špičkové rýchle zápasy proti najlepším tímom Európy. Hráči aj fanúšikovia sa majú na čo tešiť. Verím, že budeme úspešní a ľudia, ktorí prídu na zápasy, uvidia z našej strany kvalitný hokej," doplnil.

Zigo nastúpil v minulej sezóne v drese Slovana v 41 zápasoch základnej časti Tipos extraligy, v ktorých nazbieral 16 bodov za sedem gólov a deväť asistencií. V šiestich súbojoch play off pridal jednu asistenciu. So Slovanom získal rok predtým svoj v poradí tretí majstrovský titul, predchádzajúce dva vybojoval s HC '05 Banská Bystrica. V minulosti pôsobil aj v českých kluboch Mountfield HK a HC Slavia Praha, je dvojnásobný účastník majstrovstiev sveta.

7. JÚN

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Vedenie extraligového klubu HKM Zvolen sa dohodlo na predĺžení spolupráce so štvoricou slovenských obrancov. V kádri trénera Petra Oremusa budú aj v sezóne 2023/2024 Samuel Hain, Branislav Kubka, Dávid Mudrák a Jozef Sládok.

Hain odohral vo Zvolene uplynulé dve sezóny. V ročníku 2022/2023 nastúpil celkovo do 54 zápasov, v ktorých mal bilanciu 6 gólov a 7 asistencií. Aj pre Sládka pôjde o tretiu sezónu vo zvolenskom tíme. V uplynulom ročníku nazbieral v 38 zápasoch 7 bodov za 1 gól a 6 asistencií.

Klubový odchovanec Mudrák vstúpi do druhej sezóny vo zvolenskom A-mužstve, predtým v extralige obliekal dresy Košíc a Michaloviec. V ročníku 2022/2023 mal 65 stretnutiach bilanciu 8 gólov a 13 asistencií. Následne zamieril so slovenskou reprezentáciou na MS do Rigy, no na zápasovú súpisku sa nedostal.

Kubka odohral za Zvolen tri ročníky. V uplynulom nastúpil do 48 zápasov, v ktorých strelil gól a zaznamenal 10 asistencií.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Ruský obranca Vladislav Gavrikov pokračuje v klube NHL Los Angeles Kings, s ktorým podpísal dvojročnú zmluvu. Nový kontrakt mu vynesie celkovo 11,75 milióna dolárov s priemerným ročným platom 5,875 milióna.

Dvadsaťsedemročný obranca začal sezónu v drese Columbusu Blue Jackets, no 1. marca ho získali Kings spolu s brankárom Joonasom Korpisalom v rámci výmeny za Jonathana Quicka. V 72 zápasoch základnej časti získal 19 bodov, v play off nastúpil na šesť duelov a pripísal si jednu asistenciu.

Columbus draftoval Gavrikova v roku 2015 v šiestom kole zo 159. miesta. Kings skončili v tejto sezóne na treťom mieste v Pacifickej divízii a v prvom kole play off Západnej konferencie prehrali v šiestich zápasoch s Edmontonom Oilers.

PRESTUP - Obrancovia Matej Bača a Oliver Fatul sa stali novými posilami hokejového klubu HK Nitra.

"Obranu chceme omladiť a zároveň v nej trochu pritvrdiť. Matej bol u nás už ako junior, vtedy sme sa však nedohodli na jeho prestupe s Liptovským Mikulášom. Sľubujeme si, že do našej hry vnesie fyzickú hru. Olivera sme si vyskúšali už vlani, keď sme mali veľa zranených hráčov. Hral výborné najmä v Kontinentálnom pohári. Momentálne máme takmer celú obranu, vrátane týchto dvoch hráčov, podpísanú na dve sezóny. Veríme, že postupnými krokmi bude celá naša defenzívna napredovať," povedal manažér tímu Tomáš Chrenko.

Dvadsaťsedemročný Bača odohral v minulej sezóne 27 zápasov v drese Banskej Bystrice a pripísal si jednu asistenciu, v play-off nastúpil na jeden duel. Predstavil sa aj v nižšej súťaži, keď pomohol Breznu v desiatich stretnutiach.

Dvadsaťročný Fatul vypomáhal Nitre už v sezóne 2022/23 v rámci striedavých štartov. Väčšinu ročníka však pôsobil v Skalici, kde nastúpil na 31 duelov a získal osem bodov (1+7).

PREDĹŽENIE SPOLUPRÁCE - Brankári Dominik Riečický, Jaroslav Janus, obrancovia Radek Deyl, Jakub Ferenc, Eduard Šedivý, Antonín Bartoš a útočníci Marek Bartánus, Matúš Havrila, Michal Chovan, Oliver Jokeľ, Patrik Lamper a Patrik Rogoň sa dohodli na pokračovaní spolupráce s HC Košice. Všetci boli súčasť tímu v uplynulom ročníku 2022/2023, v ktorom pomohli "oceliarom" k extraligovému titulu.

Pre Riečického pôjde o štvrtú sezónu po sebe a celkovo siedmu v košickom A-mužstve. V základnej časti ročníka 2022/2023 nastúpil do 21 zápasov, v ktorých dosiahol 92,8-percentnú úspešnosť zákrokov, priemer 2,11 inkasovaného gólu na zápas a trikrát vychytal čisté konto. V úvodných dvoch sériách play-off dostal viac príležitostí Janus, no Riečický napokon nastúpil do všetkých piatich duelov finále proti HKM Zvolen.

Vo vyraďovacej časti mal v 9 zápasoch 95,8-percentnú úspešnosť zákrokov, priemer 1,18 inkasovaného gólu na zápas a v dvoch finálových zápasoch si udržal čisté konto. Po extraligovej sezóne sa prebojoval na MS, no v konkurencii extraligových kolegov Stanislava Škorváneka a Samuela Hlavaja sa do bránky nedostal.

Janus prišiel do košického klubu v októbri 2022. V základnej časti dostal viac príležitostí než Riečický a v 29 dueloch mal 93,9-percentnú úspešnosť zákrokov, priemer 1,89 inkasovaného gólu na zápas a trikrát vychytal čisté konto.

V play-off dosiahol 93,33 percentnú úspešnosť zákrokov, priemerne inkasoval 2,11 gólu na zápas a raz vychytal čisté konto. Vo finálovej sérii nastúpil iba vo štvrtom zápase, v ktorom vystriedal Riečického.

PRESTUP - Do kádra hokejistov HC Nové Zámky pribudol 28-ročný český obranca Radek Prokeš. Slovenskú extraligu si vyskúša prvýkrát v kariére, uplynulé dve sezóny odohral v medzinárodnej IceHL. V Prokešovom rozhodovaní o prijatí novozámockej ponuky zohral úlohu aj krajan a brankár "býkov" Pavel Kantor. 

PODPIS ZMLUVY - Kanaďan Ryan Colville sa stal novým asistentom hlavného trénera HC Košice Dana Cemana. Vo funkcii vystriedal Fína Tima Saarikoskiho, ktorý odišiel do Nemecka. Pre Colvillea pôjde o prvú skúsenosť s európskym hokejom. V pozícii videoanalytika pracoval pre kluby zámorskej NHL Columbus Blue Jackets a Los Angeles Kings. Ako súčasť organizácie "kráľov" získal v roku 2012 Stanleyho pohár. Neskôr pôsobil ako hlavný tréner a generálny manažér v klube Cincinnati Thunder v nižšej zámorskej súťaži NA3HL. Uplynulých päť sezón pôsobil ako asistent trénera v klube Red Deer Rebels vo WHL.

5. JÚN

PRESTUP - Slovenský hokejista Patrik Koch podpísal ročný nováčikovský kontrakt s klubom zámorskej NHL Arizona Coyotes. Informoval o tom portál arizonasports.com. Viac informácií si prečítate v našom článku.

PRESTUP - Oliver Turan sa vrátil do HK Poprad. Obranca pôsobil v tíme naposledy počas sezóny 2015/16, keď bol súčasťou majstrovského dorasteneckého tímu. Dvadsaťdvaročný hokejista okrem pôsobenia v popradskom doraste a juniorskom tíme strávil časť kariéry v juniorskej lige QMJHL. 

Z nej sa vrátil do slovenskej najvyššej súťaže, kde odohral po dve sezóny v dresoch Detvy a Prešova. Celkovo odohral v extralige 164 zápasov a získal 22 bodov (3+19). Slovensko reprezentoval na MS do 18 rokov v rokoch 2018 a 2019 a MS do 20 rokov v rokoch 2020 a 2021.

PRESTUP - Poľský klub JKH GKS Jastrzebie posilnil slovenský brankár Jakub Lackovič. Pridá sa tak k ďalšiemu Slovákovi Jozefovi Švecovi, ktorý háji farby klubu od minulej sezóny. Z pozície trénera ho vedie ich krajan Róbert Kaláber. Lackovič odchytal uplynulý ročník v druholigovom českom Šumperku, predtým chytal za Nové Zámky, Považskú Bystricu a Žiar nad Hronom. V sezóne 2019/20 bol v kádri Slovenska na MS do 20 rokov.

2. JÚN

PRESTUP - Po roku pôsobenia mimo slovenskej extraligy sa do dresu Nitry vráti slovenský útočník Samuel Buček. Najproduktívnejší protagonista ročníka 2021/22 začal túto sezónu vo farbách Nižnekamsku v KHL, kde odohral iba šesť stretnutí a nezískal ani jeden bod. Následne smeroval do majstrovského Třinca a počas 44 duelov zaknihoval 10 kanadských bodov.

UKONČENIE SPOLUPRÁCE - Kanadský útočník Deven Sideroff nebude pokračovať v HKM Zvolen. Počas predošlého ročníka nazbieral 39 bodov.

PRESTUP - Ofenzívu Nitry posilnil americký center Brent Gates, ktorého v roku 2015 draftoval z tretieho kola Anaheim. Na úrovni AHL odohral 125 zápasov. USA reprezentoval na Hlinka Gretzky Cupe, kde získal zlato.

"Brent je veľmi dobre fyzicky stavaný konštruktívny center v dobrom hokejovom veku. Takisto je solídnym korčuliarom s dobrou strelou. Veríme, že mu jeho prvý európsky angažmán u nás sadne,“ povedal prezident Miroslav Kováčik.

1. JÚN

NOVÁ ZMLUVA - Slovenský hokejista Juraj Valach podpísal novú ročnú zmluvu s extraligovým klubom HK GROTTO Spišská Nová Ves. Tridsaťštyriročný rodák z Topoľčian zamieril na Spiš v januári tohto roka z bratislavského Slovana. V uplynulom ročníku odohral dokopy 50 zápasov, v ktorých strelil 4 góly a pridal 17 asistencií. Spišiakom pomohol k zisku historického extraligového bronzu.

PREDĹŽENIE ZMLUVY - Trojica legionárov Alec Rauhauser, Michael Huntebrinker a Chris Langkow pokračujú v HKM Zvolen, predĺžili kontrakty aj na sezónu 2023/24.

"Hráčov sme oslovili už v priebehu minulej sezóny a som rád, že ich odpovede boli kladné. Je to výsledok práce, ktorú vykonávame pri vytváraní podmienok pre tím a zabezpečenie chodu a fungovania klubu. Hráči boli v našej organizácii spokojní, podarilo sa nám tak udržať najproduktívnejšieho člena tímu, skúseného stredného útočníka a spoľahlivého beka. Vrátia sa do známeho prostredia a preto očakávame, že sa v novej sezóne dokážu presadiť ešte výraznejšie," povedal generálny manažér Ladislav Čierny.

VÝMENA - Na trase HC 05 Banská Bystrica a HK Dukla Ingema Michalovce sa uskutočnila výmena útočníkov. Na Východ mieri Michal Kabáč, ktorý pod Urpínom vyhral dva majstrovské tituly a nosil aj kapitánske céčko, opačným smerom zas Roman Žitný.

"V Bystrici som zažil najlepšie roky mojej kariéry, preto by som chcel poďakovať všetkým fanúšikom a ľuďom okolo hokeja, že za tých skoro šesť rokov, čo som tu strávil, som sa mohol cítiť ako doma. Stretol som tu veľa dobrých ľudí a našiel nových priateľov, preto budem spomínať len v tom najlepšom a držať palce," povedal Kabáč.