Ako sa Sinner stal kráľom Melbourne. Odplata, smútok v rodnom meste i príbeh ako Federer

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ako sa Sinner stal kráľom Melbourne. Odplata, smútok v rodnom meste i príbeh ako Federer
Jannik Sinner s trofejou pre víťaza Australian Open.
Jannik Sinner s trofejou pre víťaza Australian Open.Profimedia
Jannik Sinner (22) sa od nedele môže pochváliť štatútom grandslamového šampióna. Ryšavý Talian z Tirolska triumfoval na Australian Open a svojím víťazstvom naznačil nástup novej tenisovej generácie. Jeho príbeh je však aj o tom, že za veľkými úspechmi stojí tvrdá práca a veľká motivácia.

Pred šiestimi mesiacmi sa o Sinnerovi hovorilo, že je na veľké trofeje psychicky slabý. A že je príliš vychudnutý. Ešte v lete 2023 mal na konte len jeden titul na turnaji ATP 500 (Washington 2021) medzi množstvom nie príliš uznávaných "dvestopäťdesiatok". Potom však prišlo vystúpenie ako zo sna na Masters v Toronte a po ňom skalp Novaka Djokoviča v základnej skupine Turnaja majstrov na domácej pôde v Turíne.

Srbský šampión však drzého mladíka a miláčika publika o päť dní neskôr vo finále doslova zadupal do zeme. Pre Sinnera to bola ťažká chvíľa, ale aj impulz na odvetu. Správny čas na ňu prišiel v Austrálii. Sinnerov melbournský triumf mal síce nádhernú dohru v podobe úžasného obratu zo stavu 0:2 v dueli s Daniilom Medvedevom, ale Talian by si finále nemohol zahrať, keby z cesty neodstránil najväčšieho favorita.

Je vôbec Talian?

Vlastne ani nie je pravým Talianom s výrazným temperamentom. Možno práve preto si počína tak chladnokrvne a pokojne. Svoje prvé športové kroky urobil na lyžiach. Logicky. Pochádza z tirolského údolia neďaleko lyžiarskeho strediska Cortina d'Ampezzo, teda takmer od rakúskych hraníc. Na sociálnych sieťach kolujú videá dokumentujúce úspechy malého Jannika v lyžiarskych pretekoch. Skvelý bol aj na bielom svahu, keď ako osemročný vyhral talianske majstrovstvá mladších žiakov.

Svojemu rodnému kraju poskytol aspoň malú útechu tenisovým triumfom v Melbourne. Jeho rodné mesto Sesto bolo cez víkend v smútku po tom, ako pri autonehode zahynula matka s dvoma deťmi.

"Je to neuveriteľný úspech, ktorý nám všetkým prináša radosť v čase veľkej bolesti," povedal starosta Thomas Summerer v tenisovej hale, kde sa na Sinnerov finálový zápas prišlo pozrieť takmer 100 ľudí. "Zajtra pôjdeme všetci na pohreb, ale Jannik nám poskytol pozitívne emócie, ktoré nám pomohli prekonať to."

Z ryšavého tirolského princa sa stal kráľ na druhom konci sveta. Podarilo sa mu to po osemročnej ceste okolo zemegule. "Domov už často nechodím, takže s rodičmi sa vidím málokedy, ale keď sme spolu, je to vždy krásny okamih. Z domu som odišiel, keď som mal 14 rokov, takže som musel dosť rýchlo dospieť a napríklad sa naučiť variť a prať si sám. To bol však asi najrýchlejší spôsob, ako dospieť."

Jeho tohtoročná austrálska misia to potvrdila. Päť zo siedmich zápasov odohral s hráčmi z TOP 30, traja poslední patrili medzi najlepšiu päťku sveta.

Kľúčové momenty

Sinner - Rubľov 6:4, 7:6, 6:3

Po tom, čo Sinner získal prvý set, sa začala Rubľovova veľká ofenzíva. V druhom sete ruský tenista v podstate neustále útočil na súperovo podanie. Talian však odvrátil všetky štyri brejkbaly a rovnako si počínal aj v tajbrejku, kde set zachránil napriek tomu, že prehrával 2:5. Získal päť bodov v rade a Rubľov stratil vieru, že by na desiaty pokus mohol konečne vyhrať grandslamové štvrťfinále.

Sinner - Djokovič 6:1, 6:2, 6:7, 6:3

Veľa sa písalo o tom, aký bol Djokovič zlý a že horší zápas na grandslame snáď ešte nikdy neodohral. Treba však spomenúť aj Sinnerovu kvalitu. Svetovú jednotku zdolal vďaka mimoriadne stabilnému podaniu, srbský matador získal na podaní Taliana za celý zápas len 28 loptičiek. A je tu ešte druhý, možno ešte výraznejší údaj. Sinner nedovolil Djokovičovi v semifinále ani jeden (!) brejkbal.

Sinner - Medvedev 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Na začiatku zápasu by si na Jannika Sinnera stavil len málokto. Možno na ňom ležala ťarcha okamihu, grandslamové finále hral prvýkrát. Za stavu 3:6 a 1:5 stratil polovicu svojich podaní. Keď sa mu však podarilo prvýkrát brejknúť a aspoň znížiť skóre napokon prehratého druhého setu, ožil. Obrat prichádzal pomaly, ale isto, no od tohto momentu mladý Talian nepustil svoje podanie a Medvedev, ktorý bol čoraz menej energický, bol v dlhých výmenách prevalcovaných predovšetkým Sinnerovým silným forhendom.

Dôležité čísla

1

Jannik Sinner vyhral svoj prvý grandslamový turnaj. Zároveň sa však stal prvým Talianom, ktorý v Melbourne triumfoval, a čo sa týka čísla 1, je aj prvým mužom, ktorý v Austrálii nadviazal na tituly veľkej trojky Federer - Nadal - Djokovič.

22+165

V deň svojho víťazstva nad Daniilom Medvedevom mal Sinner 22 rokov a 165 dní, čím sa stal najmladším víťazom Australian Open od roku 2008, keď v Melbourne triumfoval Novak Djokovič. Zároveň však pripomenul takmer 50 rokov starý výkon Bjorna Borga, ktorý vo finále Roland Garros 1974 otočil z 0:2. Švéd mal vtedy 18 rokov a Sinner je teraz druhým najmladším hráčom, ktorému sa podaril takýto obrat v open ére.

17

Na sedemnásty pokus sa Jannikovi Sinnerovi podarilo dobyť grandslamovú trofej. Je to rovnaký počet, aký potreboval na zisk svojho prvého titulu na majoroch Roger Federer, ktorý úžasnú víťaznú éru začal po Wimbledone 2003. Federer oslavoval krátko pred svojimi 22. narodeninami, čo je veľmi podobné súčasnému melbournskému víťazovi. Sinner dovŕšil 22 rokov pred piatimi mesiacmi. A ešte jedna čisto náhodná podobnosť. Federerov vtedajší rovesník Lleyton Hewitt sa už mohol pochváliť dvoma grandslamovými trofejami, rovnako ako Carlos Alcaraz, ktorý je Sinnerovým hlavným súperom.

Víťazstvo na prvom grandslame sezóny znamenalo udržanie Sinnera na štvrtom mieste rebríčka ATP, ale je dosť pravdepodobné, že Talian si v najbližších týždňoch kariérne maximum vylepší. Ohrozená je najmä pozícia Daniila Medvedeva, za ktorým Sinner zaostáva len o 455 bodov, pričom Rus obhajuje množstvo bodov z minuloročnej veľmi úspešnej jari. Na dohľad sú aj Carlos Alcaraz a Novak Djokovič.

A Sinner tiež potvrdil, že sa na štvrtom mieste nezastaví. "Hneď po skončení finále som sa rozprával so svojím trénerom o tom, aké aspekty by som mal zlepšiť, aby som mal aj naďalej možnosť vyhrávať takéto turnaje," povedal vetu, ktorá naznačuje jeho súčasné nastavenie, pracovnú morálku a dobrú hlavu.

Jannik Sinner je však v posledných mesiacoch pravdepodobne naozaj najlepším tenistom na svete. Hovorí o tom aj až skoro neuveriteľná bilancia nedávnych týždňov s hráčmi z TOP 5. Desať z posledných jedenástich zápasov vyhral Talian, jedinou škvrnou bola spomínaná novembrová finálová prehra s Novakom Djokovičom na Turnaji majstrov.