Svitolinová si užíva priazeň parížskeho publika: Akoby som mala opäť sedemnásť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Svitolinová si užíva priazeň parížskeho publika: Akoby som mala opäť sedemnásť
Svitolinová sa na Roland Garros stala miláčikom fanúšikov.
Svitolinová sa na Roland Garros stala miláčikom fanúšikov.AFP
Ukrajinka Elina Svitolinová (28) prežíva po materskej dovolenke snový návrat na kurty. Rok od narodenia dcérky sa prebojovala do štvrťfinále French Open. Za obrovskej podpory domáceho publika.

Dvadsaťosemročná tenistka, ktorá je vydatá za francúzskeho šoumena Gaela Monfilsa, sa na svojom prvom grandslamovom turnaji po materskej dovolenke prebojovala po štvrtý raz v kariére medzi najlepšiu osmičku v Paríži. A to napriek tomu, že sa na kurty vrátila len v apríli. Rok vynechala po pôrode dcérky Skai. 

Keďže žiadna z 28 francúzskych tenistiek prihlásených do hlavného žrebu sa nedostala ďalej ako do druhého kola, Svitolinová je teraz adoptovaným miláčikom publika.

"Ľudia ma povzbudzujú a je tu čoraz viac podpory. Naozaj niečo výnimočné. Nečakala som to. S Gaelom som už viac ako päť rokov, ale nemyslela som si, že to príde tento rok," vyjadrila sa Ukrajinka na margo obľúbenosti na dvorcoch Roland Garros.

Bývalá svetová trojka je aktuálne v rebríčku na 192. mieste. Do štvrťfinále sa prebojovala vďaka tomu, že v druhom i treťom kole dokázala dohnať stratený set. Na konte má 17 titulov. Vždy patrila k najväčším favoritkám na zisk grandslamového titulu. 

Najbližšie k nemu mala na Wimbledone a US Open, keď sa prepracovala do semifinále. "Momentálne na mňa nikto nevyvíja taký tlak ako predtým. Nikto neočakáva, že prídem na Roland Garros a hneď sa dostanem do štvrťfinále. Cítim sa, akoby som opäť mala 17 rokov a prichádzala na turnaj čerstvá. Neobhajujem žiadne body. Ani teraz, ani budúci týždeň. Z tohto pohľadu je to pre mňa uvoľnenejšie," priznala 28-ročná tenistka.

Dva zo Svitolinovej zápasov na tohtoročnom French Open boli proti Ruskám - Anne Blinkovovej a Darii Kasatkinovovej. V oboch prípadoch im odmietla podať ruku na protest proti vojne na Ukrajine. Kasatkinová, ktorú chválili za podporu ukrajinských tenistiek, zdvihla svojej súperke palec. Svitolinová pred utorkovým štvrťfinále povedala, že nepodá ruku ani Sabalenkovej. Bielorusko je blízkym vojenským spojencom Ruska.

"Posledné dve stretnutia som hrala proti ruským hráčkam, takže sa to nezmení, všetko bude po starom. Zvykla som si na to. Bude to rovnaké," povedala Svitolinová.

Sabalenková čelila ostrým otázkam v súvislosti s jej individuálnym postojom k vojne, ako aj jej väzbami na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. V dôsledku toho si odmieta plniť svoje mediálne záväzky a tvrdí, že sa v prostredí tlačovej miestnosti necíti bezpečne.