Ruud uznal kvalitu súpera: Djokovič ešte neskončil s triumfmi na Grand Slamoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ruud uznal kvalitu súpera: Djokovič ešte neskončil s triumfmi na Grand Slamoch
Nórsky tenista chválil svojho oponenta.
Nórsky tenista chválil svojho oponenta.AFP
Vicemajster French Open Casper Ruud (24) ponúkol svoj tip na to, že Novak Djokovič (36) ešte neskončil s prekonávaním počtu zisku grandslamových titulov po tom, čo Srb v nedeľu získal svoje 23. prvenstvo, keď na Roland Garros vyhral tretíkrát.

Djokovič sa posunul pred Rafaela Nadala ako muž s najvyšším počtom grandslamových triumfov, čím sa vyrovnal Serene Williamsovej a priblížil sa k rekordu Margaret Courtovej (24 titulov).

Je prvým mužom, ktorý vyhral všetky štyri major turnaje aspoň trikrát, opäť je na polceste k prvému kalendárnemu Grand Slamu od čias Roda Lavera v roku 1969.

"Drží všetky rekordy a štatistiky. Ukazuje to, aký je kompletný hráč. Dokáže vyhrať na akomkoľvek povrchu, kdekoľvek, s akýmikoľvek loptičkami. Bude pripravený na ďalšiu výzvu." povedal Ruud, ktorý vo finále Roland Garros prehral 6:7 (1), 3:6, 5:7. a na margo ikonického tenistu dodal: 

"Teraz je to asi najvýznamnejší rekord. Som si však istý, že ak ho poznám správne, bude sa usilovať o viac. Myslím si, že ešte neskončil. Je to jedna z najväčších legiend nášho športu a dúfam, že ho jedného dňa porazím. Na grandslamovej úrovni to však bude určite ťažké," dodal Nór, ktorý srbskému protivníkovi v piatich stretnutiach ešte nezobral ani set.

Djokovič oslavuje
Djokovič oslavujeAFP

Nemôžem sedieť a vyhovárať sa

Dvanásť mesiacov po prehre vo finále s Rafaelom Nadalom skončil Ruud tretíkrát z piatich grandslamových turnajov na druhom mieste, keď ho na US Open 2022 porazil aj Carlos Alcaraz.

"Každý, s kým hráte v grandslamovom finále, je kvalitný hráč. Ale traja, s ktorými som hral, je práve Rafa, ktorý vtedy útočil na 22. Grand Slam, následne Carlos, ktorý bol v New Yorku skutočne pri chuti, teraz Novak, ten smeroval na rekord. Hral som s veľmi ťažkými súpermi," uviedol Ruud a pokračoval:

"Nemôžem len tak sedieť a vyhovárať sa. Myslím si, že toto je možno najdôležitejšie finále, ktoré som dosiahol. Tu som tak trochu dokázal, že to, čo sa stalo minulý rok, nie je len jednorazový prípad."

Zdolaný finalista pôjde do Wimbledonu s obmedzenými očakávaniami, keďže počas troch návštev All England Clubu vyhral len jeden duel. V rokoch 2019 a 2021 vypadol v prvom kole a pred rokom ako tretí nasadený v druhom.

Dúfa však, že posledné ťaženie v Paríži ešte viac posilní jeho postavenie v rámci tohto športu a napokon mu pomôže prejsť až na grandslamový vrchol.

"Pravdepodobne zasadím rešpekt do očí mojich súperov a dúfam, že na tom budem môcť stavať. Jedného dňa sa pokúsim zamerať na grandslamový titul. To je môj najväčší cieľ, môj najväčší sen v kariére a v živote. Bolo to blízko, ale bez oslavnej cigary, takže budem ďalej pracovať a pokúsim sa to jedného dňa dosiahnuť," vysvetlil odhodlane.