Neistá budúcnosť na OH. MOV odkladá zaradenie boxu do programu v Los Angeles

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Neistá budúcnosť na OH. MOV odkladá zaradenie boxu do programu v Los Angeles
Keyshawn David (vľavo) and Cruz (vpravo) vo finále kategórie ľahkej váhy na OH 2020 v Tokiu.
Keyshawn David (vľavo) and Cruz (vpravo) vo finále kategórie ľahkej váhy na OH 2020 v Tokiu.Profimedia
Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na pondelkovom zasadnutí v indickom Bombaji potvrdil, že pozdržal zaradenie boxu do programu OH 2028 v Los Angeles. MOV uviedol, že box má ako olympijský šport neistú budúcnosť.

Box bol súčasťou všetkých OH od roku 1920 a bude v programe aj na budúcoročných hrách v Paríži. MOV oficiálne neuznal nový medzinárodný riadiaci orgán tohto športu po tom, ako v roku 2019 pozastavil činnosť Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) a v tomto roku ju zo svojich radov vylúčil.

Dôvodom bolo netransparentné rozhodovanie, porušovanie etických pravidiel či pochybné financovanie. Na OH 2024 v Paríži bude box pod kuratelou špeciálnej pracovnej skupiny MOV.

Na pondelkovom zasadnutí v Bombaji MOV rozhodol, že odkladá akékoľvek rozhodnutia týkajúce sa zaradenia boxu do športového programu v Los Angeles. Predseda organizačného výboru hier Casey Wasserman v pondelok v rozhovore s novinármi uviedol:

"Box má veľkú históriu na OH a v Amerike ako v rodisku boxerských šampiónov. Radi by sme videli box v programe. Je však zrejmé, že je to rozhodnutie, ktoré prijme členská základňa MOV. Jediné, čo môžeme urobiť, je čakať na odpoveď."

Wassermanova reakcia nasledovala po vyjadrení prezidenta MOV Thomasa Bacha, ktorý minulý týždeň povedal: "Chceme, aby bol box v programe. Nemáme žiadny problém so športom ani s boxermi, máme problém s riadiacim orgánom," nechal sa počuť počuť Bach.