Capello hľadá dôvody neúspechu anglických hráčov v zahraničí: Žijú bez radosti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Capello hľadá dôvody neúspechu anglických hráčov v zahraničí: Žijú bez radosti

Niekdajší kouč sa hlboko zamyslel.
Niekdajší kouč sa hlboko zamyslel.Profimedia
Fabio Capello (76), bývalý tréner Realu Madrid či reprezentácie "Albionu", vyhlásil, že nedostatok anglických futbalistov, ktorí uspeli v zahraničí, je spôsobený menej intenzívnou atmosférou v Premier League či životom bez potešenia.

Taliansky manažér viedol tímy vo svojej domovine, Španielsku i Číne, okrem toho zastával aj funkciu v národnom tíme Anglicka či Ruska. Kultúra, ktorú sa snažil zaviesť počas svojho pôsobenia v Anglicku, sa však hráčom nepozdávala. V rozhovore pre Relevo vysvetlil, prečo sa podľa neho niektorí tamojší hráči ťažko prispôsobujú La Lige.

"To isté sa deje aj v Taliansku, tam sa im to veľmi nepodarilo. Je to iný futbal, technickejší, nie pretekársky a trochu viac taktický. Hrajú veľmi priamočiary futbal, veľmi fyzický. Teraz vidíme, že so City sa to trochu zmenilo. Problémom bolo, že žijú bez radosti, nie sú šťastní a spokojní."

Samozrejme, táto téma bude v Reale mimoriadne aktuálna, pretože do Madridu prichádza Jude Bellingham. Capello spomenul Davida Beckhama ako jedinú anglickú hviezdu, ktorú kedy trénoval v zahraničí: "Beckham bol iný hráč, veľmi chcel zostať v Španielsku. Pracoval. Bol príkladom pre všetkých. Skromný, pracovitý a bez problémov v hlave."

Anglická reprezentácia fungovala pod taktovkou Taliana
Anglická reprezentácia fungovala pod taktovkou TalianaProfimedia

Skúsený lodivod nemal pocit, že by prekážky pre anglických futbalistov boli kultúrneho charakteru. "Bol to problém zranení. Ak sú fyzicky v poriadku, môžeme sa porozprávať. Ale keď sa objavia fyzické problémy, všetko sa zmení," vysvetlil. Na otázku, aký je presne rozdiel medzi britským a európskym futbalom, Capello vyzdvihol postoj verejnosti:

"Keď tam hrajú, robia to na 100 %, no myslím si, že nemajú tlak zo strany médií ani ľudí. V Španielsku a Taliansku ho cítia, pretože o futbale sa hovorí každý deň a je tam medializovaný. V Anglicku, ak vyhrali, tak vyhrali a ak prehrali, tak prehrali. Je to niečo iné."

Čoraz viac sa opúšťa stereotyp, že britskí hráči musi v zahraničí o svoje miesto bojovať. Tammy Abraham, Fikayo Tomori a Chris Smalling boli úspešní v Serii A. Bellingham medzitým prichádza z pôsobivého pôsobenia v Bundeslige, odkiaľ si Jadon Sancho tiež vyslúžil prestup za veľké peniaze. Spôsobené to môže byť presýtenosťou talentov v Premier League, stále viac hráčov sa snaží odísť do zahraničia a súťaž sa stáva európskou. Šatne teraz tvoria väčšinou cudzokrajní hráči a tréneri.